60 liter er den vanligste størrelsen folk velger når de kjøper sitt første akvarium, og en grei måte å komme i gang med hobbyen på uten å bruke så altfor mye penger. Det er derfor uendelig mange som spør om hva slags fisk og hvor mange av disse man kan ha i et slikt akvarium, og av den grunn har vi satt opp en del ulike forslag til fiskesammensetning i et akvarium på 60 liter. Dette er ikke en komplett liste, men heller en del forslag til ålreite fisk som passer sammen.
Er du ny i akvariehobbyen? Sjekk ut Akvarieboka – gratis bok om å starte ditt første akvarium.
Alle forslagene nedenfor trenger en tropisk temperatur på 24 til 26°C. Mange synes kanskje det virker som litt lite fisk i noen av sammensetningene, men det er bedre å ha for få enn for mange, og de fleste forslagene nedenfor fyller faktisk et 60 liters akvarium ganske godt.
Et par ord som går igjen når det er snakk om krav til akvariene er hardhet (GH) og surhet (pH). Disse er helt essensielle at du måler, da fisk rett og slett kan dø om de holdes i feil verdier. Det kan gå greit i et par måneder, men før eller siden vil feil verdier skade fiskene, spesielt om det er langt utenfor ønskede verdier.
Les mer: Hva betyr hardheten på vannet for fisken?
Les mer: Hva er pH, og hva betyr det for fisken?
Ellers så kan man blande litt mellom de forslagene nedenfor, så lenge man forsikrer seg om at fisken trives i samme hardhet og pH.
Forslag #1: Levendefødende guppy
- 1 guppyhann og 3 hunner (Poecilia reticulata), eller 1+3 Endlers guppy (Poecilia wingei).
- 5-10 kirsebærreker (Neocaridina davidi var. «red»).
- 5 snegler av en art du liker.
Dette starter som et nokså lite befolket akvarium, men det blir snart flere guppy, snegler og reker i akvariet, da alle disse artene formerer seg enkelt. Her trenger man ikke noen egen algeeter, da både reker og snegler er gode til denne jobben.
Dette forslaget er et enkelt oppsett for førstegangakvaristen. Om du skal tilsette en stimfisk må du velge en fra Asia, ikke Sør-Amerika, da asiatiske stimfisk som Danio-slekta tåler samme vannverdier som guppyene. Les mer om disse nedenfor i forslag #5.
Krav til akvariet: Dette akvariet krever minst 10o dH for at noen at artene skal trives. Om ikke vil de på sikt dø.
Forslag #2: Platy (levendeføder) med reker
- 1 hann + 3 hunn platy (Xiphophorus maculatus).
- 5-10 amanoreker.
- Eventuelt snegler, f.eks eplesnegle (Pomacea diffusa).
Her vil amanoreke være gode algeetere, samtidig som de er artige dyr som gjør akvariet livlig. Platyen vil formere seg, og snart har man platy i alle slags størrelser. Rekene kan byttes ut med kirsebærreker som i forslag #1.
Krav til akvariet: I likhet med forslag #1 trenger dette akvariet minst 10o dH for at artene skal overleve over tid.
Forslag #3: Dvergciklide med pansermaller
- Et par med en valgfri dvergciklideart fra Apistogramma-slekten. Det er veldig mange arter av disse, og så godt som alle har det fint i 60L, men noen kan være litt kravstore til vannverdier, så les deg opp på den arten du velger. Kakadueciklide (Apistogramma cacatuoides) er den vanligste i handelen, og en god kandidat for nybegynnere.
- En gruppe på 6-10 pansermaller (Corydoras sp.) – velg en av artene som ikke blir altfor store. F.eks kan du velge vanlig metallpansermalle (Corydoras aeneus) eller pandapansermalle (Corydoras panda).
- En Ancistrus sp. «oppdrettvariant» som algespiser.
Krav til akvariet: Bløtt og surt vann. pH kan gjerne reduseres til rundt 6,0 eller enda lavere her. Må ha sandbunn. Vil mistrives ved nøytral pH på 7,0.
Forslag #4: Sommerfuglciklider
- Et par med sommerfuglciklider (Mikrogeophagus ramirezi).
- En gruppe på 6 Otto (Otocinclus sp.) som algeeter. Alternativt en Ancistrus sp. «oppdrettvariant».
- Eventuelt en liten stim med Sør-Amerikanske tetraer, som kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi), neontetra (Paracheirodon innesi) eller lignende.
Sommerfuglciklider er flotte fisk som kommer i flere ulike varianter, og «Electric Blue»-varianten er veldig populær nå om dagen.
Krav til akvariet: Et godt og innkjørt filter, stabile vannverdier, og tett beplanting. Sistnevnte er nødvendig da sommerfuglciklidene kan jage hverandre og annen fisk, så det er viktig at de kan trekke seg litt vekk fra hverandre. Kan gjerne ha lav pH, og må ha bløtt vann. Bør ha sandbunn. Sommerfuglciklider er nokså sarte fisk som trenger god vannkvalitet.
Forslag #5: Asiatisk stimfisk
- 10-20 stimfisk fra Asia, som sebrafisk (Danio rerio), stjernedanio (Danio margaritatus), venusfisk (Tanichthys albonubes), leoparddanio (Danio rerio var. «frankei») eller lignende. Pass på at arten du velger trives i 60L, da noen krever litt større areal. Alle eksemplene fra lista vil trives godt.
- En liten gruppe med dvergreker (Neocaridina davidi).
Krav til akvariet: Ingen store krav; disse trives med litt hardhet, men klarer seg også med halvbløtt vann. Om du har noe annet sammen med dem bør du ikke ha så mange som 20 stykker, men dette kan fungere om du har et godt innkjørt filter og mye fri svømmeplass.
Forslag #6: Dverggurami
- 2 dverggurami (Trichogaster lalius) – helst en av hvert kjønn.
- Enten 1 Ancistrus sp. «oppdrettvariant» eller 6 otto (Otocinclus sp.) eller 15 dvergreker (Neocaridina davidi) som algeeter.
- 6 kuhliål (Pangio semicincta).
- 6-8 pansermaller (Corydoras sp.).
I dette akvariet blir dvergguramiene hovedfiskene, men både kuhliålene og pansermallene vil være med på å gjøre det litt mer livlig. Man kunne godt holdt en stimfisk sammen med dverggurami, men det blir dessverre litt for trangt i 60L. Men det er en mulighet om man har f.eks 100L istedenfor 60L.
Krav til akvariet: God vannkvalitet. Dverggurami blir lett syk i dårlig vannkvalitet, så dette er veldig viktig. Rolig sirkulasjon i akvariet. Tett beplantning som gir gjemmesteder.
Forslag #7: Kampfisk
- 1 kampfisk (Betta splendens), gjerne en hann.
- 1 Ancistrus sp. «oppdrettvariant» som algeeter.
- 6-10 kuhliål (Pangio semicincta).
- 6-8 pansermaller (Corydoras sp.).
Her bør man ikke ha noen fisk som svømmer fritt i vannmassen foruten kampfisken, da kampfisk kan bli veldig jagete mot disse, selv om lynnet avhenger hos hver enkelt kampfisk. Selv pansermallene kan bli for mye jaget av visse kampfisk, så man må nesten se det litt an på hvor hissig den er.
Krav til akvariet: Tett beplantning er en fordel.
Forslag #8: Dvergkulefisk
Dvergkulefisker er veldig kule dyr med mye personlighet, men må holdes helt alene med kun samme art. Alt annet du putter i akvariet kommer til å bli nappet på konstant, frem til det før eller siden dør. Merk at dvergkulefisk krever regelmessig fôring med snegler, så man bør ha et annet akvarium hvor man har tilgang på dette.
I 60 liter kan man holde maks 3 stykker, men det er mange som liker å holde disse helt alene i et slikt akvarium. Da slipper man risikoen om at de plager hverandre.
Krav til akvariet: Tett beplanting er helt nødvendig når man har mer enn én dvergkulefisk. De må nødt til å ha gjemmesteder fra hverandre, samt at det bør være innredet slik at de ikke ser hverandre konstant. Det er viktig at de kan bryte sikt. Ellers bør det være et godt innkjørt filter og jevne vannverdier.
2 kommentarer om “Forslag til sammensetning av fisk i et 60 liters akvarium”