Cherrybarbe (Puntius titteya), også ofte kalt for titteyabarbe, er en relativt vanlig akvariefisk som passer godt i veldig mange akvarier. Det er en stimfisk som blir omtrent 5 centimeter lang, og hunnene har en sølvgul kropp med antydning til rødt. Hannene vil derimot få en knallrød farge på kroppen, og er svært vakre!
Mye av grunnen til at cherrybarbe er en så populære akvariefisk er at den er veldig hardfør, og egner seg godt for nybegynnere. Den har ingen spesielle krav til vannverdier, og er blant de fredeligste barbene. Cherrybarber vil ikke hakke like mye på andre fisk i akvariet som det arter som tigerbarbe (Puntigrus tetrazona) eller andre barber vil, selv om det er små stimer.
Selv om cherrybarbe er en stimfisk, er den ikke spesielt god til å stime. Man bør likevel holde minst 8-10 individer sammen for at den skal trives. Dersom man har en for liten stim vil de være veldig sjenerte, og bruke mye tid på å gjemme seg.
Ofte ser man at cherrybarbene okkuperer en viss del av akvariet, mens fisk utforsker resten av akvariet alene eller i par. Stimadferd hvor alle fiskene svømmer rundt i akvariet sammen er sjeldnere enn hos andre barber.
Cherrybarber kan holdes sammen med de fleste andre fisk, så sant de andre fiskene ikke er store nok til å spise dem. Så disse passer ypperlig i de aller fleste selskapsakvarier. Man bør helst holde 2-3 hunner per hann for å få en rolig stim.
Under leksperioden vil cherrybarbene være sterkere i fargen, og spesielt hannene vil ha ekstremt sterk farge. Se på bildet ovenfor for å se en hann i leksdrakt.
Om man skal innrede akvariet for å få cherrybarbene til å trives best mulig bør man velge en del flyteplanter for å dempe belysningen, ha et mørkt bunnsubstrat og en del planter og røtter, selv om dette ikke er nødvendige krav. De kan fint trives med lys bunn og vanlig lys, men litt gjemmeplasser i form av planter eller lignende er jo fint å ha.
Foretrukne vannverdier for cherrybarbe
pH: 6,0 – 8,0 går greit, men foretrekker helst under 7,0 for optimal trivsel.
Temperatur: 20 – 27 C.
Hardhet: 0 – 10 dGH.
Sirkulasjon: Ingen spesielle krav, men foretrekker en del sirkulasjon.
Minste størrelse på akvariet: 80L.
Kjønnsforskjeller hos cherrybarbe
Man ser tydelig forskjell på fargene ettersom hannene er mye rødere enn hunnene. Samtidig er hunnene mye rundere i buken enn hannene, og har en fyldigere kroppsfasong.
Det enkleste er å bruke fargene til å skille dem, da dette er veldig enkelt. Bare se hvor stor forskjell det er på bildet nedenfor. Hannene er ikke alltid så knallrøde, men det er likevel sjeldent et problem å se forskjell på dem.
Fôring av cherrybarbe
Cherrybarbe er en ekte alteter, og tar både vegetabilsk kost så vel som kjøttbasert fôr. Man kan derfor gjerne variere litt, og gi både flakfôr som Tetra Pro eller TetraMin, grønnsaker og frossenfôr som røde mygglarver. Om man gir dem næringsrik og variert kost vil fargene bli mye sterkere, så det er absolutt noe man bør gjøre.
Varianter av cherrybarber
Cherrybarber kommer i både naturvariant, albinovariant, og «super red» variant. Sistnevnte er avlet frem til å ha en ekstremt sterk rødfarge hele tiden, ikke bare under lek. Albino er som forventet uten fargepigmenter.
Begge disse variantene er relativt sjeldne i Norge per 2019.
Cherrybarbe i naturen
I naturen finnes cherrybarber i våtmarksområder i nedbørsfeltene til Kelani og Nilwala-elvene på Sri Lanka. Man finner cherrybarbene i områder med svært mye vegetasjon.
Dessverre er de fleste områdene hvor man tradisjonelt har funnet cherrybarber i dag avskoget, og utbredelsen til fisken har minsket betraktelig de siste 20 årene. I dag regner man at det er fare for at fisken blir utryddet i naturen med mindre avskogingen stopper.
Oppdrett av cherrybarbe
Cherrybarbe er en av de enkleste barbene å få til oppdrett på, og i likhet med de fleste andre stimfisk har de ingen form for pass av verken egg eller yngel. Isteden leker de i akvariet og lar eggene falle til bunnen for å klare seg selv.
Dersom du ønsker å drette dem bør du ha et eget oppdrettakvarium hvor du har en mekanisme for å fange egg som faller til bunnen. Her kan man bruke kunstgress, et tykt lag med javamose (Taxiphyllum barbieri), klinkekuler eller andre ting som lar eggene falle ned uten at foreldrene kan komme til for å spise dem.
Selve oppdrettakvariet trenger ikke å være større enn en 30 liter, men bør ha varmekolbe og en luftpumpe eller et lite, yngelsikkert filter. Ellers bør det ha samme vannparametere som i akvariet hvor foreldrene går.
Ta 2 hunner per hann i dette oppdrettakvariet og fôr godt med frossenfôr eller levendefôr. De fleste leker allerede samme dag eller morgenen etter de blir flyttet til oppdrettakvariet. Man kan bruke en lommelykt for å se etter eggene, men de kan være veldig vanskelig å se. De fleste pleier å fjerne foreldrene etter toppen 24 timer, for da er det 95 % + sikkerhet for at de har lagt egg.
Vanligvis får man et par hundre egg fra hver hunn, og disse klekker etter 24 til 48 timer. Det er viktig at foreldrene ikke er i oppdrettakvariet lenger når eggene har klekt. Omtrent 24 timer etter klekking blir yngelen frittsvømmende, og må fôres med infusorier i et par dager før de kan gå over på annen type levendefôr som mikroorm eller nyklekket artemia.
Yngelen til cherrybarbene er jevnt over nokså hardføre av seg, men man må passe på at vannverdiene er stabile, og at det ikke blir for mye nitritt eller ammonium i vannet. Fôr 3-4 ganger om dagen for optimal vekst, og gi dem gjerne levendefôr daglig. Når de er et par uker gamle kan de spise det meste, men jo mer næringsrik mat de får, jo raskere vokser de.
Vanlige sykdommer for cherrybarber
Cherrybarber er stort sett veldig hardføre fisk som ikke pleier å bli syke, men kan selvsagt få finneråte, hvitprikk og lignende sykdommer om de holdes i ustabile vannverdier eller utsettes for sykdom fra annen fisk. Men det er ingen spesielle sykdommer som cherrybarbene er spesielt utsatte for.
Cherrybarbe i handelen
Cherrybarber er veldig vanlige i handelen, og de fleste dyrebutikker har disse inne stort sett hele tiden. Prisen ligger gjerne på mellom 15kr og 20kr stykket, og ofte er det mulig å få en kvantumsrabatt når man kjøper en hel stim.
De fleste cherrybarbene til salgs i handelen stammer fra oppdrettfarmer hvor de har vært i mange hundre generasjoner. Viltfangede eksemplarer er svært sjeldne, og bør helst unngås ettersom de regnes som truet i naturen.