Bruk av lim i akvariet – alt du må vite

Når man skal innrede akvariet kan man gjøre jobben mye enklere ved å bruke lim for å holde på plass dekorasjoner, stein, kokosnøtthuler og lignende. For mange høres det helt merkelig ut at man kan lime fast ting i akvariet, for de fleste ville vel kanskje trodd at lim var giftig for fisken?

Dette er en halvsannhet. Lim kan være svært skadelig for fisken, men heldigvis for oss akvarister finnes det en type superlim som er helt ufarlig å bruke i akvariet. Faktisk er den vanligste typen med superlim helt ufarlig, så det er enkelt å få tak i trygt akvarielim.

Når man skal bruke lim i akvariet trenger man en type lim basert på cyanoakrylat. Dette er en type lim som holder seg like godt under vann, og løser seg heller ikke opp. Dermed kan det verken påvirke vannverdier eller organismer som lever i vannet. Det er med andre ord perfekt til bruk i akvariet.

Superlim som inneholder cyanoakrylat, og er trygg for bruk i akvariet
Superlim som inneholder cyanoakrylat, og er trygg for bruk i akvariet. Foto: Omegatron / CC BY-SA 3.0.

Saltvannmiljøet har brukt cyanoakrylatbasert lim i lange tider for å lime sammen koraller, men ferskvannmiljøet ser ut til å ha hengt litt etter på trenden om å bruke lim for å feste ting i akvariet. Poenget er uansett at det er vel utprøvd av titusen av akvarister gjennom årene, og blir også bare mer og mer vanlig selv i ferskvannsakvarier.

Når man skal kjøpe et lim må man altså se etter et som kun inneholder cyanoakrylat. Det finnes nemlig noen andre typer superlim som er laget av helt andre stoffer, og det er usikkert om disse er trygge for bruk i akvariet. De vanligste er derimot basert på cyanoakrylat, og det er ikke noe problem å finne dem i butikken. Vi har for øvrig en liten liste over «godkjente» limtyper litt lenger ned i artikkelen.

Pass også på at det ikke er blandet ut med noe antimuggmiddel, et stoff kalt isocyanate (en annen typer lim som kan være skadelig) eller noe sånt. Dette er heldigvis nokså sjeldent, men det finnes. Hold deg også unna epoksylim. Det er visstnok en del som mener at epoksylim går fint, mens andre sverger til at det er giftig. Så da er det bedre å være på den trygge siden, i alle fall når man har et veldig godt alternativ.

Slik bruker du superlim i akvariet

Når man skal bruke superlim for å feste ting i akvariet er det enklest om man gjør et utenfor vann. Det er teknisk sett mulig å ta hele tuben under vann for å lime det fast, men mange opplever det som vanskelig å få smørt det ordentlig utover. Det er også fort gjort å lime igjen tuppen av tuben under vann.

Limet herdes for øvrig ekstra raskt under vann, så man har dårligere tid for å få festet tingene ordentlig sammen. Det er altså enklest å gjøre jobben over vann, selv om begge deler er mulig.

Når man limer sammen ting er det trolig også enklest å la det stå til herding uten å bevege for mye på det, men man kan også bare putte det opp i akvariet like etter at man har limt det sammen. Herdetiden er typisk på mellom 5 og 15 sekunder over vann, og 2-3 sekunder under. Så man trenger ikke å vente lange tiden uansett om man er under eller over vann.

Noen foretrekker å bruke vanlig superlim, mens andre foretrekker såkalt superlim gel. Dette er egentlig akkurat det samme, men gel er mer tyktflytende enn vanlig superlim. Det kan derfor være enklere å bruke om man skal feste litt større ting, som for eksempel store steinformasjon som skal danne basis for hardscapen i akvariet. Bildet nedenfor hadde nok vært betydelig vanskeligere å få til uten bruk av lim.

Akvarium
Foto: Moritz Holzinger / CC BY-SA 3.0.

Andre navn på cyanoakrylat

For å unngå noe forvirring rundt hvilket lim som er greit å bruke og ikke har jeg inkludert et par alternative navn som brukes om cyanoakrylat.

  • Etyl-2-cyanoakrylat. Dette er det kjemiske navnet for stoffet på norsk.
  • Ethyl-2-cyanoacrylate. Dette er det kjemiske navnet for stoffet på engelsk.
  • Ethyl cyanoacrylate. Dette er populærnavnet på det kjemiske stoffet på engelsk.
  • Etyl cyanoakrylat. Dette er populærnavnet på det kjemiske stoffet på norsk.
  • Cyanoacrylate. Dette er det engelske populærnavnet.

Alle disse navnene refererer til samme stoffet.

Er det noe vits å kjøpe eget «akvarielim»?

Det finnes eget såkalt akvarielim til salgs på dyrebutikker og lignende, men det er egentlig ingen fordel med å kjøpe dette fremfor å velge et produkt med ren cyanoakrylat. Prisen pleier dessuten gjerne å være betydelig høyere enn den typiske prisen på 10-20 kroner for en vanlig type superlim i dagligvarebutikker.

Eksempler på superlim som kan brukes

De fleste typer lim som selges på steder som dagligvarebutikken, Biltema, Staples, Clas Ohlson, Jula osv. er laget av cyanoakrylat, og helt trygge å bruke. Nedenfor er et par eksempler på trygge merker, men merk at dette ikke er noen komplett liste:

Akvariesilikon som alternativ til lim

Dersom du ikke vil bruke superlim i akvariet ditt kan du bruke silikon som erstatning. Om du skal gjøre det er det viktig å velge en type silikon som egner seg til akvariebruk, noe som også her betyr at man må passe på at det ikke er antimuggmiddel eller noe sånt blandet inn.

Silikon fungerer ganske annerledes fra superlim. Om du fester noe sammen med silikon er det mye mer bøyelig enn ved bruk av superlim, så det egner seg dårlig for å holde formasjoner på plass. Det kan derimot passe godt til visse oppgaver hvis det ikke er så viktig at det er litt bøyelig.

Merk også at akvariesilikon bruker 2-3 dager på å herdes ordentlig, avhengig av hvor tykt lag du bruker. Man kan heller ikke silikonere under vann, men må la det stå på et varmt og tørt sted i et par dager mens det herder.

2 kommentarer om “Bruk av lim i akvariet – alt du må vite”

Legg igjen en kommentar