Guide: Kvitt deg med pestsnegler enklest mulig

Pestsnegler er en gruppe snegler som ofte finner veien til akvarier uten at man ønsker seg dem. Ofte kommer de som blindpassasjerer når man kjøper planter eller innredning som allerede har vært brukt i et akvarium, og de små eggposene er nesten umulig å oppdage når man putter planten eller innredningen i sitt eget akvarium.

Pestsnegle er for øvrig ikke én art, men heller et samlebegrep for alle uønskede snegler som dukker opp i akvariet. Blant pestsneglene har man både skivesnegler, blæresnegler, og damsnegler, som alle har flere ulike arter innenfor gruppen.

Pestsnegle
Pestsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Det kan føles umulig å kvitte seg med pestsnegler ved å plukke dem for hånd. Når man endelig tror at man er kvitt alle sammen innser man gjerne at det fortsatt er mange knøttsmå reker i akvariet som man aldri kommer til å oppdage med det blotte øyet, og er man riktig uheldig er det også mange eggsekker gjemt rundt omkring. Å skulle plukke dem for hånd kan hjelpe med å kontrollere mengden, men det er så godt som umulig å faktisk utrydde dem på denne måten.

Egentlig er pestsnegler veldig nyttige ettersom de spiser næringsstoffer som ellers ville råtnet og dannet giftstoffer i vannet. Sånn sett gjør de en viktig jobb som mange kanskje ikke tenker over. Likevel er det mange som forbanner seg over pestsneglene og helst vil kvitte seg med dem. Dersom du er en av disse er du på rett plass, for her kan du lære alt du trenger å vite om hvordan du kvitter deg med pestsnegler.

Bruk asiatiske jegersngler for å drepe pestsneglene

Det høres kanskje litt rart ut å skulle bruke en art med snegler for å kvitte deg med en annen art med snegler, men det gir faktisk mening når man setter seg inn i det. Asiatiske jegersnegler (Anentome sp.) er nemlig kjempeflinke til å finne og spise pestsnegler (og andre snegler for øvrig), og selv en liten gruppe på 3-4 jegersnegler kan fort klare å uttrydde alle pestsneglene i et akvarium på egenhånd.

En asiatisk jegersnegler. Foto: RSX / CC BY-SA 3.0.

Det som gjør jegersneglene så mye bedre enn pestsneglene er at de formerer seg mye tregere enn pestsneglene, så man slipper å være bekymret for å våkne opp til 200 snegler i akvariet en dag etter at man fôret litt for mye. Det er lett å kontrollere populasjonen, og dersom de øker i antall er det enkelt å selge dem på auksjon eller på Finn.

Det er verdt å bemerke seg at jegersnegler tar alle andre sneglearter, inkludert gigantiske eplesnegler (Pomacea diffusa). Så bruk kun disse i akvarier hvor du vil kvitte deg med alle de andre sneglene. Heldigvis spiser de ikke hverandre, selv om det ikke er noen andre snegler i akvariet, så hvis du går tom for pestsnegler bør du gi jegersneglene mat for at de skal overleve.

Fisk som spiser pestsnegler

Det er en del fiskearter som er kjent for å spise pestsnegler, og det er mange som sverger til å bruke disse for å holde akvariene frie for snegler. Fisk fra Botia-slekta er gjerne de mest populære til denne bruken, og det er mange arter fra denne slekta som er glade i snegler.

Mange foreslår å bruke praktbotia (Chromobotia macracanthus) for å fjerne snegler. Dette fungerer i og for seg veldig godt, men husk at dette er en stimfisk som blir 40 centimeter lang. De trenger gjerne et akvarium på minst 720 liter, så velg heller en av de mindre Botia-artene hvis du bare vil kvitte deg med snegler i et vanlig akvarium. Vi kan anbefale sebrabotia (Botia striata) som blir 10 centimeter lang eller Pakistanbotia (B. almorhae) som blir omtrent 15 centimeter lang. Sistnevnte regnes som ekstremt god til å spise pestsnegler!

Pakistanbotia. Foto publisert med tillatelse.

Ellers er kulefisk gode til å spise snegler, og disse fiskene er faktisk avhengige av å få snegler eller andre skalldyr regelmessig, ellers kan de få problemer med å spise. De fleste kulefisk trenger derimot artskar, så dette er ikke bare en fisk man kjøper for å kvitte seg med sneglene. Det er derimot mulig å holde dvergkulefisk (Carinotetraodon travancoricus) i et lite akvarium, så kan man plukke pestsnegler som kan fôres til den.

Det er også en del andre fiskarter som er glade i å spise småsnegler, men som lar de voksne snelgene være i fred. For eksempel vil kampfisk, ciklider og lignende gjerne spise småsnegler om de får sjansen. Men ingen av disse regnes som noen gode sneglebekjempere selv om de er med på å holde bestanden på et lavere nivå.

Kjemisk bekjempelse av pestsnegler

Det finnes visse kjemiske produkter som er laget for å drepe snegler. Noen synes dette er en grei løsning, mens andre ikke liker det. Problemet med å bruke giftstoffer for å drepe snegler er først og fremst at disse stoffene typisk er skadelige for fisk og reker også, og selv om fisken ikke nødvendigvis dør av kuren kan den likevel ta skade og bli syk som følge av det. I tillegg er det jo slik at alle de døde sneglene som ligger og råtner på bunnen av akvariet kommer til å påvirke vannverdiene i stor grad.

Sneglegift selges i de fleste dyrebutikker, og det er gjerne to-tre alternativer å velge mellom. Følg instruksjonene nøye, så blir du forhåpentligvis kvitt sneglene uten å skade noen av de andre beboerene i akvariet. Husk også å plukke alle de døde sneglene, for sneglelik kommer til å forringe vannkvaliteten raskt.

Bekjemp pestsnegler med indisk kloreke

Indisk kloreke (Macrobrachium assamensis) er en artig reke som kan hjelpe til med å holde akvariet fritt for pestsnegler. Disse er knallgode til å finne og drepe snegler, og selv noen få kloreker kan klare å rydde opp i et stort akvarium helt alene. Denne reken bruker de store klørne for å plukke ut og spise snelgene.

En fordel med indiske kloreker er at de ikke tar store snegler som eplesnelger (Pomacea diffusa). Problemet er derimot at de også kan være flinke til å ta tak i småfisk og andre reker.

Indisk kloreke. Foto: Tolderi / CC BY-SA 3.0.

Man kan få tak i indiske kloreke i dyrebutikker, men det er også mulig å kjøpe dem på Finn.no eller andre nettsider hvis man vil ha det litt billigere.

Bruk en sneglefelle

En grei måte å redusere bestanden og fjerne en del snegler enkelt på er ved å sette ut feller. Det finnes egne sneglefeller i dyrebutikker, men det kan gjøres veldig enkelt. En grei sneglefelle trenger ikke å være verre enn å legge en liten bit med agurk eller en annen akvarievennlig grønnsak i akvariet. Legg en hov over slik at fisk ikke kan nappe på den, men la det være en centimeter stor inngang under hoven slik at sneglene kan klatre inn. Vent alt fra noen få timer til et døgn, og bruk hoven til å plukke opp grønnsaken som nå trolig er full av snegler som sitter og gnager på den.

Sneglefelle
Sneglefelle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Dette er et godt alternativ til plukking, og egner seg også til større akvarier hvor plukking er helt umulig. Det er trolig veldig vanskelig å bli kvitt alle sneglene i akvariet med denne metoden, men man kan i alle fall redusere bestanden kraftig og enkelt. Som man ser på bildet over kan man få ut mange snegler på kort tid. Om man setter ut feller hver dag i et par uker kan man derimot regne med å klare å kvitte seg med alle sneglene hvis man har litt flaks.

Tenk over årsaken til snegleinvasjonen

Det er mange som plages med at hele akvariet invaderes av pestsnegler, og dersom du har opplevd å få store bestander av pestsnegler på kort tid vil vi anbefale å undersøke hva som er grunnen. Pestsnegler livnærer seg primært på to kilder; 1) humus / organisk materiale som ligger på bunnen av akvariet, og 2) fôr som ikke blir spist av fisk.

Dersom du fôrer for mye vil du tydelig se det. Ligger det mye mat igjen på bunnen flere minutter etter at du ga fisken mat? I såfall er det trolig at overfôring er synderen som har ført til det høye antallet pestsnegler.

Om du ikke fôrer for mye kan humus / dødt organisk materiale være synderen. Dette er fordøyd avfall fra fisken, halvfordøyd avfall, planterester, rester fra catappablader osv. som samler seg i bunnen og ser ut som brunt støv. Dette bør fjernes ved å slamsuge bunnen. Bruk en slange til å «støvsuge» bunnen ved å holde slangen rett over substratet, så kvitter du deg raskt med størsteparten av det.

Noen kan også ha problemer med å ha organisk materiale nede i selve substratet, og dette er spesielt utbredt når man har grus. Jo mer grovkornet substratet er, jo mer humus får plass mellom kornene. Små pestsnegler kan jo enkelt komme seg ned mellom gruspartiklene for å hente denne næringen, så tenk på om dette kan være en mulighet i ditt akvarium hvis du fortsatt har problemer med pestsnegler.

5 kommentarer om “Guide: Kvitt deg med pestsnegler enklest mulig”

Legg igjen en kommentar