Slik reduserer du hardheten på vannet i akvariet

Hardheten på vannet er et mål på konsentrasjoner av mineraler som er oppløst i vannet, og dette spiller en stor rolle for de biologiske prosessene til akvariefisk.

I akvariesammenheng måler vi først og fremst hardhet ved å bruke odH (tyske hardhetsgrader), selv om det er flere ulike måter å måle det på. For oss som driver med akvarier er det nokså enkelt å forhold seg til disse hardhetsgradene, da verdier under 6 dGH regnes som bløtt, mens verdier over 10 dGH regnes som hardt.

Det finnes både fisk som må ha bløtt vann, så vel som de som absolutt må ha hardt vann. De fleste av oss har bløtt vann i springen vår, men ikke alle. De som har brønnvann har gjerne hardt vann, mens visse kommuner og områder også har hardt springvann av andre grunner. Det betyr at dersom man har hardt vann og vil holde arter som pansermaller (Corydoras spp.), Sør-Amerikanske ciklider (Apistogramma spp.) eller andre fisk som trenger bløtt vann, så må man selv redusere hardheten på vannet i akvariet.

Dessverre er det litt mer krevende å redusere hardheten på vannet enn det er å øke den. Å øke hardheten kan man enkelt gjøre ved å tilsette GH-salt eller en type gips i akvariet, mens prosessen med å fjerne disse stoffene er mer omfattende.

Les mer: Slik øker du hardheten på vannet.

Slik reduserer du hardheten på vannet i akvariet

Å redusere hardheten på vannet i akvariet foregår ved at man må fjerne hardheten fra vannet på utsiden av akvariet. Alle metodene for å redusere hardhet gir deg vann med 0 dGH, så om du for eksempel har 10 dGH og vil ned til 5 dGH må du lage en miks med 50 % av det vanlige vannet ditt, og 50 % av vannet hvor du har fjernet alle mineralene som gjør vannet hardt.

I utgangspunktet er det to mulige måter å fjerne mineralene som gjør vannet hardt på:

Samle opp regnvann

Det er mange som er veldig glade i å bare bruke regnvann for å få vann uten noen hardhet. Regnvann har nemlig 0 dGH, så det kan brukes til fisk som trenger helt bløtt vann.

Å samle regnvann er naturligvis nokså enkelt, men krever jo at det er riktig årstid og at man har flaks med været. Den beste måten er å sette ut noen store dunker eller bøtter i hagen som fylles opp med vann når det regnes. Mange bruker presenning for å lage et slags fangstfelt som lar deg samle regn fra en stor overflate, og drenere denne ned til bøtta eller dunken.

Det er også mange som liker å plassere bøtter eller dunker rett under takrenna. Dette er mulig, men kommer med noen potensielle problemer. Ofte er det løvmateriale, avfall fra fugler og lignende i takrenna, og når vannet renner over dette får man med seg mikroorganismer og avfallsstoffer i vannet. Så dette er en god måte å få mye vann raskt på, men kommer med en risiko.

Et system for å samle regnvann fra takrenner.
Et system for å samle regnvann fra takrenner. Foto: CC BY-SA 3.0.

Det er også viktig å være klar over at regnvann er veldig surt. Vanlig regnvann har pH på 5,6! Dette er ekstremt surt, men mange arter trives jo i såpass sure forhold. Denne verdien er derimot så lav at den kan ta liv av fisk om de ikke tilvennes den lave surheten over tid, så man må være ekstremt forsiktig når man bruker regnvann direkte i akvariet.

Bruke en RO-maskin

Den andre måten for å redusere hardheten på vannet i akvariet på er ved å bruke en RO-maskin. En RO-maskin er kort for «reverse osmosis» eller «revers osmose», og dette er rett og slett en liten maskin som fjerner alle mineraler, ioner og alt annet som er i vannet, og gir deg helt destillert vann. Det betyr også at alle mineralene som øker hardheten på vannet fjernes, så det destillerte vannet måler 0 dGH.

En RO-maskin
En RO-maskin. Foto publisert med tillatelse.

Dette er faktisk er godt alternativ for deg som har hardt vann i springen, og trenger en del vann til akvariene dine. RO-maskiner kommer i alle slags størrelser fra de billigste som gir deg noen hundre liter vann per dag, til de som gir mye større mengder. Prisen på en slik maskin er typisk fra rundt 2 000 kroner og oppover, og finnes i avdelingen for saltvannsutstyr, da dette er nødvendig utstyr for de som driver med saltvannsakvarier.

Vær obs på at RO-maskiner fjerner alle mineraler og andre stoffer fra vannet, og du sitter igjen med rent H2O. Dette er ikke bra for fisken! Mange av disse mineralene er nemlig helt nødvendige for biologiske prosesser, og på sikt vil fisken dø om den holdes i destillert vann. Man må derfor tilsette mineraler igjen til vannet, så kjøp med en boks med tilsetningsmineraler også.

Et annet alternativ til tilsetningsmineraler er å blande 50 % RO-vann og 50 % vanlig vann. Da får man som oftest nok med de livsviktige mineralene samtidig som man får halvert antall tyske hardhetsgrader på vannet.

Kan man redusere hardheten på vannet ved å bruke en vannmykner?

De som har hardt vann i springen og plages av dette har mulighet til å installere en vannmykner. Dette er en dings som festes rett på krana hvor man tapper vann, men den kan dessverre ikke brukes om man driver med akvarier. Disse vannmyknerne fungerer nemlig ved at de bytter ut kalsium og magnesium fra salter ved å sette inn natrium, og dette er direkte farlig for fisken. Den vil nok ikke dø med det samme, men også her blir det livskritiske problemer over tid. Så hold deg unna vannmyknere når du skal fylle vann til akvariet.

En kommentar om “Slik reduserer du hardheten på vannet i akvariet”

Legg igjen en kommentar