Kan man ha kampfisk i gullfiskbolle?

Det er veldig mange som har såkalte gullfiskboller som de bruker som små akvarier til fisk. Disse egner seg på absolutt ingen måte til gullfisk (som trenger flere hundre liter for å trives), men kan fungere ålreit til noen få andre arter med fisk. En av de mest populære valgene for fisk i gullfiskbolle er kampfisk (Betta splendens), og i denne artikkelen skal vi svare på hva som skal til for å få en kampfisk til å trives i en gullfiskbolle.

Først og fremst trenger man en gullfiskbolle med en del plass. På Akvaportalen mener vi at 30 liter er absolutt minimum for å holde én enkelt kampfisk over tid. Dette er åpenbart mye mer plass enn de små bollene man ofte ser til salgs, men det finnes også flere typer gullfiskboller i denne størrelsen.

Kampfisk (Betta splendens) crowntail
Kampfisk (Betta splendens) crowntail. Foto: Anandarajkumar / GNU 1.2.

I tillegg til selve bollen trenger man også annet utstyr som i et vanlig akvarium. Bare fordi det er et rundt akvarium istedenfor et vanlig rektangulært et betyr det ikke at man ikke trenger å tenke på filtrering eller varme. Kampfisk kan fort fryse ihjel om det blir for kalt, eller dø som følge av forgiftning om de ikke har filter. Så man må ha både filter og varmekolbe (med mindre temperaturen alltid er over 20 C i rommet den står i) i bollen, samt huske å ta jevnlige vannbytter. Vi anbefaler å bytte omtrent 20 – 30 % vann ukentlig for kampfisk.

Om man kan tilby kampfisken en stor nok gullfiskbolle med alt utstyret som kreves er det altså mulig å ha kampfisk i en gullfiskbolle.

Når det er sagt vil trolig et lite startsett med akvarium og alt utstyr på 60 liter koste deg mindre enn en gullfiskbolle med alt utstyret som trenges, og på den måten skaper man jo bedre forhold for fisken, gjør jobben enklere for seg selv, og sparer litt penger samtidig.

Les også: 14 fisk som passer i små akvarier.

Andre potensielle problemer og irritasjoner med gullfiskboller

  • Det er svært vanskelig å skarpe vekk alger fra en rund overflate.
  • Lyset brytes på en litt rar måte i et rundt akvarium, så det vil aldri se like fint ut som et vanlig, rektangulært akvarium.
  • Kampfisken vil trolig være ganske slapp og lat om den holdes i et såpass lite akvarium.
Kampfisk (Betta splendens) white half moon
Kampfisk (Betta splendens) white rosetail. Foto: Kingloovr / CC BY-SA 3.0.

Legg igjen en kommentar