Blå gurami (Trichogaster trichopterus)

Blå gurami (Trichogaster trichopterus) er en gurami som kommer i mange ulike farger. I tillegg til å være kjent under navnet blå gurami selges den også som gullgurami, marmorgurami eller blåmarmorgurami. Det er en populær fisk som blir omtrent 10 centimeter lang, men noen individer kan faktisk bli hele 15 centimeter lange.

Dette er trolig den mest populære guramiarten, noe som ikke er så rart med tanke på den flotte størrelsen for selskapskar, samt de flotte fargene. Den finnes i både blå/opal, gull, opalin, blek/hvit, og gullfarget med striper. Blå gurami har vært i handelen veldig lenge, noe som er grunnen til alle de ulike fargevariantene, men dette har også en annen fordel; det er nemlig en av de aller mest hardføre fiskene man kan få tak i. Dette er dermed en fisk som egner seg helt ypperlig for nybegynnere, og det skal en del til å ta livet av disse fiskene.

Blå gurami (Trichopodus trichopterus) - blå og gule fargevarianter
Blå gurami (Trichopodus trichopterus) – blå og gule fargevarianter. Foto: Jhartshorn / CC BY-SA 3.0.

Blå gurami kan være nokså aggressive mot andre fisk av samme art, og spesielt hanner kan være aggressive mot hunner. Det anbefales å holde dem i grupper på to til tre hunner per hann for å redusere denne adferden. Ellers er det som regel en fredelig fisk, selv om noen individer har en tendens til å bli litt jagete når de er eldre. De blir også veldig territoriale under lek og eggpassing.

På grunn av at noen individer kan bli nokså aggressive mot andre fisk anbefales det å holde blå gurami sammen med litt robuste fisk som svømmer raskt, og enkelt kan komme seg unna de plagsomme guramiene. Barber som praktbarber (Pethia conchonius), gullbarber (Puntius semifasciolatus var. «Schuberti»), tigerbarber (Puntigrus tetrazona) og lignende egner seg godt. Det er derimot viktig med mange gjemmeplasser når man holder dem med barber, slik at guramiene kan trekke seg unna. Ellers kan de godt holdes med maller, samt fisk som er omtrent i sin egen størrelse.

Blå gurami er også veldig glad i flyteplanter, spesielt store flyteplanter med lange røtter som stikker ned i vannet. Om man har slike ser man ofte at de blå guramiene bruker mye av tiden sin på å gjemme seg mellom disse røttene. Man kan finne dem gjemt mellom plantene nede ved bunnlaget også, men dette er mer sjeldent enn å se dem i det øvre sjiktet.

I likhet med resten av guramiene er blå gurami en labyrintfisk. Det vil si at den kan puste oksygen fra overflaten av vannet på samme måte som en kampfisk (Betta splendens), så den har ingen store krav til høy oksygenkonsentrasjon i vannet slik mange andre fisk har. Den kan med fordel holdes i akvarier med lite oksygen og lav sirkulasjon. Faktisk foretrekker denne fisken lite sirkulasjon i vannet, da den koser seg godt i nesten stillestående vann. Blå gurami trenger likevel å leve i et akvarium med lave nivåer av nitritt og ammonium, så den trenger likevel et godt filter som omgjør disse stoffene til nitrat.

Blå gurami (Trichopodus trichopterus) - golden fargevariant
Blå gurami (Trichopodus trichopterus) – golden fargevariant. Foto: Pharaoh Hound / CC BY-SA 3.0.

At blå gurami kan puste luft fra over vannoverflaten betyr også at de er vare for temperaturforskjeller mellom vannet og lufta. De bør derfor holdes i akvarier med dekkglass som sørger for et varmt, fuktig og godt miljø mellom vannoverflaten og dekkglasset. Om det er store forskjeller i temperaturen mellom vannet og lufta kan man risikere at fisken blir syk.

Som nevnt i begynnelsen av artikkelen er det mange ulike populærnavn for denne fisken, og blå gurami og gullgurami er de vanligste. I denne artikkelen har vi valgt å gjøre som Wikipedia og bruke blå gurami som populærnavn for Trichogaster trichopterus, selv om dette populærnavnet i seg selv er delvis misvisende. Det engelske populærnavnet «Three-spot Gourami» er heller ikke veldig bra, da kun noen få fargevarianter fortsatt har flekkene som har gitt den navnet sitt.

Foretrukne vannverdier hos blå gurami

Temperatur: 24-30C.

pH: 5,5 – 8,5.

Hardhet: 2 – 35 dGH.

Sirkulasjon: Liten sirkulasjon.

Minste størrelse på akvariet: 150 liter.

Her ser man altså at blå gurami trives i de fleste vannverdier, og kan passe inn i så godt som alle selskapsakvarier. Ofte er det de andre fiskene i akvariet som setter en begrensning på om det er lurt å ha blå guramier i det, ikke vannkjemien i seg selv.

Kjønnsforskjeller hos blå gurami

Man kan se forskjell på kjønnene hos blå gurami ved å se på ryggfinnen. Hannen utvikler nemlig en spiss ryggfinne når han blir kjønnsmoden, mens hunnene sin er mer avrundet. I tillegg er hannene gjerne litt større enn hunnene, mens hunnene har en større og rundere buk enn hannene.

Fôring av blå gurami

Blå gurami spiser det meste, og bør få en blanding av både algebasert og insektsbasert fôr. De kan godt fôres med flakfôr som TetraMin, og gis frossenfôr og litt levendefôr som tilskudd med jevne mellomrom. De kan være litt tregere enn annen fisk til matfatet, så pass på at de får i seg næring.

Blå gurami (Trichopodus trichopterus) - oplaine fargevariant
Blå gurami (Trichopodus trichopterus) – oplaine fargevariant. Foto: Waglenic / CC BY-SA 3.0.

Blå gurami i naturen

I naturen finner man blå gurami i nedbørsfeltet til Mekong-elva i både Kina, Vietnam, Laos, Kambodsja, Thailand, Myanmar og Malaysia, samt i områder nord i Indonesia. Den er altså utbredt over store deler av Asia, og er dessuten satt ut mange andre steder i verden, selv om sistnevnte er uønsket av både myndigheter og naturvernere.

Blå gurami trives mest i tett beplantede vannforekomster, og finnes primært på myrer og små dammer. Den finnes også i menneskelagde kanaler og veiskrenter, og kan overleve i veldig små vannforekomster.

I tørketiden finner man fisken i større sideelver til Mekong-elva, mens den vandrer ut fra elvene og over i disse tett beplantede vannforekomstene når flomtiden begynner.

Opprett av blå gurami

Blå gurami er en skumleker, og en art som det er nokså enkelt å få oppdrett på. Man bør bruke et eget oppdrettskar til prosessen, da hannen kan bli ekstremt territorial og aggressiv mot annen fisk når han passer egg og yngel.

Et godt oppsett av et oppdrettkar er en 120 eller 180L med veldig tett beplantning. Ha veldig lite sirkulasjon i vannet, og ha godt med planter, både langs bunn og flyteplanter langs vannoverflaten. Det er ikke nødvendig med filter ettersom det bare skal gå noen få fisk her i en kort periode, men om du har filter bør det være et yngelsikkert filter som ikke suger inn nyklekket yngel i innsuget. Ikke ha for høy vannstand; 15-20 centimeter er mer enn nok, og gjør det enkelt å fylle hele vannmassen med planter.

Sett en hann og to til tre hunner i dette oppdrettakvariet. Om du har en større grupper velger du den største hannen, og de to-tre hunnene med rundest buk og beste farger. Når disse flyttes over i oppdrettakvariet er det ikke stort annet å gjøre enn å vente, og mens du venter bør du gi fisken næringsrik mat. Gi dem gjerne levendefôr og frossenfôr daglig istedenfor det vanlige flakfôret, så begynner de som regel å leke raskt.

Før selve leken begynner lager hannen et skumrede. Dette vil han lage blant flyteplantene. Han vil så prøve å kurtisere hunnene ved å vise seg frem, og hvis en av dem blir med på leken vil han presse ut egg fra henne. Disse vil så flyte mot overflaten, og hannen samler dem i skumredet. Leken kan foregå over nokså lang tid, og et par kan legge så mye som 500 – 1 200 egg!

Et skumrede laget av en dverggurami (Trichogaster lalius)
Et skumrede laget av en dverggurami (Trichogaster lalius). Foto: Dunkelfalke / CC BY-SA 2.0.

Merk at bildet ovenfor er av skumredet til en dverggurami (Trichogaster lalius), men det ser helt likt ut hos alle labyrintfisk.

Når eggene er ferdig lagt bør man fjerne alle hunnene fra akvariet, da hannen har en tendens til å bli svært aggressive mot disse. Hunnene kan i verste fall bli skikkelig skadet hvis man er for treg med å ta dem ut. Det tar omtrent 24-36 timer før eggene klekker, og hannen vil vokte dem hele denne tiden. De første 5 dagene av livet er yngelen ikke frittsvømmende, men når de blir det trenger de fôr. Om oppdrettakvariet er godt beplantet kan de klare seg med å finne mikroorganismer på plantene en liten stund, men man kan godt fôre med infusorier samtidig. 4-5 dager senere kan yngelen ta avskallet artemia, mikroorm eller nyklekket artemia.

Hannen bør også fjernes fra yngelen når de blir frittsvømmende, da han kan finne på å spise dem.

Etter at yngelen er frittsvømmende er det bare å fôre flere ganger om dagen i 8 ukers tid mens yngelen vokser seg stor nok til å flyttes over i et annet akvarium. Oppdrettakvariet som brukes til blå gurami er jo nokså stort, så fyll det opp med vann, så kan forsåvidt yngelen gå der i en god stund, så lenge man legger inn et filter etter hvert. Følg med på ammonium og nitritt når du fôrer såpass mye, for det er fort gjort at disse giftstoffene hoper seg opp med hundrevis av småfisk i akvariet. Mange bytter 20 – 30 % vann daglig, noe som ser ut til å fungere godt for å holde vannverdiene gode selv om man mater dem mange ganger om dagen.

Blå gurami (Trichopodus trichopterus) - golden fargevariant
Blå gurami (Trichopodus trichopterus) – golden fargevariant. Foto publisert med tillatelse.

Blå gurami i handelen

Blå gurami er nokså vanlig i handelen, og som oftest finner man dem i enhver dyrebutikk. Prisen ligger gjerne på mellom 50 og 100kr per stykk, så det er en nokså billig fisk i forhold til størrelsen. De fleste fargevarianter er tilgjengelig i handelen, og ingen av dem er spesielt sjeldne.

Så godt som all fisk som selges i handelen kommer fra store oppdrettfarmer, og viltfangede individer er svært sjeldent å se til salgs.

En kommentar om “Blå gurami (Trichogaster trichopterus)”

Legg igjen en kommentar