Valg av sand til akvariet

Et akvarium med sand som bunnsubstrat er både fint og bra de fleste fisker, og sand kan komme i flere ulike farger og størrelser som gjør at du som hobbyist kan bruke det på mange spennende måter. Det er flere grunner til å velge sand fremfor grus som bunnsubstrat, og mange velger sand for å ha muligheten til å ha Corydoras-arter eller annen fisk som filtrerer sand i akvariet, som for eksempel Sør-Amerikanske dvergicklider (Apistogramma spp.). Denne typen fisk kan nemlig ikke holdes i akvarier med grus som bunnsubstrat, og da er det sand som gjelder isteden. 

Det er ikke all slags sand som selges som fungerer i akvariet, og det kan være flere ting som gjør sanden uegnet. Typiske problemer er at sanden kan inneholde kjemikalier som er fint for sandkasser, men som løser seg opp i vannet, eller at sanden inneholder bergarter som øker hardheten og alkaliteten (pH) i vannet. Man kan til dels unngå problemet ved å ta den såkalte syretesten for å sjekke etter karbonationer i sanden, men det er jo enda bedre å finne ut av det før man faktisk kjøper sanden.

Nedenfor skal vi se nærmere på et par ulike typer sand som er veldig populære i hobbyen, og som har vist seg å fungere veldig godt for mange.

Sand fra Biltema – billigst og helt fin

«Biltemasand» er mye brukt i akvariehobbyen, og det er ikke uten grunn. I forhold til sand fra dyrebutikker koster den en brøkdel av prisen, og er av minst like god kvalitet. For 89,90kr får man nemlig en hel sekk på 16kg.

Sanden fra Biltema har en kornstørrelse på 0,2mm til 1,0mm per korn, og er trolig morenesand, noe som betyr avrundede kanter. Dette gjør den trygg for all slags fisk, inkludert fisk som filtrerer sand gjennom gjellene. Sanden er nokså lys og fin, og gjør seg godt under de fleste typer lys. Den vil ikke påvirke pH i noen grad. 

Når man skal kjøpe sand på Biltema er det kun sanden med produktnummer 17-5425 som regnes som god akvariesand. Det selges også en mer finkornet variant med 0,1 – 0,7mm kornstørrelse (produktnummer 17-5422), men problemet med denne er at den blir så tett at planterøtter blir klemt i hjel, og planten dør. 

Tidligere het Biltemasand «Blåsesand», men nå om dagen går den kun under navnet «Sand». Så hvis du leser om blåsesand fra Biltema så er det samme greia, bare med det gamle navnet. Produktnummer er fortsatt 17-5425. 

Så godt som alle Biltema-butikker har sanden inne på lager, men man kan alltids sjekke lagerbeholdningen på internett før man tar en bomtur. 

Rådasand er et godt alternativ

Rådasand er en type sand man får tak i hos de fleste dyrebutikker, men også på diverse andre butikker. Prisen på Rådasand ligger på alt fra 50kr per 20kg hos Jula til mye dyrere andre steder. Denne typen sand er basert på knust kvarts, så den vil ikke påvirke pH og hardhet, og er derfor et godt valg. 

Mange har brukt rådasand under navnet «Blåsesand» med prosuktnummer 018297 fra Jula med hell, men denne har vi ikke testet her på Akvaportalen.

Rådasand har også avrundede kanter, så den fungerer godt med Corydoras og andre lignende arter. Den fine med denne sanden er at man kan kjøpe den i hvilken kornstørrelse man ønsker, så da er man ikke bundet til den ene kornstørrelsen man får hos Biltema. 

Om du har gravende fisk (som Apistogramma-arter) bør du holde deg til Rådasand med kornstørrelse under 2mm, mens Corydoras bør ha under 3mm. 

Annen sand fra dyrebutikker

Mange dyrebutikker selger også annen type sand, og dette kan være helt supert det, men prismessig er det gjerne et par hakk dyrere enn alternativene ovenfor. Vær derimot obs på at det ikke er noen garanti for at sanden som selges i dyrebutikkene ikke påvirker pH og GH, for det er mange typer sand som inneholder blant annet kalsium eller bikarbonat, og som dermed vil påvirke vannverdier. Det er derfor lurt å spørre om dette før du kjøper sanden. 

Kan man plukke sand på stranda?

I utgangspunktet er det ikke nødvendigvis noe i veien med å plukke sand fra naturen selv, men det er selvsagt flere potensielle problemer rundt det. Man vet jo svært lite om sanden man plukker, og bør da ha en plan for hvordan man skal finne ut om den inneholder stoffer som kan endre vannkjemien, og om den slitt nok til at fiskene som filtrerer sand ikke kutter seg på skarpe kanter. Skarpe kanter kan man ofte unngå ved å plukke sand fra en elv hvor det er sterk vannføring, da dette sliter vekk de skarpe kantene.

Mange foretrekker å plukke sand fra morenebasseng, altså den innsjøen som samler seg opp under en isbre. Denne sanden er typisk svært godt slipt, og egner seg godt til bruk i akvariet. Ellers er sand fra raske elver i områder med hard og kalsiumfri berggrunn et godt alternativ. 

Dersom man plukker sand fra en strand ved havet bør man være obs på at det er veldig stor risiko for at man får med seg mye sand som egentlig er skall fra diverse organismer. Dette er ikke nødvendigvis et problem, men slike skall inneholder kalsiumkarbonat og vil øke både pH og hardhet (GH). 

Ellers bør man sjekke opp lovligheten rundt det å plukke sand fra det området man så for seg. Naturlig nok er det ikke lov å ta med seg så mye sand man måtte ønske fra området man ikke selv eier, så en god start er nok å spørre grunneier om man kan ta med seg noen kilo. 

Bør man vaske sanden før man putter den i akvariet?

Det er mange meninger rundt hvorvidt man kan ta sand direkte fra dyrebutikk eller Biltema/Jula rett opp i akvariet, eller om man bør vaske det først. Noen mener også at all sand må kokes, og bruker gjerne «føre-var prinsippet» for å begrunne det. 

Når man kjøper sand er det egentlig ikke nødvendig å vaske den, for sanden skal ikke ha vært i kontakt med noen farlige kjemikalier eller noe sånt, for det er snakk om naturlig sand. Den har derimot gjerne kanskje blitt eksponert for eksos og lignende, noe som kan føre litt uønskede stoffer til akvariet ditt, selv om det trolig ikke vil gjøre noen skade. 

En fordel med å vaske den er derimot at man blir kvitt urenheter i sanden, for i tillegg til sand er det både dødt organisk materiale og støv i blandingen. Dette er heller ikke farlig, men det kan gjøre vannet grumsete. Dersom man heller sand rett opp i akvariet og fyller det med vann ser man gjerne at det tar en 2-3 dager før vannet blir helt klart. Her er det også store forskjeller fra sekk til sekk, da noen har mye støv mens andre har lite.

Så ved å vaske sanden godt kan man bli kvitt det meste av dette grumset. Det gjøres enkelt ved å ta en bøtte og fylle den halvfull med sand. Vask den med hageslange eller dusjhode, og rør godt rundt i sanden. Når det er gjort heller du ut vannet (som nå er veldig grumsete), og gjentar det helt til vannet du heller ut er nokså rent og klart. Det tar tid å gjøre skikkelig, men da slipper du alt dette grumset i akvariet. 

Koking er etter vår mening overdrevent, for det er ingen bakterier eller mikroorganismer som trives i ren sand, så det er ingen effekt av å koke den. Unntaket er om man plukker sand i naturen, da denne også er full av organisk materiale og diverse mikroorganismer.

En kommentar om “Valg av sand til akvariet”

Legg igjen en kommentar