Frossenfôr er en type mat mange gir til fisk enten som et supplement eller som en erstatning for vanlig flakfôr. Frossenfôr er som navnet sier fiskemat i frossen tilstand, og selges i dyrebutikker og akvarieforhandlere hvor det ligger i en fryser. Fôret bør oppbevares på rundt -18C, og kan bli dårlig om det tines og og fryses ned for mange ganger.
Pris på frossenfôr varierer selvsagt av hvor man kjøper det, men man kan forvente å betale mellom 20kr og 30kr for en pakke med 100g frossenfôr. Per kilo er det altså en del billigere enn om man kjøper flakfôr.
Vær obs på at de fleste fisk trenger en variert kost, noe fisken får i større grad av å få f.eks flakfôr enn med frossenfôr hvor de gjerne kun får rent «kjøtt». Man bør av den grunn ikke bruke frossenfôr som eneste type fôr med mindre man har fisk som tåler det. Hos kjøttetende fisk går det veldig fint, men merk at mange vanlige fiskarter også trenger vegetabilsk kost. Sjekk derfor ut hva hver enkelt fisk trenger før du fôrer. En del typer flakfôr er også tilsatt vitaminer som er kjekke for fisken, så det kan være noe å tenke på.

Slik fôrer du med frossenfôr
Den vanligste måten å gi fisken frossenfôr på er ved å ta av en klump med frossenfôr med pinsett for så å tine det i en liten skål med varmt vann. Når hele klumpen er tinet siler man ut vannet og bruker pinsetten for å få maten over i akvariet.
Grunnen til at man bør gjøre det på denne måten er at det frosne vannet som binder sammen frossenfôret har en risiko for å inneholde bakterier og virus som kan føre til sykdom i akvariet. Det er en del usikkerhet rundt hvorvidt det faktisk er farlig, men det er mange som mistenker dette vannet som en smittekilde. Ved å tine fôret først kan man slå av vannet, og kun ha fôret i akvariet sitt. Den andre fordelen er at man ikke trenger å bekymre seg for at fisken skal bli nedkjølt. Noen arter er nemlig veldig sensitive for å spise kaldt frossenfôr som faktisk er dypfryst når fisken sluker det.
Grunnen til at man alltid skal bruke pinsett når man håndterer frossenfôr er at noen typer kan forårsake kraftige allergiske reaksjoner hos mennesker, så man bør enten bruke en pinsett eller hansker når man håndterer fôret.
Ulike typer frossenfôr som finnes i handelen
Det finnes mange typer frossenfôr, og her er noen av de vanligste å se i handelen:
- Røde mygglarver. Dette er den vanligste typen frossenfôr, og er en billig og proteinrik type mat som kan gis til de fleste fisk.
- Sorte mygglarver. Er en del mindre enn røde mygglarver, så mange synes det blir en del «bøss» når de fôrer med det.
- Hvite mygglarver. God mat, men flyer, så egner seg ikke til bunnlevende fisker.
- Artemia. God og næringsrik mat. Perfekt for yngel og ungfisk.
- Cyclops.
- Dafnier.
- Mysis. Et lite krepsdyr.
- Gammarus. Disse er ellers kjent som marflo eller tanglopper.
- Krill.
- Tubifex. Liten organisme som er rik på næring. Flyter i akvariet.
- Oksehjerte. Gis ofte til diskus. Veldig rik på proteiner.
- Hakkede muslinger.
Hvilken som er best avhenger av hvilken fisk man har, og hva de liker. Det er sjeldent dumt å variere kosten, så det er bare å prøve seg litt frem. Når det er sagt har røde mygglarver en tendens til å bli regnet som den vanligste typen frossenfôr. Alle fisk liker det, og den er god og næringsrik.
Pass på når du gir røde mygglarver!
Det er viktig å være klar over at mange mennesker er sterkt allergiske for røde mygglarver. Det er derfor viktig å enten bruke hansker, eller bruke pinsett/pipette eller lignende, samt ta en god håndvask etterpå. Selv om man vasker seg raskt på hendene kan man få store utslett om man er allergisk.
Det bør også nevnes at noen opplever at sommerfuglciklider (Mikrogeophagus ramirezi) ikke tåler røde mygglarver. Det er en del usikkerhet og debatt rundt hvorvidt dette er tilfeldig, eller om de faktisk ikke tåler det like bra som annen fisk.
12 kommentarer om “Alt du må vite om frossenfôr”