Bruk av kokosnøtthuler i akvariet

Kokosnøtthuler er en super dekorasjon i akvariet, og i tillegg til å fungere som dekorasjon har den også flere andre fordeler. De er mye brukt i akvarier med maller eller ciklider som bruker huler til lek, for kokosnøtthulene kan fungere både som en plass for lek så vel som et gjemmested som lar fisken komme seg vekk fra resten av fisken i akvariet.

Dersom man bruker ferske kokosnøtter til å lage kokosnøtthuler vil de typisk ha et godt lag med fiber på toppen, og dette blir av noen kalt «kokosnøtthår» selv om det selvsagt ikke er hår. Dette fiberet inneholder tanniner og vil påvirke vannkjemien. Tanninene er svakt syrlige, så det kan godt være at pH i akvariet reduseres og gir en brunaktig farge til vannet, men det avhenger av hvor mange liter vann det er og hvor mye kokonsnøttfiber man putter i. Maller og en del andre fisk ser ut til å digge fiberne, så det er ikke uvanlig å se at kokosnøtthula er dekt av maller de første dagene, frem til de har fått spist det opp.

Om du ikke har lyst til at kokosnøtthulene skal avgi farge på akvarievannet, så kan du koke dem i 30-40 minutter. Dette fjerner det meste av fargingen, selv om det fortsatt vil bli bittelitt.

En kokosnøtthule kan godt stå i akvariet i mange år, og selve nøtta vil aldri brytes ned i akvariet. Så man trenger ikke å bytte disse i det hele tatt. Dersom du er ute etter å få tanniner i vannet vil selvsagt disse slippes ut i begynnelsen, og gradvis minske i konsentrasjon, helt til det ikke vil være noe igjen etter noen uker.

Kokosnøtthulene kan som nevnt brukes som gjemmested for fisk og andre dyr i akvariet, og flere arter som Apistogramma-fisk og Ancistrus-, og Hypancistrus-maller vil bruke det som huler de kan forsvare og potensielt legge egg i. Mange dvergciklider trives godt med å bruke kokosnøtthuler som yngelhule, mens Ancistrus ser ut til å foretrekke skiferhuler over kokosnøtthuler.

Synes du kanskje det ser litt kjedelig ut med brune kokosnøtthuler i akvariet? Bruk litt fisketråd for å feste mose (for eksempel javamose) på toppen av kokosnøtten, så har man en flott og grønn hule som gir god beskyttelse til fisk, samtidig som den lar reker, snegler og småfisk lete etter mikroorganismer i mosen.

Lag kokosnøtthulene selv

Det kjekke med kokosnøtthuler er at de er enkle å lage. Det eneste man trenger er et par kokosnøtter og litt verktøy. Kokosnøtter kan man kjøpe hos dagligvareforhandlere, og Kiwi, Meny og Ultra pleier ofte å ha det inne, mens de fleste andre butikker kun har det til visse sesonger. Prismessig koster en kokosnøtt mellom 10kr og 25kr per nøtt.

Med kokosnøtten i hus er det bare å begynne, og det første du bør gjøre er å drille et lite hull i den og tappe den for vann. Dette gjør det mye enklere å sage den i to. Man sager den enklest med baufil, men det er godt mulig å gjøre jobben med en vanlig sag også.

Det er også mulig å slå dem mot noe hardt for å få dem til å knekke i to. Da blir ikke resultatet like fint, men det går veldig raskt og gir en mer naturlig fremtoning. Se bildet nedenfor for en kokosnøtthule som ble lagt på denne måten.

Kokosnøtthuler
Kokosnøtthuler. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Neste steg i å lage kokosnøtthuler er å kvitte seg med massen/innmaten. Noen liker å koke hele kokosnøtta i en halvtimes tid, for da pleier massen som oftest å løsne fra skallet. Ulempen med dette er at massen blir dårlig, og kan ikke utnyttes.

Andre synes det er like greit å bruke en kniv for å skjære det vekk, slik at de kan beholde alle tanninene som gjerne forsvinner når man koker den. Det kan være litt vrient å pirke ut all innmaten, og trikset er å bruke en skarp kniv og dele opp hele fruktmassen i små stykker (for eksempel lag et rutenett på 1x1cm). Deretter kan man bruke kniven til å vippe opp disse små stykkene én etter én.

Innmaten kan tørkes og kvernes, og så brukes til bakeverk som skoleboller og lignende. Tørket kokosmasse har lang holdbarhetstid, og selv om det ikke har noe å gjøre i akvariet er det mye man kan bruke det til.

Når innmaten er fjernet må man lage en inngang av et slag. Noen liker å drille hull i kokosnøtta som utvides med en fil til ønsket størrelse, mens andre foretrekker å lage inngang på siden av kokosnøtta. Sideinngang kan man enkelt lage ved å file noen centimeter inn langs den nyskjærte kanten. Hva slags inngang man bør bruke avhenger av hvilke fisk man har, og av personlige preferanser. Noen synes det ser kult ut med en hull i taket, mens andre liker å se fisken snike seg inn nær bunnen, og det er egentlig helt opp til deg selv.

Man kan bruke akvariesilikon eller superlim for å lime halvdelene sammen igjen dersom man ønsker å ha en hel kokosnøtt, men det er vanligst å bruke de halve kokosnøttene.

Les også: Bruk av superlim i akvariet.

En halv kokosnøtt holder i massevis fra en plassperspektiv, og i tillegg kan man få to dekorasjoner og gjemmesteder fra kun én kokosnøtt. Om du limer dem sammen med akvariesilikon må de tørke i et par dager på en varm plass før du putter dem i akvariet.

5 kommentarer om “Bruk av kokosnøtthuler i akvariet”

  1. Hei.
    Du bør kanskje nevne at man kan drikke kokosvannet og spise kokoskjøttet fra kokosnøttene Kokoskjøttet,også kjent som kopra kan også tørkes og kvernes. Så kan du f.eks bruke det som strø på skoleboller eller annet bakverk. Det smaker faktisk veldig godt. På den måten slipper en sløsing av gode ressurser.

    Svar
    • Hei Johnny.

      Det var et godt tips! Jeg er helt enig i at det er dumt å kaste massen når den kan brukes til noe annet. Jeg oppdatert artikkelen med et par setninger om å bruke kokosmassen. Takk for forslaget.

      Mvh Nicklas Iversen

      Svar

Legg igjen en kommentar