Guide: Slik ser du om levendefødende fisk er gravide

Levendefødende fisk som guppy (Poecilia reticulata), platy (Xiphophorus maculatus), sverddragere (Xiphophorus hellerii) og lignende er blant de enkleste fiskene å få yngel på. Dette kommer av at de har egg som klekkes i magen slik at de føder levende unger, noe som gir dem en mye høyere overlevelsesrate enn egg som slippes fra fisken. For deg som har de i akvariet betyr det som regel at du bare trenger én hann og én hunn, og før du vet ordet av det er det masse yngel i akvariet.

Det er stort sett veldig enkelt å se om en levendeføder er gravid, og den sikreste måten å se det på er ved å se etter en mørk flekk like bak magesekken. Det betyr at flekken er midt mellom gattfinnen og bukfinnene, og dersom fisken er gravis vil man tydelig se denne flekken. Jo lenger på vei fisken er, jo større og kraftigere blir denne flekken.

En gravid sverddrager
En gravid sverddrager. Foto: Wojciech J. Płuciennik / CC BY-SA 4.0.

På bildet over av sverddrageren kan man tydelig se denne sorte flekken. Det er noen fargevarianter hvor denne flekken er mindre synlig, men som regel ser man i det minste en indikasjon på at det er en flekk der. For eksempel kan gule oppdrettvarianter ha en mørkegul flekk istedenfor en sort flekk.

En del platyvarianter har en tendens til å ikke få denne flekken skikkelig, spesielt hvis de har mørke eller metallfarger.

Foruten den sorte flekken er også en stor buk en indikasjon på at fisken er gravid, selv om en tjukk fisk fort kan bli forvekslet med en gravid fisk. Når fisken nærmer seg å føde vil buken nesten få en firkantform fremfor en rund form.

En gravid hunnguppy
En gravid hunnguppy. Foto: H. Krisp / CC BY-SA 3.0.

Dersom fisken både har en tjukk buk og en sort flekk kan man være 100 % sikker på at den er gravid, og før eller siden vil det komme yngel. De fleste levendefødere kan tilpasse fødselen til et tidspunkt hvor det er gunstige forhold, så sørg for å ha gode vannverdier i akvariet for å gjøre det fint for den gravide fisken. Dersom du vil at flest mulig yngel skal overleve, sørg for at du har noen planter som gir god skjul for yngelen.

2 kommentarer om “Guide: Slik ser du om levendefødende fisk er gravide”

Legg igjen en kommentar