Eplesnegle (Pomacea diffusa)

Eplesnegle (Pomacea diffusa) er en populær snegle som ofte holdes i akvarier. Denne nokså store sneglen kan få et skall som blir hele 4-5 centimeter langt, så voksne snegler er altså mange hakk større enn det man kanskje tenker på som «sneglestørrelse» i akvariet.

Eplesneglene kommer i mange ulike farger på både kropp og skall, og disse fargene avgjøres genetisk. Det vil si at dersom du kun har eplesnegler med sort kropp og lilla skall, så vil alt avkommet også ha disse fargene. Det er mulig å blande ulike farger i samme akvarium, men de fleste som holder eplesnegler ser ut til å foretrekke å holde kolonier med rene farge som holder seg like, spesielt om man har tenkt å få avkom på dem.

De fleste regner eplesnegler som er skikkelig nyttedyr på grunn av dens evne til å spise det meste som er av alger. Dette er en av de eneste tingene man kan ha i akvariet som faktisk vil beite på kolonier med blågrønnbakterier. De vil stort sett beite på alger og spise alt de får tilbudt av mat, men dersom de blir veldig sultne kan de finne på å begynne å spise på myke områder på akvarieplanter. De kan ikke beite på hardere områder, men nye skudd kan for eksempel spises av sultne eplesnegler. Så det er viktig å fôre dem jevnlig.

Eplesnegler (Pomacea diffusa)
Eplesnegler (Pomacea diffusa). Foto: CHUCAO / CC BY-SA 3.0.

Man kan holde eplesnegler i de fleste akvarier på over 30 liter, og de er ikke spesielt kravstore til innredning av akvariet. Det som derimot er ganske viktig er at de får riktig vannkjemi med litt hardhet i vannet. Dette er jo veldig vanskelig å få til sammen med lav pH, så man bør regne med å ha pH på nærmere 7,5 til 8,0 når man holder eplesnegler. De vil dermed trives veldig godt med levendefødende fisk som guppy (Poecilia reticulata) og lignende arter som liker hardt vann med litt høy pH.

Fôring av eplesnegler

De spiser som nevnt tidligere alt de får tilbud om, og dersom man har en del eplesnegler kan man godt fôre med litt kokte grønnsaker for å slippe å bruke dyrt fiskefôr. Merk at eplesnegler ikke kan tygge mat, så grønnsakene bør helst være ihjelkokt.

Det er viktig at eplesnegler får jevnlig tilgang til mat med litt kalsium, da dette er helt nødvendig for at de skal klare å bygge skallet sitt. Spinat og brokkoli er to gode grønnsaker som inneholder en del kalsium.

Ellers finnes det selvsagt eget fôr beregnet for snegler og reker, og dette inneholder jo ekstra kalk. De fleste regner det derimot ikke nødvendig å fôre eplesnegler med slike spesialfôr så lenge de får litt spinat eller brokkoli en gang eller to i uka.

Eplesnegler er også veldig flinke til å spise så godt som alle slags alger i akvariet, så de kommer til å beite ned disse over tid.

Adferd hos eplesnegler

Eplesnegler er nokså aktive snegler som bruker mye av tiden sin på å lete etter mat i bunnen av akvariet. De er aktive både på dagen og natten. De er for det meste under vannoverflaten selv om de har lunger som gir dem mulighet til å gå på land. De legger derimot eggene over vann, så hunnene trekker seg opp av akvariet for å legge egg.

Eplesnegler
Eplesnegler. Foto: Lars Simonsen / CC BY-SA 3.0.

Man kan se at eplesnegler noen ganger går mot vannoverflaten og bestemmer seg for å flyte rundt der. Dette betyr heldigvis ikke at den er død, for dette er bare naturlig adferd hvor sneglen i naturen ville brukt for å få vannstrømninger til å flytte den til nye områder hvor den kan lete etter mat igjen. Etter en liten stund vil de slippe ut lufta som er i skallet slik at de faller ned til bunnen av akvariet igjen.

Noen ganger ligger eplesneglene stille i lange perioder, og kan i visse tilfeller også gå i dvale uten at noen helt sikkert vet hva som skal til for at de går i dvale i akvariet. Man skiller mellom døde eplesnegler og eplesnegler i dvale ved at døde eplesnegler har foten hengende slapt ut av skallet, mens levende eplesnegler og eplesnegler i dvale bruker foten til å stenge skallåpningen. Ellers er det veldig enkelt å lukte om de er døde.

Andre eplesneglearter

Navnet eplesnegle brukes både om arten Pomacea diffusa så vel som om slekten Pomacea. Sistnevnte slekt inneholder en hel rekke eplesnegler, og flere av disse vil trolig ha det fint i akvarier, men alle utenom noen få har en tendens til å spise alt som er av planter og grønt. All informasjonen i denne artikkelen handler kun om Pomacea diffusa, selv om mye sikkert stemmer for de andre Pomacea-artene også.

Andre Pomacea-arter som også holdes jevnlig i akvarier er Haustrumeplesnegle (Pomacea haustrum) og brun kjempeeplesnegle (Pomacea canaliculata). Og de to artene Pomacea maculata og Pomacea paludosa finnes også i handelen fra tid til annen, men regnes som veldig sjeldne.

Endring i vitenskapelig navn hos eplesnegle

Når man leser om eplesnegler kommer man også over det vitenskapelige navnet Pomacea bridgesii. Dette var navnet man brukte tidligere på grunn av at vitenskapen trodde Pomacea diffusa var en underart av P. bridgesii (da med navnet Pomacea bridgesii diffusa). Nå er disse artene delt inn som to arter, og det er stort sett kun P. diffusa som holdes i akvarier under navnet eplesnegle.

Så dersom du kommer over nettsider som refererer til eplesnegle som Pomacea bridgesii tar de ikke nødvendigvis feil – de har bare utdatert informasjon som ikke lenger stemmer.

Foretrukne vannverdier hos eplesnegler

Eplesnegler vil helst ha hardt vann med litt høy pH, og følgende vannparametere er regnet som foretrukne:

Temperatur: 18 – 28o C. De er veldig lite sensitive for temperatur.

pH: Den tåler mellom 7,0 og 9,0, men det er nokså sjeldent å ha dem i akvarier med rett over 7,0 ettersom hardheten de krever gjerne vil øke surhetsgraden også.

GH (hardhet): 5+ o dH. Noen holder dem med nokså ekstreme hardhetsverdier på 35-40+o dH, så bare pass på at de ikke blir for lavt.

Eplesnegler i naturen

I naturen finner man eplesnegler spredt jevnt ut over hele Amazonas-regnskogen, og det er ikke noen spesifikke lokaliteter hvor den er bundet til. I tillegg er den satt ut i innsjøer og elver en del andre steder i verden, men her er den naturligvis uønsket.

Oppdrett av eplesnegle

Eplesnegler er ikke hermafroditter, så man trenger minst én av hvert kjønn for å begynne oppdrett. Det er for øvrig enkelt å få avl på dem når man har dette, og lek kan stimuleres ved å fôre rikelig med grøntfôr. Om det ikke er nok kan det hjelpe å flytte dem over til et annet akvarium, eller øke temperaturen med noen få grader.

Eggklase fra eplesnegle (Pomacea diffusa)
Eggklase fra eplesnegle (Pomacea diffusa). Foto: Timothy A Rawlings, Kenneth A Hayes, Robert H Cowie and Timothy M Collins / CC BY-SA 2.0.

Lek skjer ved at hannen krabber opp på skallet til hunnen og befrukter henne. Hun vil deretter legge egg stort sett allerede samme kveld, og trekker da opp over vannoverflaten for å legge klasen. Denne klasen er veldig stor, og kan inneholde hundrevis av egg. Ofte finner man disse i fuktige områder på lysarmaturet, på filterslanger eller lignende.

Når eggene klekker vil babysneglene trekke ned i vannet igjen innen veldig kort tid. Der fungerer de omtrent som foreldrene sine, og vil krabbe rundt i akvariet på leting etter mat. De spiser også det samme som foreldrene, så bare gi dem fôr nok slik at de vokser.

Mange som driver med oppdrett av eplesnegler liker å gjøre det i «tomme» akvarier med bare filter, varmekoble og vann. Her kan man fôre veldig godt, og det er enkelt for de små å finne maten når det ikke er verken sand eller grus på bunnen. Her kan man gjerne ha mye kalk i vannet for å gi dem optimal vekst, og fôre mye med brokkoli og spinat.

Om du ikke ønsker å få flere eplesnegler i akvariet kan du heldigvis enkelt fjerne eggklasen før den klekker, og det anbefales å sjekke armatur og andre områder rett over vannoverflaten for disse ukentlig.

Pris og tilgjengelighet av eplesnegler i handelen

Eplesnegler har blitt veldig vanlige å se i handelen, og man finner ofte et greit utvalg av farger i de fleste dyrebutikker. Prismessig kan man forvente å betale 40-60kr per stykk.

Det er per 2020 ulovlig å importere eplesnegler fra utlandet, så det kan bety at de kommer til å bli sjeldne i handelen fremover, med mindre butikkene klarer å få tak i nok snegler fra privatpersoner.

Det er også mange som selger eplesnegler privat ettersom det er så enkelt å få oppdrett på dem. Det betyr at nettsider som Finn.no stort sett alltid har mange annonser med eplesnegler der. Her kan man forvente å betale 5-15kr per eplesnegle, men disse er typisk en del mindre enn dem man får kjøpt i butikken.

Mange sender også snegler i posten, slik at man kan kjøpe og selge snegler selv om man bor litt utenfor de største byene i landet.

11 kommentarer om “Eplesnegle (Pomacea diffusa)”

  1. Er interessert i å kjøpe noen (gjerne små) eksemplarer av Pomacea diffusa (vanlig eplesnegle, mysteriesnegle), foreløpig helst naturlig stripet type.

    Svar

Legg igjen en kommentar