Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri) er en knøttliten krabbe som trives i ferskvannsakvarier. Denne lille krabben blir ikke større enn 1 centimeter ved full størrelse (mål av skallet), og det er dermed en av de minste krabbene man kan holde i akvarier.

Mikrokrabber har en nesten gjennomsiktig hvit kropp, og alle de lange beina er dekt av tynne hår. Disse hårfilamentene brukes til å fange små partikler som strømmer forbi i vannet som den kan spise. Det er en fredelig krabbe som vil la alt av fisk og reker være i fred. Som nevnt har de fleste en hvit kropp, men den kan også være brunaktig.

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)
Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

Man bør innrede akvariet med veldig mye planter hvis man vil holde mikrokrabber, da mange gjemmesteder er synonymt med økt trygghetsfølelse, noe som fører til at de ikke er like redde. De bør også ha en del flyteplanter, da direkte lys gjør dem litt skvetne. Om de holdes i veldig åpne akvarier med få hjemmeplasser vil du trolig aldri se noe til krabbene. Samtidig vil plantene være med på å sørge for at det er rikelig med mikroorganismer i akvariet, så da finner den også mat nok. De er nokså stille og rolige av seg uansett hvor mye gjemmeplasser man har, og bruker mye tid på å sitte helt stille og vente på at det skal komme mat som fester seg i beina deres.

På grunn av den lille størrelsen må disse selvsagt kun holdes med småfisk som ikke ser på dem som mat. Mikrokrabber er trolig likt hva mange arter ville spist i naturen, og selv nokså små tetraer kan finne på å spise dem. De bør derfor holdes med veldig små fisk, eller fisk som utelukkende spiser plantekost. Mange holder dem i akvarier med reker, pygmépansermaller (Corydoras pygmaeus) eller lignende. Til tross for at de er en krabbe vil de la rekene være i fred.

Mikrokrabber bør holdes i veletablerte akvarier med et godt filter. De kan trives i veldig små akvarier, men de er veldig sensitive for bråe endringer i vannverdier, så det er nokså stor risiko for at de vil mistrives i små akvarier ettersom disse har mye større sjanse for at det blir plutselig endringer i pH, temperatur eller giftstoffer.

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)
Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

I prinsippet vil mikrokrabber tilbringe hele livet sitt under vann, så de trenger ikke en landdel slik mange andre krabber trenger. De kan derimot fort finne på å klatre opp av akvariet og ut på gulvet, så det lønner seg å ha heldekkende topp når man holder denne arten.

Man ser at mikrokrabbe skrives som «microkrabbe» noen steder, men på Akvaportalen har vi valgt å holde oss til en skrivemåte som Språkrådet ville foretrukket, da det blir merkelig å bruke den engelske ordet «micro» sammen med det norske ordet «krabbe» når vi enkelt kan endre én bokstav og få et ordentlig norsk populærnavn på arten. På engelsk kalles arten for «Thai micro crab».

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)
Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

Foretrukne vannverdier for mikrokrabbe

Temperatur: 22 – 28C.

pH: 6,5 – 7,0.

Hardhet: 5 – 15 dGH.

Sirkulasjon: Den kan godt ha litt sirkulasjon, og tilrettelegg gjerne slik at den kan sitte og samle partikler fra utblåset. Sett altså f.eks en plante eller noe ikke så langt fra utblåset, så ser man ofte at de liker å stå der.

Minste størrelse på akvarium: 20L. Den er jo liten nok til å holdes i enda mindre akvarier, men som nevnt tidligere er den sårbar mot endringer i vannkjemien, så den bør nok ikke holdes i noe mindre enn 20L.

Kjønnsforskjeller hos mikrokrabbe

Det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene utenom når hunnen har egg. Da sees det tydelige egg på buken hennes.

Fôring av mikrokrabbe

Mikrokrabber spiser for det meste partikler og mikroorganismer som finnes naturlig i akvariet, men vil også spise mer eller mindre alt den får tilbud om. De liker veldig godt frossenfôr og pellets beregnet for reker. De er veldig sky under fôring, så det spørs om de godtar å fôres om det er andre skapninger i akvariet.

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)
Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

Mikrokrabbe i naturen

Mikrokrabbe finnes kun i én elv i hele verden, og dette er en liten elv i Thailand. Det er litt usikkert nøyaktig hvor denne elva ligger, men det er kanskje like greit. I denne elva bor den langs røttene til flyteplanten vannhyasint (Eichhornia crassipes), og der tilbringer den trolig hele livet.

Oppdrett av mikrokrabbe

Det regnes som svært vanskelig å drette mikrokrabber, men det er en del som har fått det til. Om de holdes i artskar vil hunnene som oftest slippe 50-100 larver med noen ukers mellomrom. Disse larvene kan fint klare seg i ferskvann, og om man har et veletablert akvarium med riktige vannverdier er det mulighet for at de overlever. Dette krever at man har et yngelsikkert filter, og det anbefales å bruke svampfilter som også lar krabbene og larvene beite på filteret.

Man bør alltid ha litt lys på i akvariet når man har larver, da larvene alltid vil orientere seg mot lys.

Larvene spiser ikke fôr, kun alger og partikler den finner i vannet. Akvariet bør gjerne innredes med store mengder javamose (Taxiphyllum barbieri) og andre planter som gir mye mikroorganismer.

Veldig mange som prøver seg på oppdrett opplever at larvene dør i løpet av den første uken uten at man egentlig vet hvorfor. Det er ikke funnet noen gode svar på dette problemet, så akkurat nå kan det virke som man rett og slett trenger litt flaks for å få til oppdrett på dem.

Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)
Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

Mikrokrabbe i handelen

Mikrokrabbe er svært sjelden i handelen, men dukker opp i spesialforretninger som Dahs Dyrerike og lignende butikker med jevne mellomrom. Prisen kan ligge på alt fra 50kr til 150kr stykket.

En kommentar om “Mikrokrabbe (Limnopilos naiyanetri)”

Legg igjen en kommentar