Corydoras schultzei

Corydoras schultzei

Corydoras schultzei er en pansermalle i Corydoras-slekta. Det er ikke lenger en egen art, og vitenskapen regner den i dag for å være en variasjon av Corydoras aeneus. I akvariehobbyen er det likevel mange som bruker den utdaterte beskrivelsen C. schultzei ettersom det er en del forskjeller på C. aeneus og denne.

På grunn av at det teknisk sett er samme art som C. aeneus kan den godt omtales som Corydoras aeneus sp. «schultzei» eller Corydoras aeneus sp. «former schultzei». Men å bare kalle den C. schultzei er også veletablert i hobbyen.

Corydoras schultzei.
Corydoras schultzei. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

I forhold til vannkjemi og lignende er det ingen ulike krav mellom C. aeneus og C. schultzei, så man kan putte dem i akvarier som om det skulle være samme art. Mange foretrekker nok å ikke blande dem for å unngå «hybridavkom». Her satte vi ordet hybrid i anførselstegn ettersom det egentlig ikke er en hybrid når det regnes som samme art. Men man bør likevel unngå å mikse dem for å holde linjene rene.

C. schultzei vil trives med en pH på mellom 6,0 og 7,5, og en hardhet på 0 til 8o dH. Temperaturen bør ligge på mellom 22 og 28o C. Den vil altså trives godt i et vanlig selskapsakvarium. Det er viktig å merke seg at dette er en stimfisk, og man bør ha minst 5-6 individer i hver akvarium, gjerne flere.

Som med andre Corydoras C. schultzei ha sandbunn. Dette er fordi den filtrerer sand når den leter etter mat, og grus vil både ødelegge bartene (som er et viktig sanseorgan) og i verste fall sette seg fast i gjellene når fisken filtrerer grus.

Voksne C. schultzei hunner blir omtrent 7 centimeter lange, mens hannene blir knapt én centimeter kortere ved full lengde.

Les mer: Den store guiden til hold av pansermaller.

Forskjell på C. aeneus og C. schultzei

Den enkleste måten å se om fisken du har på er C. schultzei eller C. aeneus er ved å se etter en lateral gyllen stripe under huden mellom øyne og ryggfinnen. Se denne streken begynne omtrent rett over gjellene ved bildet under.

Corydoras schultzei
Corydoras schultzei. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

C. aeneus kan også ha litt andre variasjoner i både mønster og fassong ettersom det har blitt en slags paraplyart som huser det som trolig er en del ulike arter.

Corydoras schultzei sp. «black» / «Venezuela black»

En populær variasjon av C. schultzei er Corydoras schultzei sp. «black», også kalt Corydoras aenenus sp. «black» eller (feilaktig) Corydoras venezeulanus. Dette er en oppdrettvariant av C. schultzei som ble avlet frem til å ha en sort kropp og brune/oransjaktige finner på 90-tallet. Disse ble avlet sorte av tyskeren Hartmut Eberhardt som solgte et par til en kommersielle fiskeoppdretter i Tsjekkia, og som senere endte de opp som et nokså vanlig tilskudd i dyrebutikker og akvarieforhandlere.

Disse er altså ikke å finne i naturen. De er avlet fra det vi kaller C. schultzei i hobbyen, men det er jo også helt riktig å kalle dem C. aeneus sp. «black» ettersom dette er det korrekte vitenskapelige navnet.

Det er mulig å finne Corydoras schultzei sp. «black» i handelen med ujevne mellomrom her i landet, men det er ikke noe man kommer over hver dag.

Oppdrett av Corydoras schultzei

C. schultzei regnes som en ganske enkel Corydoras-art å få yngel på, og det går på samme måte som med andre Corydoras-fisk. Det vil si at voksne fisk vil legge egg på vertikale flater som på akvarieveggen, på filteret, på blader og lignende. Disse kan man plukke ut og klekke i et eget yngelkar for å øke sjansen for at de overlever, da C. schultzei ikke har noen form for yngelpleie.

Les for øvrig vår guide til oppdrett av Corydoras. De fleste tingene der kan brukes uten noen modifikasjoner når det gjelder C. schultzei.

Corydoras schultzei i handelen

Corydoras schultzei er nokså sjelden i handelen, men det kan være at man ser den fra tid til annen. Den selges trolig under navnet metallpansermalle om den dukker opp.

3 kommentarer til «Corydoras schultzei»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *