Asiatisk jegersnegle (Anentome sp.)

Asiatisk jegersnegle (Anentome sp.) er en nyttig snegle å ha i akvariet ettersom den lever av å spise andre snegler. Man kan derfor holde jegersnegler i akvariet for å bli kvitt pestsnegler eller andre uønskede snegler. De asiatiske jegersneglene er jo også snegler, men de formerer seg nokså tregt, så det er veldig enkelt å holde bestanden under kontroll. Dessuten er de nokså estetisk flotte snegler sammenlignet med pestsneglene.

Asiatisk jegersnegle
Asiatisk jegersnegle. Foto: RSX / CC BY-SA 3.0.

Utseendemessig er de asiatiske jegersneglene flotte snegler med en lysbrun/gulaktig grunnfarge med brune striper. De kan bli opptil 3,5cm store (lengde på skallet), men de fleste individene i akvarier blir toppen 2 centimeter lange. Jegersneglene har et karakteristisk organ som fungerer som en slags harpun. På kroppen stikker det nemlig en lang og tynn fot ut, og denne stikker jegersneglene inn i skallet til andre snegler og drar ut byttet fra skallet sitt. Dette organet kan du tydelig se på bildet ovenfor.

Disse sneglene er veldig glad i å grave seg ned i substratet, og det anbefales å holde dem i akvarier med sand hvor det er enkelt for dem å gjøre dette. Dette er ikke et livsnødvendig krav på samme måte som det er for sandsnegler eller pansermaller, men det er bra hvis du vil etterligne naturlige forhold for jegersneglene. Jegersneglene er for øvrig nattaktive, så hvis man ikke ser noe til dem på en stund er det trolig fordi de er ute og jakter snegler mens du sover.

Asiatisk jegersnegle gikk tidligere under det vitenskapelige navnet Clea helena, men dette ble så byttet til Anentome helena. Nyere forskning har derimot vist at sneglene i akvariehobbyen ikke er den ekte Anentome helena, så derfor brukes det midlertidige artsnavnet Anentome sp. «A». Det er mer informasjon om bakgrunnen for dette i eget avsnitt nedenfor.

Kjønnsforskjeller hos asiatiske jegersnegler

Det er ikke mulig å skille kjønnene, og det finnes faktisk ingen sikre måter å gjøre det på uten å dissekere sneglene. Alternativt kan man se kjønnene under lek, da hannen alltid sitter på toppen av skallet til hunnen under lek. Dette kan foregå i flere timer, så da har man en god sjanse til å se hvilke som er hvilket kjønn.

Noen mener at man kan identifisere hunner på grunn av en større størrelse, men det er langt ifra noen sikker identifikasjon.

Fôring av asiatiske jegersnegler

De asiatiske jegersneglene lever primært av å spise andre snegler, så disse rovdyrene trenger proteinrik fôr om det ikke er flere pestsnegler igjen i akvariet ditt. De har en tendens til å bli litt late om de får mye mat, så pass på at de ikke får spist seg mette om du fortsatt har mange pestsnegler som du vil bli kvitt.

Hver jegersnegle kan toppen spise 2-3 pestsnegler hver dag, så selv med en håndfull jegersnegler tar det lang tid å rydde opp i populasjoner av pestsnegler hvor det er flere hundre individer, spesielt om det er et stort akvarium.

Jegersnegle (Anentome sp.) som spiser en pestsnegle.
Jegersnegle (Anentome sp.) som spiser en pestsnegle. Foto: Werner73 / CC BY-SA 3.0.

Jegersnegler vil ikke spise andre av samme art, så man trenger ikke å bekymre seg for at de skal begynne å spise hverandre. Om man har et eget artskar med jegersnegler bør de fôres med så proteinrik mat som bare mulig, men i selskapskar spiser de alle fôrrester de kommer over.

Foretrukne vannverdier for asiatiske jegersnegler

Temperatur: 22-27C.

pH: 6,0 til 8,0.

Hardhet: Bør ha over 8 dGH for å trives. Som alle andre snegler trenger de kalsium for å kunne bygge skallet. Ha derfor litt knust korall eller lignende i akvariet hvis du ikke naturlig har hardt vann. Les også: Slik øker du hardheten på vannet i akvariet.

Sirkulasjon: Foretrekker rolig sirkulasjon.

Minste størrelse på akvarium: 10 liter.

Jegersnegle (Anentome sp.)
Jegersnegle (Anentome sp.). Foto: Steffi Klee / CC BY-SA 3.0.

Hvilken art er egentlig Asiatisk jegersnegle?

Som med mange andre akvarieorganismer har det vært mye frem og tilbake rundt nøyaktig hvilken art det er vi holder i akvariene våre, og det har det også vært hos Asiatisk jegersnegle, noe som er grunnen til at den kalles både Cleo helena og Anentome helena. En ny forskningsartikkel fra 2017 av Strong, Galindo & Kantor så nærmere på jegersnegler. De fant ut at det er to ulike slekter som er nokså forskjellige fra hverandre, og den nye slekten Anentome ble opprettet ved siden av den gamle Cleo for å skille dem fra hverandre.

De fant videre ut at Clea helena burde flyttes over til den nye slekta og få det vitenskapelige navnet Anentome helena. Så hvorfor bruker vi ikke Anentome helena som vitenskapelig navn i denne artikkelen da? Jo, det er fordi den samme studien så på genetisk likhet mellom Anentome helena og asiatiske jegersnegler de kjøpe i den lokale dyrebutikken. Der fant du ut at asiatiske jegersnegler i akvaristikken ikke er Anentome helena.

Nøyaktig hvilken art det er vi har i akvariene våre er usikkert, men de fant ut at den delte nok genetisk materiale med individer fra Thailand. Ekte Anentome helena finnes kun på Java, Indonesia. Trolig er det snakk om fire ulike jegersneglearter.

Vitenskapen bruker per dags dato navnet Anentome sp. «A» for å referere til individer fra Thailand, og dermed også de som er i handelen, så av den grunn bruker vi også dette navnet her på Akvaportalen, da det per 2019 er det mest korrekte navnet. Trolig vil arten bli beskrevet på et punkt i fremtiden.

Les forskningsartikkelen: «Quid est Clea helena? Evidence for a previously unrecognized radiation of assassin snails (Gastropoda: Buccinoidea: Nassariidae)» av Ellen E. Strong, Lee Ann Galindo, og Yuri I. Kantor.

Jegersnegler i naturen

Man regner med at Anentome sp. «A» er utbredt i store deler av Thailand, mens andre nesten identiske slektninger fra Anentome-slekta finnes i store deler av Asia, inkludert Malaysia og Indonesia. Jegersneglene bruker det meste av tiden sin på å ligge nedgravd i sanden, men trekker raskt opp av substratet når de merker at det er byttedyr i nærheten.

Jegersnegler er også satt ut flere steder i verden, og som man kan forvente gjør de betydelige økologiske skader i elver og innsjøer hvor de er satt ut, da de spiser opp alle sneglene som finnes der. Dette har en tendens til å påvirke hele økosystemet, så disse er i aller høyeste grad uønskede arter der hvor de er satt ut.

Jegersnegle (Anentome sp.)
Jegersnegle (Anentome sp.). Foto: Neptuno33 / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av jegersnegler

Oppdrett av Asiatisk jegersnegle er nokså enkelt, men det er ikke like fort gjort som hos andre sneglearter som har eksplosiv vekst. Jegersnegler er heller ikke hermafroditter, så man trenger minst ett individ av hvert kjønn for å få avl på dem. Leken foregår ved at hannen setter seg opp på skallet til hunnen og befrukter henne.

En befruktet hunn vil reise rundt i akvariet og legge ett og ett egg fra seg. Hvert egg pakkes inn i en slags beskyttende kapsel. Denne kan enkelt kjennes igjen på den firkantede formen sin. Kapslene er omtrent 1×1 til 1,5×1,5mm store, og sees enkelt med det blotte øye. De er hvite, men det lille egget i kapselen har en gulaktig farge.

Eggene legges typisk på glatte overflater, og man ser dem gjerne på undersiden av planter, på glassveggen i akvariet, eller på undersiden av filter og lignende. Eggene har en tendens til å bli spist av fisk om man ikke holder jegersneglene i et artskar.

Det tar mellom 14 og 30 dager før eggene klekker, så man har nok av tid til å fjerne dem om man ønsker å begrense mengden jegersnegler i akvariet sitt.

Når eggene klekker vil de knøttsmå sneglene ofte flyte til toppen før de synker igjen etter en liten stund. Allerede på dette punktet fungerer de som miniatyrversjoner av de voksne sneglene, selv om de lever på å spise fôrrester fremfor å aktivt jakte andre snegler (enn så lenge).

En gruppe med jegersnegler (Anentome sp.).
En gruppe med jegersnegler (Anentome sp.). Foto publisert med tillatelse.

Asiatisk jegersnegle i handelen

Asiatiske jegersnegler er nokså vanlig i handelen, så det er nokså vanlig å se dem til salgs. Man kan regne med å betale alt fra 25kr til 50kr stykket i handelen.

Det er også mulig å kjøpe dem privat, og det er mange som selger asiatiske jegersnelger på Akvaforum eller Finn.no. Dette kan raskt være litt billigere, og typisk ligger pris på mellom 10kr og 20kr stykket. Mange er også villige til å sende jegersneglene i posten på sommerhalvåret.

3 kommentarer om “Asiatisk jegersnegle (Anentome sp.)”

  1. Kjøpte nye planter å fikk pestsnegler med på kjøpet.
    Planen er å kjøpe jegersnegler. Men;
    Har gyppier som føder jevnlig, vil jegersneglene spise små ynglene ?

    Svar

Legg igjen en kommentar