Ancistrus sp. L144

Ancistrus sp. L144 er en populær malle i akvariehobbyen, mest kjent for å være en knallgul variant av Ancistrus sp. «oppdrettsvariant». Den skiller seg fra Ancistrus sp. «albino» ved at L144 har blå eller metallfargede øyne, mens albinovarianten av den vanlige oppdrettvarianten har røde øyne. L144 er altså ikke en malle som lider av albinisme.

L144
Ancistrus sp. «L144». Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Grunnen til at L144 er en populær malle kommer trolig av at den er nokså billig, er enkel og hardfør, og er en god algeeter. Adferden er kliss lik vanlig Ancistrus sp. «oppdrettvariant», så hvis du får til denne får du også til L144. Dette er derfor et godt valg for deg som vil bli kvitt alger i et akvarium, men er litt lei av vanlig oppdrettvariant.

L144 blir omtrent 15 centimeter lang, og hannene får tydelig utvekster på snuten, så det er enkelt å skille kjønnene.

Det finnes to varianter av L144, og disse skiller man ved å se om de har blå eller metallsorte øyne. Begge variantene stammer fra samme fisk, men det kan altså være variasjon i hvilken øyenfarge de får.

Dersom du ønsker mer informasjon om adferd og lignende, sjekk ut artsprofilen til Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Både adferd, oppdrett, vannkjemi osv. er helt like.

L-144
L144. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Hvor stammer L144 fra?

Det har vært mye spekulasjon rundt hva L144 faktisk er, og hvor den stammer fra. Den første L144-mallen ble visstnok fanget i Paraguay og sendt til Tyskland i 1992, og hadde blå øyne. Denne ble så krysset med en Ancistrus sp. «oppdrettvariant», og avkommet av denne ble krysset med den originale L144 igjen. Dette er visstnok stamforeldrene til det som selges som L144 i dag. Under denne krysningen fikk noe av avkommet metallsorte øyne, som er grunnen til at det er to varianter i dag.

Mysteriet er bare at ingen har noensinne klart å fange en vill L144 igjen, selv om det har vært mange som har lett etter den. Så det er svært usikkert om den faktisk finnes som en egen art (som mange påstår), eller om det er en variant av oppdrettvarianten. Det kan virke som om L144 er en menneskeskapt variant, eller en tilfeldig mutasjon av en Ancistrus-malle som har gitt den «feil» farge.

L-144
L144. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Det som uansett er sikkert er at avkommet på en punkt ble krysset med en vanlig Ancistrus sp. «oppdrettvariant», så det er helt korrekt å kalle mallen for Ancistrus sp. L144 istedenfor å gi den et eget navn.

Det hadde vært morsomt om noen klarte å fange ville L144 og påvise at det faktisk er en egen art, men så langt virker det usannsynlig.

Ancistrus sp. L144 «snow white»

Ancistrus sp. L144 «snow white» er en variant av L144 hvor fisken har en kritthvit kropp istedenfor den vanlige gule kroppen. Ellers er denne varianten helt lik på vanlig L144.

Les mer: Artsprofil for Ancistrus sp. L144 «Snow White».

Oppdrett av L144

Oppdrett av L144 fungerer på samme måte som med oppdrettvarianten. Det betyr at man bør ha minst én av hvert kjønn, og noen få skiferhuler eller andre huler som egner seg til å legge egg i. Hannen vil finne en favoritthule og prøve å kurtisere hunnen. Dersom hun er interessert følger hun hannen inn i hulen og legger egg. Hannen beskytter deretter egg/yngel i omtrent to uker før de får forlate hulen og må klare seg selv.

Det er veldig enkelt å få oppdrett på L144, og det er ikke noe mer krevende enn på vanlig oppdrettvariant. Bare fôr godt, sørg for god vannkvalitet, og gi det tid, så vil de fleste L144 legge egg når de er klare.

Igjen kan vi anbefale å lese artsprofilen til Ancistrus sp. «oppdrettvariant» for ytterligere informasjon.

Vær obs på at L144 kan krysse seg med alle andre Ancistrus-arter, så ikke hold disse sammen hvis du ønsker deg «renraset» L144.

Tilgjengelighet av L144 i handelen

L144 i ganske vanlig i handelen, og man finner den nokså jevnlig i akvarie-, og dyrebutikker. Prismessig er det ganske dyre der, og man kan regne med å betale mellom 100kr og 200kr per stykk. De er derimot som regel mye billigere om man kjøper dem fra private oppdrettere, og ofte får man tak i ungfisk for rundt en femtilapp per fisk. Det er mange som har lekspar med L144 som selger avkom, så sjekk ut Finn og Akvaforum før du bruker mye penger på dyrebutikken.

4 kommentarer om “Ancistrus sp. L144”

Legg igjen en kommentar