Alger i akvariet – innføring i de vanligste typene og bekjempelse av disse

Det er så godt som umulig å drive et akvarium uten å møte på minst et par av de ulike typene med alger. De færreste av oss er spesielt begeistret for å få alger i akvariet, og skal man kvitte seg med dem må man først og fremst finne ut hvilken type alger man har. I denne artikkelen skal vi se nærmere på alle de vanligste algetypene vi får i akvariet.

Alle akvarier vil ha litt alger, og de fleste løser dette ved å ha noen algeetende fisk i akvariet. Av disse er uten tvil Ancistrus sp. «oppdrettvariant» både den mest vanlige, og trolig også en av de beste fiskene til jobben. Et par algespisende fisk er absolutt å anbefale i ethvert akvarium.

Les mer: De beste og vanligste algespiserne i akvariet.

Ancistrus sp. "oppdrettvariant"
Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Foto: Ude / CC BY-SA 3.0.

Hvorfor får man alger i akvariet?

Generelt sett kommer de fleste alger i akvariet av tre grunner:

  1. For mye lys. Mange har lyset på fra de våkner om morgenen til de legger seg om kvelden, men dette er altfor lenge. Redusert tiden med lys til rundt 8 timer, så er det svært vanskelig for alger å etablere seg i akvariet. Direkte sollys mot akvariet er også en stor pådriver for algevekst.
  2. Feil vannverdier. Her kan det være for mye fosfat, nitritt, nitrat eller andre næringsrike stoffer som kan være problemet, ofte kombinert med for lite oksygen og for få planter til å ta opp denne næringen.
  3. Overfôring. Denne kommer gjerne sammen med feil vannverdier, men poenget er at overfôringen fører til disse dårlige vannverdiene. Ikke bare er uspist mat super næring for algene, men avføringen fra fisken er også det. Ikke gi mer mat enn det fiskene klarer å spise opp på noen få minutter.

Man ser veldig ofte alger i nyoppstartede akvarier ettersom det er stor kjemisk ubalanse i disse. Når filteret derimot er ferdig innkjørt vil man se at algene gradvis forsvinner, og ofte er det så godt som ingen alger igjen etter et par-tre måneders drift. Det krever derimot jevnlige vannbytter og gode rutiner for slamsuging.

Det er egentlig ikke så mye vits i å kjempe mot algene i nyoppstartede akvarier, og det er mye bedre å la innkjøringen gå sin gang, så fikser man heller eventuelle problemer når akvariet er ferdig innkjørt.

De ulike typene alger

Nedenfor er en rask innføring i de vanligste typene alger man får i akvariet, samt en setning eller to om hvordan man kan kvitte seg med akkurat denne typen. Noen har dessuten linker til mer informasjon om å fikse opp i problemet, så følg disse linkene for å lese mer.

Grønnalger

Grønnalger ser ut som små flekker som fester seg på akvarieglasset. Disse kommer uansett om man vil det eller ikke, og er faktisk er greit tegn på at alt er som det skal i forhold til vannverdier. Man må derfor rett og slett skarpe dem vekk med jevne mellomrom.

Mange liker å skrape vekk grønnalger ved å bruke en algeskraper fra dyrebutikken, mens andre foretrekker å bruke barberblad. Sistnevte er veldig kjekt om man er redd for å få små riper på glasset. Ellers fungerer det ofte greit med helt vanlige kluter når man gnir hardt mot grønnalgene.

Har du mange algeetende fisk i akvariet kommer man derimot trolig ikke til å se stort til grønnalger, da dette er favorittmaten til mange av artene.

Cyanobakterier / blågrønnalger

Cyanobakterier er som navnet sier ikke en alge, men heller en bakterie. I akvarier oppfører den seg nøyaktig som en alge, så i praksis regnes den fortsatt som en algetype i akvaristikken. Cyanobakterier ligger som oftest som et teppe på bunnen av akvariet, og har en dyp grønnfarge med et blåaktig skjær. Man kan raskt finne ut av om det er cyanobakterier ved å ta litt opp av vannet; cyanobakterier er nemlig veldig slimete over vann.

Som med andre alger skyldes cyanobakterier ubalanse i vannverdier, og årsaken til cyanobakterier er mer spesifikt mangel på oksygen kombinert med for lite nitrat. Slike forhold finner man som regel kun i nyoppstartede akvarier hvor filteret ikke er ferdig innkjørt.

Om du får cyanobakterier bør du rette opp i vannverdiene med det samme, og ta daglige vannbytter til du er kvitt dem. Er det et veletablert akvarium bør du ta en sjekk på om filteret ditt fungerer som det skal.

Les mer: Slik blir du kvitt cyanobakterier.

Brunalger

Brunalger i akvariet forårsakes av en gruppe som kalles for kiselalger, tidligere diatomer. Disse ser ut som et lite, brunt teppe som legger seg på toppen av planteblader og lignende. Brunalger er et tegn på at det er for mye nitritt i vannet, at det er for mye lys, og at det er relativt høy pH. Man bør derfor se på brunalger som en indikasjon på at det er på høy tide med et vannbytte, og eventuelt undersøke om det er noe feil med filteret.

Dekorasjon med brunalger på
Dekorasjon med brunalger på. Foto publisert med tillatelse.

Penselalger

Penselalger ser ut som en penselbørste, og kan feste seg på omtrent alle overflater i akvariet. De er derimot mest vanlig på planter, røtter og dekòr. Disse kommer av ubalanse i vannverdiene, og er en av algetypene som er vanskeligst å bli kvitt.

Penselalger
Penselalger på kanten, samt litt brunalger på toppen av bladet. Foto: Nicklas Iversen / Avkaportalen.no.

Et problem med penselalger er at vanlige algespisere sjeldent er interessert i dem. Man må typisk skaffe seg enten siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus), amanoreker (Caridina multidentata), eller eplesnegler (Pomacea diffusa) for å slippe å plukke alt ut for hånd.

Les mer: Slik blir du kvitt penselalger i akvariet.

Svevealger

Svevealger kan sees ved at vannet er grønt, og det ser nesten ut som om man har fyllt konditorfarge i vannet. Det er ingen fisker som spiser disse, og man må mørklegge akvariet eller kjøpe inn et UV-filter for å bli kvitt dem. Skyldes for stor konsentrasjon av fosfat i vannet, gjerne kombinert med for mye lys.

Les mer: Slik blir du kvitt svevealger.

Red tail (Phractocephalus hemioliopterus) i et akvarium med mye svevealger
Red tail (Phractocephalus hemioliopterus) i et akvarium med mye svevealger. Foto: Michael Spiller / CC BY-SA 2.0.

Staghorn

Staghorn-alger ligner veldig på trådalger, og er lange og tynne tråder som vokser opp av kanten på planteblader. Ofte vokser de seg sammen mellom flere planter, og man ser mest staghorn i akvarier med tett beplantning.

Denne typen alger er et tegn på for lite sirkulasjon i vannet, og for tett beplanting. Man kan øke sirkulasjon eller plukke ut litt overskuddsplanter, så blir man som oftest kvitt staghorn-algen.

Trådalger / Håralger

Trådalger / håralger er veldig like staghorn, og vokser fra kanten av blandene. Denne typen alger får derimot mye lenger tråder, og disse kan bli flere titalls centimeter lange og se fryktelig stygge ut. De skyldes også for lite sirkulasjon, og kan fjernes ved å mørklegge akvariet i 4-5 dager. Man bør fortrinnsvis plukke ut de største bitene før mørkleggelse.

Rødalger

Man kan ikke få rødalger som ser røde ut i ferskvannsakvarier. Om du har alger som ser helt røde ut er det en annen type alge som er død og ikke lenger har klorofyll i cellene. Rødalger er derimot et vanlig problem for dem som driver med saltvann.

Noen kaller penselalger for rødalger, ettersom de teknisk sett tilhører gruppen rødalger (Rhodophyta). Vi på Akvaportalen bruker derimot konsekvent penselalger om arter fra gruppen Audouinella.

Legg igjen en kommentar