5 måter å øke KH i akvariet på

KH er et mål for bufferevnen til vannet, og en høyere KH-verdi betyr at det skal mer til for å få svingninger i pH-verdier. Alle bør ha minst litt KH i akvariet sitt for å unngå svingninger i pH, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på et par ulike måter man kan øke KH på.

Vi kan jo først begynne med å si hva KH egentlig er. KH måler nemlig konsentrasjonen av buffer i vannet, og det er primært snakk om to molekyler: karbonat og bikarbonat. Ved å tilsette kilder som gir fra seg én av eller begge disse molekylene vil vi altså få økt KH i vannet.

Om du vil ha mer informasjon om KH, les gjerne artikkelen «Alt du må vite om bufferkapasitet / KH i akvariet«.

1) Tilsett ren bikarbonat i vannet

Den enkleste, billigste og raskeste måten å øke KH på er ved å tilsette ren bikarbonat i vannet. Her kan man enkelt måle opp ønsket mengde bikarbonat i en bøtte med vann under vannbytte.

Bikarbonat selges i dagligvarehandelen under navnet Natron. Pass på at du kjøper et produkt med 100 % ren natriumhydrogenkarbonat, og vær sikker på at det ikke inneholder antimugg eller noe sånt. Ikke bruk produkter med navn bakepulver, da disse er en blanding av bikarbonat og et par andre stoffer.

Natron
Natron øker KH i akvariet. Foto: Ingvald Straume / CC BY-SA 3.0.

Hell aldri natron rett i vannet, men bruk heller en bøtte for å måle opp ønsket verdi på forhånd.

Man øker KH med 1 grad ved å bruke 3g natron/bikarbonat per 100 liter vann.

2) Knuste skjell eller koraller

Dersom man ønsker å få en jevn økning i KH kan man finne skjell eller døde koraller som kan knuses og legge på bunn av akvariet. Alternativt kan man legge de i en nettingpose i et hjørne av akvariet eller noe sånt. Her vil skjellene/korallene over tid løse opp bikarbonat i vannet, så du vil hele tiden få en økning i KH. Husk at KH brukes opp i motsetning til mange andre vannverdier, så dette kan være veldig kjekt.

Det er et par problemer med denne metoden. For det første er det veldig vanskelig å vite nøyaktig hvilken KH-verdi du kommer til å få, og man kan ikke måle seg frem til dette på forhånd. Her må man altså bare prøve seg frem.

For det andre kommer skjellene og den døde korallen til å avgi andre mineraler til vannet, og hardheten på vannet vil økes i omtrent samme takt som KH-verdien øker. Det betyr at man får høyere verdi av både KH, hardhet og pH ved å tilsette skjell/koraller. Og her kommer problemet inn; jo høyere KH-verdi man får, jo høyere pH får man (helt til den stabilierer seg på rundt 8,3). Når pH er såpass høy vil derimot skjellene slutte å oppløse bikarbonat til vannet, for dette skjer kun når pH er på den sure siden av skalaen. Det er derfor veldig begrenset hvor høy man kan få KH med denne metoden. Det kan derimot være en kjekk måte for å sørge for at det alltid vil være litt KH og hardhet i vannet.

Dette betyr videre at mengden med skjell/koraller ikke påvirker selve verdien av KH, men heller hvor fort den når likevektverdien.

PS. man må ikke knuse skjellene/korallene, men dette øker overflaten deres betraktelig, slik at de vil kunne løse opp mye mer bikarbonat i vannet. Om du legger hele skjell i akvariet vil oppløsningen gå såpass sent at du ikke merker stort til dem.

3) Bruk KH-produkter

KH-produkter er enkelt nok et pulver som løses opp i vannet for å øke KH. Det fungerer på akkurat samme måte som å bruke ren natron, men de bruker ofte andre molekyler for selve økningen. Det har egentlig ingen store fordeler sammenlignet med å tilsette bikarbonat selv, men om du ønsker å betale mer for samme ting er det bare å slå seg løs. Den ene fordelen med å bruke disse er at det kanskje føles litt tryggere, ettersom det er tabeller for hvor mye man skal tilsette per liter vann og sånt på pakkene.

Et godt produkt for å øke KH er Tetra KH Plus.

PS. prøv å unngå KH-produkter med fosfat i seg. Disse har en tendens til å være flinke til å føre til algeoppblomstringer.

4) Ha aragonitt i bunnlaget

Aragonitt fungerer på nesten samme måte som knust korall og skjell, men kan fås i sandform, slik at den enkelt kan blandes ut med resten av sanda/grusen. Når vannet er på den sure siden vil aragonitt løse ut kalsium og karbonat til vannet, og KH og GH øker.

Dette kan være en god løsning om du er helt sikker på at du vil ha en konstant tilførsel av KH og hardhet, f.eks hvis du holder visse afrikanske ciklider. Problemet er bare at det er helt umulig å fjerne det om du blandet det ut med vanlig sand, så det er greit å være helt sikker før man blander det inn.

Et alternativ til aragonitt er dolomitt. Også dette mineralet fungerer på samme måte.

5) Bruk steiner som inneholder karbonat

Det er mange steiner som har et visst innhold av karbonat og bikarbonet i seg, og man kan bruke disse som dekorasjoner i akvariet for å få en jevn tilførsel av buffer/KH. For å finne ut om steinen inneholder stoffer som øker KH må du ta den såkalte syretesten. Det går ut på at du drypper litt sterk syre på steinen, og dersom den bruser er det karbonat eller bikarbonat i steinen. De fleste tar syretesten med 37 % eddiksyre fra dagligvareforhandleren, men det er ingenting i veien for å bruke stekere syre. Dersom du har noen «pH Minus»-produkter kan du bruke disse, da dette som regel bare er sterke syrer.

Bonus: Ta vannbytter for å øke KH

Dette trikset krever at man har ønsket KH-verdi på vannet sitt, noe mange faktisk har. KH brukes jo opp over tid, så vannbytter kan være alt man trenger for å øke KH-verdien igjen.

En kommentar om “5 måter å øke KH i akvariet på”

Legg igjen en kommentar