Det er nok svært få akvarister som drømmer om et akvarium fylt med alger, men dessverre er virkeligheten at det fleste av oss får en del alger i akvariene våre likevel. Vi har tidligere tatt for oss en artikkel om de beste algespiserne man kan ha i akvariet, mens i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen tips for å minimere mengden og risikoen for å få alger til å begynne med.
Man vil nok få litt lager selv om man følger alle rådene nedenfor, så det er alltid lurt å ha et par algespisende fisk i akvariet sitt, men det skal i alle fall være mulig å begrense de verste utbruddene av alger om du følger rådene.
1) Ikke ha akvariet i direkte sollys
Selve beliggenheten på akvariet kan være nok til å gi deg et evigvarende algeproblem, for akvarier som får en del direkte sollys har nemlig en tendens til å bli fulle av alger. Dette er jo ikke så rart ettersom algene får energi i mange flere timer enn det burde på sommerhalvåret. Så når du planlegger et nytt akvarium, ikke legg det i et område hvor akvariet får mye direkte sollys. Ofte er det ikke noe problem om det er sollys på små deler av akvariet i noen få timer hver dag, men ikke sett det rett foran et vindu eller noe sånt. Da kommer man garantert til å få mye alger, og det er vanskelig å ha nok algeetere til å konkurrere mot sollyset.
2) Sørg for å ha riktig lysrør, og ikke ha lyset på for lenge
Lysrør med feil Kelvin (fargetemperaturen på lyset) kan være svært problematisk når det kommer til alger. Ofte ser man at lysrør fra vanlige dagligvareforhandlere fyller akvarier med alger veldig raskt. Man bør bruke egne akvarielysrør for å minimere risikoen for alger. Disse bør være på mellom 5000 og 6500K. Dersom du har lysrør fra dagligvareforhandlere og algeproblemer kan det være så enkelt som at du må bytte lysrør, så er det gode sjanser for at algeproblemet bedrer seg.
Et annet stort problem er når man har lystet på for lenge hver dag. De fleste akvarister mener at man bør begrense seg til å ha på lyset mellom 8 og 10 timer hver dag hvis man vil unngå å få alger i akvariet. Dersom man har det på f.eks fra man står opp klokka 06:00 til man legger seg klokka 23:00 er det 17 timer med lys, og veldig mye mer enn det man trenger. Dette gir algene veldig mye energi til å reprodusere seg, og gode forhold for en full algeoppblomstring. Bruk gjerne en timer for å begrense hvor lenge lyset står på hver dag.
3) Ha gode rutiner for vannbytter
Algeoppblomstringer skjer ikke bare når det er for mye lys, de trenger også for mye inorganisk næring i vannet. Dette er da snakk om stoffer med fosfor, nitrogen og lignende i seg. Disse stoffene kommer inn i akvariet via fôr eller plantegjødsel, og det er veldig viktig at man tar ukentlige vannbytter på 20 – 30 % av vannet for å forhindre at disse stoffene hoper seg opp. Her fjerner man enkelt nok vann med næring i seg og bytter det ut med vann uten næring, noe som gir dårligere vekstvilkår for alger.
4) Skaff deg flere planter i akvariet
Planter bruker mye av den samme næringen som alger, og ofte kan et tett beplantet akvarium være helt algefritt, rett og slett fordi plantene suger til seg all den inorganiske næringen før algene får gjort det. Det er spesielt hurtigvoksende planter som er gode til å suge til seg ekstra næring fra vannet, som hornblad (Ceratophyllum demersum), andemat (Lemna minor) eller lignende.
Om det er veldig mye næring i vannet vil disse plantene også vokse veldig raskt, og all biomasse som bindes opp i disse plantene er altså biomasse som ellers trolig ville vært bundet til alger. Dersom det blir for mye planter er det jo bare å plukke det ut og kaste det (eller ta det med på auksjon for å tjene litt lommepenger), og planter er jo mye enklere å kvitte seg med enn alger i seg selv.
5) Ikke ha for stor belastning i forhold til filteret
Dersom du har for mange fisk i akvariet i forhold til hva filteret ditt tåler får du flere problemer, og alger er bare én av dem. Det er derimot slik at næringsstoffene hoper seg raskt opp om du har for mye belastning på filteret, og dette vil algene utnytte. Her må man selge unna litt fisk, eller oppgradere til et ekstra eller et større filter.
6) Slamsug bunnen jevnlig
Avfall fra fiskene, samt all annet dødt, organisk avfall vil enten løse seg opp i vannet, eller falle til bunnen av akvariet. I løpet av et par måneder med drift er det ofte slik at det ligger et solid lag med avfall på bunnen av akvariet. Dersom man har grusbunn kan dette avfallet falle ned i grusen, men dette hjelper ikke stort i forhold til problemene det bringer. Usikker på hvordan dette avfallet ser ut? Se på bildet under for et eksempel på bunnavfall i akvariet.
Avfallet er fortsatt næringsrikt, spesielt sett fra perspektivet til bakterier og alger. Blir det for mye avfall og dødt, organisk materiale på bunnen av akvariet kan dette være en kilde til næring for alger, og blir det nok avfall kan det føre til en full algeoppblomstring. Dette er én av grunnene til at det er viktig å slamsuge bunnen et par ganger i måneden. For de fleste holder det å slamsuge annenhver eller hver tredje gang de bytter vann, men det spørs litt på hva slags fisk man har, om man har noen nedbrytere i akvariet, samt et par andre faktorer.
For mye avfall på bunn av akvariet kan også føre til sykdom hos fisken, så dette er ikke noe man bør droppe selv om man ikke har algeproblemer.
7) Sørg for god sirkulasjon i vannoverflaten
Det er flere typer alger som kommer av at man har for lite sirkulasjon i vannet, og det er spesielt viktig ta man har en del sirkulasjon i vannoverflaten. Dette er fordi økt sirkulasjon i vannet fører til mer oppløst oksygen i vannet. Ikke bare er dette stort sett veldig fint for fisken, det er også et problem for mange algetyper. En del alger trenger nemlig oksygenfattige forhold for å i det hele tatt kunne vokse.
Trådalger og staghorn-alger forårsakes også direkte av for lite sirkulasjon, og ofte kan det være nok å flytte litt på utblåset til filteret for å fikset problemet. Hvis ikke det er nok bør man vurdere å kjøpe inn en luftpumpe med en brusestein for å øke sirkulasjonen litt. Et annet godt alternativ er en sirkulasjonspumpe.
Annonse: Gode sirkulasjonspumper fra Eheim kan kjøpes hos PetXL.
8) Ikke gi for mye mat
En av de vanligste grunnene til at det er alger i akvariet kommer av overfôring. Dersom man gir mer mat enn det som blir spist opp, vil over tid maten løse seg opp i vannet og bli til oppløst næring. Denne næringen tas så opp av bakterier og alger, og kan føre til algeoppblomstringer. En del fisk klarer også å spise mye mer mat enn de rekker å fordøye ordentlig før de kvitter seg med den igjen, så da er resultatet en del halvfordøyd mat som ligger som avfall på bunnen av akvariet. Igjen, dette er «snacks» for alger og bakterier!
Dersom du er en av dem som er notorisk plaget med alger bør du gjøre to ting i forhold til fôring;
- Vurdere om du gir for mye mat. Er ikke all maten spist opp i løpet av to-tre minutter er det god grunn til å redusere mengden for å se om det hjelper på algeproblemet.
- Vurdere å bytte fôr. Noen typer fôr har for eksempel veldig mye fosfat i seg. Det er ikke så farlig i seg selv, men dette er ofte en kilde til penselalger. Noen ganger viser det seg at å bytte over til et fôrmerke av høy kvalitet fikser opp i algeproblemene.