Om Akvaportalen

Akvaportalen.no er en nettsted om drift av ferskvannsakvarier og hold av akvariefisk. Nettsiden ble lansert i juni 2019, og fokuserer primært på å levere tekstbasert innhold. Hos oss kan du finne informasjonen du trenger for å drive med ferskvannsakvarier som en hobby, og jeg tror både nybegynnere og erfarne akvarister kan lære noe nytt ved å bruke nettsiden.

På Akvaportalen vil du finne innhold om både teknisk drift av akvarier, om utvalgte fiskearter, om andre organismer i akvariet og mye mer.

Nettsiden driftes av Nicklas Iversen. Jeg har drevet med akvarier i ganske mange år nå, og har en faglig bakgrunn med en bachelorgrad i økologi ved Universitetet i Sørøst-Norge hvor jeg blant annet hadde flere fordypningsfag innenfor ferskvannsøkologi, ferskvannsfisk og ferskvannsforekomster. Per nå er alt tekstinnholdet skrevet av meg personlig.

Ta gjerne kontakt med meg på nicklas@akvaportalen.no dersom du har forslag, ønsker eller tilbakemeldinger til nettsiden eller inneholdet på Akvaportalen.

Hvis du ønsker å lese om andre dyr enn bare fisk og andre organismer som bor i akvariet så kan du gjerne besøke Dyreliv.no. Der skriver jeg om hunder, gnagere, fugler, reptiler og alle andre kjæledyr.

Bidra til Akvaportalen

Alle er hjertelig velkommen til å bidra med innhold eller bilder på Akvaportalen. Når man sender inn et bidrag blir man selvsagt kreditert med navn, og e-post og nettadresse dersom man ønsker det.

Jeg er spesielt interessert i gode artikler enten generelt om akvariehobbyen, eller spesifikt om visse typer fisk og organismer. Ellers setter jeg stor pris på alle som bidrar med fotografier av arter som jeg kan bruke i artiklene eller på artsprofilene på nettsiden. Som dere sikkert har sett er det mange profiler uten bilder, så send gjerne inn fotografier dersom du har det.

Har du noe du vil bidra med? Send en e-post til nicklas@akvaportalen.no, så tar vi det derfra.

Ofte stilte spørsmål

«Det mangler artsprofil om art X»

Det er utrolig mange ulike arter og variasjoner som skal få sin egen artsprofil, og det tar naturligvis lang tid å skrive gode profiler for alle disse. Her på Akvaportalen jobber jeg hardt for å få ut så mange og så gode artsprofiler som mulig, men det er en gedigen jobb å få skrevet om alle sammen. Så foreløbig mangler det mange arter på Artsprofiler, men jeg jobber med å få inn flere.

Dersom det er noen spesielle arter du savner kan du godt ønske deg dem på e-post eller i kommentarfeltet, så skal den få prioritering.

«Det er for få bilder av art X»

Det er ikke lett å finne bilder som kan publiseres på Akvaportalen ettersom vi følger alle lover som gjelder rundt opphavsretten. Så derfor publiserer vi kun bilder som enten er tatt selv, eller publisert med tillatelse fra fotografen. Det betyr at noen artsprofiler og artikler kommer til å mangle bilde, og dersom du har bilder liggende av disse er du mer enn velkommen til å sende det inn til oss slik at vi kan bruke det.

Når jeg finner bilder til Akvaportalen bruker jeg for det meste bilder som enten er tatt selv, publisert med en Creative Commons-lisens, eller som er frigitt som et såkalt Public Domain-bilde.

Igjen, om noen kan bidra med bilder blir jeg veldig glad, og fotografer får selvsagt full kreditering under hvert bilde som brukes.

«Hvilke kategorier finnes på Akvaportalen?»

For øyeblikket har vi følgende kategorier for innhold på Akvaportalen:

Artikler. I denne kategorien postes alle artikler om akvariehold, fra guider til tips for å gjøre akvariehobbyen litt enklere.

Artsprofil. Artsprofiler er infosider om ulike fisk og organismer vi holder i akvarier. Kategorien er ikke tro til navnet sitt i den forstand at den handler om arter, da vi også har en del «artsprofiler» på variasjoner av artene. For eksempel har vi artsprofiler for kirsebærreker og andre fargevarianter av samme rekeart, leoparddanio (som er en variant av sebrafisk), L144 «Snow White» (som er en variant av L144), og så videre.

Jeg prøver å skrive artsprofiler om både fisk, reker, snegler og krabber, men naturligvis er det mest fisk der.

Produkttest. Produkttester er som navnet sier, stedet vi publiserer tester av produkter relatert til akvariehobbyen. Produktene er enten kjøpt og testet privat, eller sponset av produsenten. Dersom sistnevnte er tilfellet vil dette være nevnt i artikkelen. Selv om produktene er sponset av en produsent vil vi ha uavhengige produkttester.

Butikkguide. Her legger vi ut bilder og skriver om ulike butikker som selger fisk og akvarieutstyr. Dette kan være nyttig dersom du har planer om å reise langveis for å besøke en butikk, og gjerne vil ha en liten oversikt over hvor stor den er og hvor godt utvalg den har.

Nyheter. Nyhetskategorien tar for seg nyheter i akvariemiljøet. Dette kan være ting som at en art har blitt drettet for første gang i fangenskap, eller at en L-malle har blitt beskrevet og dermed fått et vitenskapelig navn. Nyheter publiseres så raskt vi får det til.

Brukerspørsmål: Dersom noen stiller oss spørsmål knyttet opp mot fisk eller akvaristikk liker jeg å poste svaret som et eget innlegg her på Akvaportalen. På denne måten kan flere få svar på samme spørsmål, og i fremtiden kan andre få mulighet til å søke seg frem til et svar via søkemotorer.

Driftsmeldinger: Her publiserer jeg innlegg som handler om Akvaportalen som nettsted. For eksempel vil det komme innlegg i denne kategorien når jeg gjør større endringer på nettsiden og lignende.

«Hvor hostes Akvaportalen?»

Akvaportalen hostes av webhotellet Host1.no. Jeg er godt fornøyd med dem som webhost så langt.