Akvarium i julegave: hvilke hensyn man bør ta og hva man må tenke over

Akvarium i julegave: hvilke hensyn man bør ta og hva man må tenke over

Til å begynne med kan et akvarium virke som en fin julegave å gi til noen man er glad i, og det er det jo, men det er viktig å være klar over hvilke hensyn man bør ta før man bestiller et akvarium til julegave. Det er dessverre ikke slik at personen som får akvariet bare kan fylle det opp med vann og kjøpe noen fisk, så går alt fint, for å drive med akvarier er en hobby som krever en del arbeid og at man er villig til å lære seg litt om driften.

I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva du bør tenke over før du kjøper et akvarium i julegave, enten det er til venner eller kanskje til barna i familien.

akvarium 60l foto
Akvarium med gule dvergreker. Foto: Michael Skiba / CC BY-SA 3.0.

Du kan ikke ha fisk i med det samme

For å ta det først som sist; du kan ikke kjøpe fisk som skal opp i det nye akvariet på julaften. Ikke bare bør fisken få slippe å ligge i en pose fra morgenen til den åpnes på kvelden, den trenger også å komme til et akvarium hvor alt er på stell.

Å starte opp et helt nytt akvarium krever blant annet at man kjører inn filteret som det heter. Det betyr at man må få vokst frem en bakteriekultur i filteret, og denne jobben tar som oftest mellom 4 og 6 uker! I denne perioden bør man ikke ha fisk i akvariet, for disse kommer nesten garantert til å dø i løpet av innkjøringen. Så et akvarium man starter på julaften er ikke klart for å ha fisk i seg før i starten av februar tidligst.

Det er en del man må lære seg når man skal ha et akvarium

Akvaristikk er en spennende hobby, men det er også mye å sette seg inn i. Det er stort sett overkommelig for de fleste, men det krever jo at man har en interesse. Det er tungt å lære seg alt stoffet man må dersom man egentlig ikke bryr seg om det. Så pass på at mottageren av akvariet er interessert og villig til å lære seg det som trengs. Og om det er snakk om en julegave til barna, vær villig til å bruke tid på å sette deg inn i det selv slik at dere slipper store mengder med døde fisk.

Vi har selvsagt alt du trenger å vite om å starte med akvarier her på Akvaportalen, og har samlet alt en nybegynner trenger å vite i Akvarieboka. Denne kan godt skrives ut og legges med i julegava, så er du sikker på at personen også får tilgang til all den informasjonen den trenger for å drive akvariet sitt uten større problemer.

Et akvarium kan være en økonomisk belastning

Det er heller ikke til å komme unna at det kan være dyrt å drive med akvarier. Dersom filteret, varmekolba eller noe annet av det tekniske utstyret går i stykker må man jo rett og slett kjøpe nytt, for hvis ikke kommer fisken til å dø. Det samme gjelder om fisken blir syk; ofte må man bruke flere hundre kroner på medisiner.

Dersom det er et stort akvarium kan man også merke oppvarmingen av akvariet på strømregninga, selv om det sjeldent er en spesielt stor utgift. Poenget er likevel at for mange kan et akvarium være en økonomisk belastning, noe som er verdt å ha i bakhodet når man kjøper et akvarium som julegave.

Akvarium kan være en fin julegave

Når de fleste av tingene man må ta hensyn til når man kjøper akvarium som julegave er gjennomgått er det på tide å trekke frem at et akvarium kan være en flott julegave, enten man gir noen sitt første akvarium eller om man gir enda et akvarium til noen som allerede driver med det. Sistnevnte gruppe kommer nok til å sette stor pris på et ekstra akvarium, for det er lett å bli smittet av «litersyken» hvor man stadig ønsker flere og større akvarier.

Så husk å ha disse tingene i bakhodet når du skal kjøpe et akvarium som julegave, så får alle en fin jul.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *