Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus)

Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus) er en type sommerfuglciklide som blir omtrent 8 centimeter lang. Den har et gult hode og framdel, og fargen går gradvis over til olivengrå på bakre del av kroppen. På finnene er det rødfarge, og de fleste regner fisken til å være svært vakker. Det er en populær akvariefisk som er vanlig å se i handelen.

Når man skal holde Boliviansk sommerfuglciklide bør man holde dem parvis eller i en liten gruppe. Ideelt sett bør man ha to hunner for hver hann i gruppen, men det fungerer også helt greit med en jevn kjønnsfordeling med like mange hanner som hunner. Men prøv å unngå å ha overvekt av hanner, for det blir fort litt krangling.

Boliviansk sommerfuglciklide deler både deler av navnet så vel som slekt med den mer kjente sommerfuglcikliden (Mikrogeophagus ramirezi). Disse artene er altså nært beslektet, og har mange likhetstrekk. Boliviansk sommerfuglciklide regnes som den mest hardføre av dem, og er et mye bedre valg for nybegynnere ettersom den ikke stiller like strenge krav til at vannverdiene holdes like stabile.

Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus)
Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus). Foto: úlfhams_víkingur / CC BY 2.0.

Til tross for at den er mer hardfør enn vanlig sommerfuglciklide må man også ha gode vannverdier for Boliviansk sommerfuglciklide. Det er viktig å ta jevnlige vannbytter hver eneste uke, for den er sensitiv for ammonium/ammoniakk og nitritt. Sørg også for stabile vannverdier uten store svingninger i pH, temperatur eller hardhet. Med andre ord, man bør ha god kontroll på hva man driver med når man skal holde en gruppe med Bolivianske sommerfuglciklider, men det er mye mindre risiko for at fisken bare dør «av seg selv» enn hos vanlig sommerfuglciklide.

På engelsk så kalles Boliviansk sommerfuglciklide som regel for «Bolivian ram».

Innredning av akvariet for Bolivianske sommerfuglciklider

Bolivianske sommerfuglciklider vil trives best om de får bo i et veletablert akvarium med en del planter, dekorasjoner og andre gjemmesteder. Lag gjerne flere kokosnøtthuler eller andre dekorasjoner de kan gjemme seg inne i, da de liker dette.

De må bo i et akvarium med sandbunn, da dette er en fisk som filtrerer sand for å lete etter matrester. Om den holdes i akvarier med grus er det sjanse for at den setter grusen fast i halsen eller gjellene og dør av skadene.

Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus)
Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus). Foto: Pia Helminen / CC BY-SA 3.0.

Fisk som kan holdes sammen med Boliviansk sommerfuglciklide

Denne arten trives ikke spesielt godt i vanlige selskapsakvarier, og man må velge akvarievenner med omhu. Som ungfisk er de ikke spesielt territoriale av seg, men om de danner par vil de fort finne på å hevde territorier både mot andre ciklider så vel som all annen fisk i akvariet.

Et godt valg av fisk å ha sammen med dem er Sør-Amerikanske stimfisk som tetraer eller ikke-aggressive barber. Flere av disse artene lever også sammen med Boliviansk sommerfuglciklide i naturen, og får ofte fisken til å være mindre sjenert og skvetten (fordi stimfisk er et tegn på at det ikke er noen rovfisk i området). Her har man et stort utvalg av arter, og klassikere som neontetra (Paracheirodon innesi), kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi), rødmunntetra (Hemigrammus bleheri), glødebåndstetra (Hemigrammus erythrozonus), sort neontetra (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), sort tetra (Gymnocorymbus ternetzi) og lignende.

Stim med neontetra (Paracheirodon innesi)
Stim med neontetra (Paracheirodon innesi). Foto: Soltpret / CC BY-SA 3.0.

Det er også mulig å holde den sammen med Danio-arter som sebrafisk (Danio rerio), stjernedanio (Danio margaritatus), blå danio (Danio albolineatus) og lignende selv om disse hører til helt ulike kontinenter.

Det er også mange som holder Boliviansk sommerfuglciklide sammen med pansermaller (Corydoras spp.), noe som pleier å gå veldig fint. Ciklidene kan finne på å skade pansermallene om de vokter egg, så det er jo en sjanse man må velge om man vil ta. Det samme gjelder L-maller som Ancistrus sp. «oppdrettvariant».

Ancistrus sp. "oppdrettvariant"
Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Foto: Ude / CC BY-SA 3.0.

Foretrukne vannverdier for Bolivianske sommerfuglciklider

Temperatur: 24-28 C.

pH: 6,0 – 7,5.

Hardhet: 0 – 9 dGH.

Stim: Ikke stimfisk, men trives best i par eller grupper.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.

Minste størrelse på akvariet: 90L.

Kjønnsforskjeller hos Bolivianske sommerfuglciklider

Hanner blir tydelig større enn hunnene, og har også større finner og sterkere ferger. Man kan spesielt se det på ryggfinnen til hanne; de 3 til 5 fførste finnestrålene er forstørret.

Leksklare hunner av bolivianske sommerfuglciklide har også en rød flekk på bruken slik mange andre dvergciklider har.

Fôring av Bolivianske sommerfuglciklider

I naturen er Bolivianske sommerfuglciklider bunnetende hvor de tar en munnfull av substratet og filtrerer mat fra dette. I akvariet vil de derimot ofte godta å fôres med flytende mat, selv om noen individer kun vil spise mat som synker til bunnen. Så dersom du fôrer med flakfôr må du passe på at alle får i seg mat.

En god type flakfôr for Bolivianske sommerfuglciklider er Tetra Pro og TetraMin.

Ellers er de altetende, og bør få en kost bestående av en miks mellom grøntbasert fôr og kjøttbasert fôr. Gi gjerne en variert kost av frossenfôr, levendefôr, flakfôr, pellets og kokte grønnsaker.

Bolivianske sommerfuglciklider i naturen

Man finner Bolivianske sommerfuglciklider i Bolivia og Brasil i Sør-Amerika. De holder til i nedbørsfeltet til Río Orthon, Río Guaporé og Río Mamoré, som alle renner ut i Río Madeira. Habitatet er små sideelver, kantsoner og små innsjøer med sand-, eller gjørmebunn.

Oppdrett av Bolivianske sommerfuglciklider

Det regnes som nokså greit å få til yngel på Boliviansk sommerfuglciklide. Om man har en gruppe med dem vil man raskt merke hvilke som danner par, og disse bør flyttes over i et eget akvarium. Et lite akvarium på 60-80 liter gjør en grei jobb til oppdrett. Det bør innredes med mange gjemmesteder, sandbunn, et godt innkjørt filter og flere åpne plasser hvor fiskene kan legge egg. Fôr foreldrene med næringsrik mat to ganger daglig, så er det store sjanser for at de snart leker.

Sommerfuglciklider fra Mikrogeophagus-slekta legger egg på åpne og helst glatte flater, ikke inne i huler. Så noen glatte flater med skifer fungerer godt. Ellers legger de ofte egg på planteblader, på filteret eller lignende.

Begge foreldrene er med på å vokte egg og yngel, og som mange andre ciklider er de ofte litt for raske til å spise dem dersom de blir stressa. De blir som regel bedre foreldre for hvert forsøk, så det kan hende at man må gi det noen forsøk før de får det til.

Mens det er egg vil hunnen ligge over dem og vifte vann slik at det kommer ferskt og oksygenrikt vann over eggene, mens hannen vil fokusere på å forsvare territoriet. Etter at eggene klekker etter rundt 72 timer tar som regel begge fiskene like mye ansvar til å passe på yngelen.

Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus) hunn med yngel
Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus) hunn med yngel. Foto publisert med tillatelse.

De første 5-6 levedagene til yngelen lever de av plommesekken sin, og trenger ikke å mates. Når denne er tom vil de begynne å svømme litt selv, og da er det på tide å begynne å gi dem mat. Start med å gi dem infusorier, og gå gradvis over til mikroorm eller nyklekket artemia ettersom de blir eldre.

Man ser ofte at foreldrene flytter en del rundt på yngelen de første dagene, men det er helt normalt.

Det er ikke spesielt krevende å ta seg av yngelen, og bare sørg for jevnlig fôring, gode rutiner på vannbytter og stabile vannverdier, så overlever de fleste.

Bolivianske sommerfuglciklider i handelen

Det er ganske vanlig å se Bolivianske sommerfuglciklider i handelen, med en prislapp på mellom 50 og 100 kroner stykket. Det er altså en vanlig og nokså lite kostbar fisk, så det er enkelt å komme i gang med en gruppe dersom man ønsker det.

Legg igjen en kommentar