Metallpansermalle (Corydoras aeneus)

Metallpansermalle (Corydoras aeneus) er den vanligste av alle pansermallene, og en av de få som jevnlig er tilgjengelig i vanlige dyrebutikker. Selv om den er den vanligste pansermaller betyr det ikke at det ikke er en vakker fisk, for metallpansermalle er en flott Corydoras med en brun kropp og en sort flekk som går som en tykk stripe på tvers av kroppen.

Les mer: Stor guide til hold av pansermaller. Denne gjelder for alle Corydoras-arter, men det er mye nyttig info der for deg som har metallpansermaller.

En stim med metallpansermaller (Corydoras aeneus).
En stim med metallpansermaller (Corydoras aeneus). Foto: Juan Carlos Palau D / CC BY-SA 3.0.

Voksne metallpansermaller blir omtrent 6-7 centimeter lange, og hunnene blir noe større enn hannene. Dette er en stimfisk som bør holdes i grupper på minst 6 stykker, og dersom man har færre er det stor sjanse for at de vil mistrives og være svært sjenerte. En større stim vil derimot føre til mer aktive fisk som oftere er fremme og viser seg frem.

I likhet med andre pansermaller har de «barter», i realiteten følsomme organer som heter barbeller. Disse bruker metallpansermallene til å lete etter mat på bunnen av akvariet med. Man bør alltid holde metallpansermaller i akvarier med sandbunn, da grus har stor risiko for å skade disse følsomme barbellene. Det samme gjelder for øvrig sand som ikke er avrundet og har spisse kanter.

Metallpansermaller er svært snille fisk som aldri kommer til å skade annen fisk i akvariet. De holder seg for det meste på bunnen av akvariet, og man ser dem som oftest ligge og slappe av på bunnen, gjerne under bladene til en plante. De kan finne på å svømme litt oppover i akvariet, men dette er en nokså sjelden begivenhet.

Man kan gjerne innrede akvariet med en del planter, for metallpansermaller og andre pansermaller er veldig glade i å gjemme seg i skyggen av disse. De liker godt å ha muligheten til å komme seg unna sterkt lys, og man kan også godt ha litt flyteplanter for å dempe belysningen litt.

Metallpansermalle er trolig den mest hardføre av alle pansermallene, men trenger fortsatt et godt filter og gode rutiner på vannbyttene. Noen ser ut til å tro at de kan overleve på matrester de finner i sanden, men det stemmer ikke, og det er viktig å passe på at metallpansermallene også får i seg mat under fôring.

Foretrukne vannverdier for metallpansermalle

Temperatur: 21 – 27C.

pH: 6,0 – 7,5.

Hardhet: 0 – 8 dGH.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.

Minste størrelse på akvariet: 60L.

Kjønnsforskjeller hos metallpansermaller

Man ser forskjell på kjønnene ved at hunnen er større og har en mye rundere buk enn hannen. Det kan være litt vanskelig å se det direkte i akvariet, men om man tar fisken over i en liten isboks eller lignende for å se på dem ovenifra blir det veldig enkelt. Det er umulig å se forskjell på kjønnene hos ungfisk.

Fôring av metallpansermalle

Metallpansermaller spiser det meste de får servert, men bør fôres med en diett som primært er bestående av animalsk protein (dvs. insekter).

De kan godt få røde mygglarver og annen frossenfôr veldig ofte, men spiser også flakfôr som synker til bunnen.

Det finnes dessuten egne Corydoras-pellets som er godt egnet, som for eksempel Hikari Sinking Wafers eller Tetra TabiMin.

De godtar også vegetabilsk kost, og det er ikke noe problem, men dette bør ikke være hovedfôret deres.

Metallpansermalle (Corydoras aeneus)
Metallpansermalle (Corydoras aeneus). Foto: Ude / CC BY-SA 3.0.

Andre fisk i akvariet sammen med metallpansermaller

Det er mange andre fisk som blir gode akvarievenner for metallpansermaller, og noe av det viktigste å se etter er fisk som tåler bløtt vann, og som ikke er veldig territoriale eller aggressive mot pansermallene. Metallpansermaller og andre pansermaller er svært fredelige av seg, men forstår seg heller ikke på territorial oppførsel, så det kan fort blir noen misforståelser mellom disse og annen fisk.

Et godt valg er en stimfisk, gjerne fra Sør-Amerika (da disse som regel vil ha samme vannverdier). Om fisken har tetra som en del av navnet sitt er det god sjanse for at den passer godt sammen med pansermaller.

Et par stimfisk som passer godt med metallpansermaller er som følger:

Ellers passer de godt sammen med en rekke stimfisk fra Asia, inkludert mange arter fra Danio-slekta. Bare pass på at du finner fisk som tåler samme hardhet.

Andre fisk som pleier å gå fint sammen med pansermaller er labyrintfisk. Disse er ofte stille og rolige av seg, og bryr seg sjeldent om fisk som lever på bunn av akvariet. Dverggurami (Trichogaster lalius), blå gurami (Trichogaster trichopterus) og i noen tilfeller kampfisk (Betta splendens) er eksempler på slike fisk.

Blå gurami (Trichopodus trichopterus) - golden fargevariant
Blå gurami (Trichopodus trichopterus) – golden fargevariant. Foto publisert med tillatelse.

Alle andre maller fungerer også stort sett veldig godt, og de kan fint holdes med L-maller.

Noen holder metallpansermaller sammen med ciklider, og det er litt varierende meninger rundt dette. De fleste ciklider har en tendens til å bli veldig territoriale under lek og yngelpass, og i denne perioden kan det gå litt hardt ut over metallpansermallene, så her må man nesten avgjøre selv.

Les også: Fisk som trives godt sammen med pansermaller.

Metallpansermaller i naturen

I naturen finner man metallpansermalle i veldig store deler av Sør-Amerika, fra Trinidad og Colombia i nord, til Argentina i sør. Den finnes også i de fleste landene imellom.

Det er litt usikkerhet rundt hvorvidt alle disse faktisk er samme art, eller om det er regionale forskjeller som er store nok til at de bør deles inn i flere ulike arter. Her vil det trolig bli endringer i fremtiden.

Man finner metallpansermaller i stille og rolige vann med sandgrunn. Ofte finnes de i små innsjøer, men de kan også finnes i elver og bekker. Et typisk habitat er gjørmete, har surt vann, dårlig sikt, og lite oksygen. Stimen ligger som oftest på mellom 20 og 30 fisk i naturen.

Varianter av metallpansermalle

Metallpansermalle er en populær Corydoras-art, og dette har selvsagt ført til at det har dukket opp et par ulike varianter av den. Det er trolig også mange ulike arter eller underarter som alle blir plassert til å være arten Corydoras aeneus, selv om de i realiteten trolig er egne arter. Metallpansermaller har nemlig blitt en slags «catch all»-art hvor nye arter samles frem til de eventuelt får en egen vitenskapelig beskrivelse. Noen eksempler på dette er Corydoras sp. «green laser» (CW009), «gold laser» (CW010) og andre laser-varianter. Disse kan ofte sees under navnene Corydoras sp. «green laser» eller Corydoras aeneus cf. «green laser» i handelen.

Corydoras sp. "gold laser".
Corydoras sp. «gold laser». Foto: lienyuan lee / CC BY 3.0.

Albinometallpansermalle (Corydoras aeneus var. «albino»)

Albinometallpansermalle er også veldig vanlig i handelen, og som forventet er det en metallpansermalle som lider av albinisme. Det betyr en blek/hvit kropp og røde øyne, og fisken kan ikke produsere fargepigmenter. Om man avler på disse får man også avkom hvor alle er albinoer. Dette er altså en fremavlet variant, selv om det selvsagt er en (liten) risiko for å finne albinovarianter i naturen.

Albinopansermalle (Corydoras aeneus var. "albino")
Albinopansermalle (Corydoras aeneus var. «albino»). Foto: Gabriel Resende Veiga / CC BY-SA 4.0.

Corydoras aeneus var. «schultzei»

Schultzei-varianten av metallpansermalle var tidligere regnet som en egen art som gikk under navnet Corydoras schultzei, men har i nyere tid blitt omgjort til å bli regnet som en variant av vanlig metallpansermalle. Det er ikke store forskjellene på denne og vanlig variant, men schultzei-varianten har en gyllen, lateral stripe foran på kroppen.

Corydoras schultzei.
Corydoras schultzei. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Les mer: Hvordan se forskjell på Corydoras aeneus og Corydoras schultzei.

Corydoras aeneus var. «venezuelanus»

Corydoras aeneus var. «venezuelanus», best kjent som Corydoras venezuelanus innen akvariehobbyen har samme problem som C. schultzei – den er ikke vitenskapelig godkjent, men likevel godtatt innenfor hobbyen. Denne har et annerledes fargemønster (er mørkere), mindre størrelse og en mer kompakt kroppsform enn vanlig metallpansermalle. Ekstremt sjelden i handelen.

Corydoras venezuelanus
Corydoras venezuelanus. Foto: Rostyslav Romanyshyn / CC BY-SA 3.0.

Corydoras aeneus var. «black»

Dette er nok en pansermalle som teknisk sett er en variant av vanlig metallpansermalle. Denne er en helt sort pansermalle som kommer av en mutasjon som gir den en enorm produksjon av melanin, og er linjeavlet frem fra C. schultzei. Som oftest selges denne fisken som Corydoras sp. «black», og er kun en oppdrettvariant som ikke finnes i naturen. På en måte kan dette sees på som omvendt albino.

Oppdrett av metallpansermalle

Metallpansermalle er en av de enkleste pansermallene å drette på, og det er nokså enkelt å få det til hvis man har en stim med voksne fisk som er klare til å legge egg. Som med andre pansermaller legger de egg på flate overflater i akvariet (som på glasset, på planteblader og lignende), og ofte blir eggene spise av annen fisk før man merker det. Så det kan være lurt å ha de i et eget oppdrettskar før man prøver å avle på dem. Dette trenger ikke å være større enn rundt 60 liter.

I dette oppdrettakvariet bør man gi dem godt med levendefôr og frossenfôr. Akvariet kan godt innredes for å gi trivsel til de voksne fiskene, ettersom de skal være der en liten stunde frem til de legger egg. Uansett, gi de veldig mye mat, gjerne ofte, og ta et par kaldtvannsbytter hvor vannet er et par grader kaldere enn temperaturen i akvariet.

Når de omsider legger egg bør man ta ut eggene, for det er mye enklere å klekke disse i en liten isboks eller lignende på et par liter. Ha i en luftpumpe med brusestein, og la isboksen flyte på toppen av oppdrettakvariet slik at den holder helt lik temperatur.

Corydoras aeneus egg
Corydoras aeneus egg. Foto publisert med tillatelse.

Vær obs på at metallpansermaller kan legge noen sinnssyke mengder med egg. Hver hunn kan legge et par hundre egg hver gang de leker, så med en litt stor gruppe kan det raskt blir enorme mengder med egg.

Etter 4-5 dager klekker eggene, og den første tiden vil yngelen leve av å spise nærings fra plommesekken sin. Du kan heldigvis se når de har brukt den opp, og de bør få mat så fort den er tom. Som oftest tar det rundt 2 dager før denne er tom. I begynnelsen kan man fôre med nyklekket artemia eller mikroorm, men det er også mulig å bruke egen yngelfôr som avskallet artemia eller liquifry.

Yngelen bør fôres så mange ganger man klarer hver dag, men det er også viktig å bytte vann ofte for å forhindre at det bygger seg opp nitritt eller ammonium i vannet. Når man bytter vann er det viktig at temperaturen, pH og hardhet er helt lik, og endringer i vannverdier har stor sjanse for å drepe yngel. Mange liker å ta vannbytte daglig, og jevnlige vannbytter seg ut til å føre til større overlevelsesrate for yngelen.

Om du vil ha flere tips eller råd for oppdrett av mentallpansermalle anbefaler vi å lese avsnittet om oppdrett i «Den store guiden til å holde pansermaller«. Der går vi litt mer i dybden på hvordan man bør håndtere egg og yngel, og det er en del gode råd der.

Metallpansermalle i handelen

Metallpansermaller er veldig vanlige i handelen, og de fleste dyrebutikker har disse inne til mer eller mindre enhver tid. Pris kan ligge på alt fra 30kr til 70kr stykket, og ofte får man kvantumsrabatt ved å kjøpe en stim.

Albinopansermaller er også svært vanlige i handelen, og disse ser man ofte når man besøker dyrebutikker eller andre butikker som selger levende fisk. Prisen er gjerne lik som for den vanlige varianten.

Schultzei-, black-, og venezuelanus variantene er derimot veldig sjeldne i handelen.

De vanlige metallpansermallene og albinometallpansermallene som selges i handelen er gjerne fra store oppdrettfarmer som produserer tusenvis av yngel i måneden. Det er svært sjeldent å se viltfangede varianter i handelen.

7 kommentarer om “Metallpansermalle (Corydoras aeneus)”

Legg igjen en kommentar