De 10 vanligste akvariefiskene i selskapsakvariet

Det er ikke alltid lett å vite hvilken fisk man skal ha i selskapsakvariet sitt ettersom det er hundrevis av arter å velge mellom, og de alle har ulike preferanser og ønsker. Det er gjerne greit å velge noen arter som ikke er for aggressive mot andre arter, tåler en del, og som er fargerike og spennende. Som med alle andre ting er det både fordeler og ulemper med de aller fleste artene av fisk, men det er likevel noen typer fisk som alltid ender opp som de mest populære fiskene for selskapsakvarier. Her har vi samlet en oversikt over de 10 mest populære fiskene for selskapsakvariet, og forhåpentligvis finner du noen som passer godt inn i ditt akvarium.

Topp 10-listen bygger på tilgjengelig informasjon fra Akvaforum. Det betyr at dataen er fra personer som selv registrerer hvilke arter de har i akvariene sine, så det er ikke 100 % sikkert at de reflekterer virkeligheten. Det er også verdt å merke seg at dette er en liste over hva folk faktisk har, ikke hva man bør velge til et selskapsakvarium, eller hvilke arter man bør kjøpe som nybegynner.

Vi begynner lista på tiendeplass og jobber oss oppover mot den aller mest populære fiskearten.

10) Praktbotia (Chromobotia macracanthus)

Ironisk nok er fisken på tiendeplass en fisk som absolutt ikke passer inn i de fleste selskapsakvarier. Den er utrolig vakker, men problemet er at den kan vokse seg til å bli omtrent 40cm lang, og leve i opptil 20 år. Den store størrelsen betyr at den trenger et akvarium på gjerne 700+ liter, og det er absolutt ikke noe man bør slenge opp i et vanlig selskapsakvarium uten å tenke seg om.

Praktbotia
Praktbotia. Foto publisert med tillatelse.

Praktbotiaen trenger noe surt (pH 5 til 7) og bløtt vann, og må holdes i stim på minst 5-7 stykker. Den har en tendens til å dø nokså raskt i små akvarier med dårlige vannverdier.

Om du har et akvarium som passer for praktbotiaen er det en flott fisk med mye merkelig oppførsel. Den kan blant annet finne på å sove i de merkeligste stillinger, så ofte kan man tro at den er død frem til den våkner til igjen. Det er en veldig livlig og morsom fisk, så vurder en stim med praktbotiaer hvis du har et stort akvarium med riktige vannverdier, og hold deg unna hvis du har mindre enn 700 liter.

Praktbotia er godt kjent for å være en super fisk å bruke for å kvitte seg med pestsnegler, og det stemmer jo. Det er likevel mange bedre alternativer i mindre akvarier, og vi har en egen artikkel om hvordan kvitte seg med pestsnegler i akvariet. Der får du noen alternativer til praktbotiaen som egner seg bedre.

9) Kampfisk (Betta splendens)

Kampfisk er en av de mest kjente fiskene, og kommer i mange ulike farger og fasonger. Til tross for hva mange tror passer den absolutt ikke i en gullfiskbolle, men trenger minst 60 liter å boltre seg på. Dette er en labyrintfisk som kan puste overflateluft, og dette er også grunnen til at de teknisk sett kan overleve i veldig små akvarier.

Kampfisk
Kampfisk (Betta splendens). Foto: Ltshears / CC BY-SA 3.0.

Som navnet tilsier kan kampfisken være en svært aggressiv fisk, spesielt mot artsfrender av samme kjønn. Aldri hold flere hanner sammen, og dersom man skal holde et par (hann + hunn) sammen må akvariet være veldig stort for at de skal klare å rømme fra hverandre. De kan også være aggressive mot andre arter, spesielt arter som guppy som har lange og fargerike halefinner.

I motsetning til veldig mange fisk trives kampfisken i akvarier med veldig lav sirkulasjon i vannet, så den passer ikke sammen med maller og andre fisk som trenger sterk strøm for å trives.

Heller ikke kampfisk er en typisk fisk som passer godt inn i ethvert akvarium, og den krever altså noen spesielle behov tilfredsstilt for at den skal ha det bra. Men det er en svært vakker fisk som er verdt å ha i akvariet hvis man ikke har for mye sirkulasjon.

8) Metallpansermalle (Corydoras aeneus)

På åttendeplass har vi metallpansermaller. Dette er én av mange Corydoras-arter, og også den som oftest finnes til salgs i dyrebutikker. Denne stimfisken trives best i grupper på 6-7+, med surt og litt bløtt vann. Disse pansermallene bruker snuten sin for å grave i sanden etter matrester, og man må ha sandbunn for at de skal trives. De trenger ikke all verdens plass, og passer inn i en 60-liter hvis man har en grei vannsirkulasjon og ikke altfor mange andre fisk.

Corydoras aeneus
Corydoras aeneus. Foto publisert med tillatelse.

Metallpasermaller passer veldig godt i de fleste selskapsakvarier hvis vannkjemien tillater det. De er ikke aggressive, og passer godt med all annen fisk som ikke er for plagsom mot dem. Disse fiskene er så snille at de godt kan plasseres i rekeakvarier! De bruker mesteparten av tiden sin på bunn av akvariet, men kan også svømme rundt i den frie vannmassen innimellom. Større stimer fører gjerne til med svømming.

Selv om metallpasermaller er den vanligste arten til selskapsakvarier vil de fleste Corydoras-artene trives godt i et selskapsakvarium. Så dersom du har mulighet (og penger) til å skaffe deg en av de mer fargerike og mønstrede artene kan du godt gjøre det. Men pass på at de trives med vannet ditt, for selv om de fleste passer godt i selskapsakvarier er det noen arter som Corydoras panda som krever nokså kaldt vann.

Corydoras aeneus kommer i litt ulike varianter, og i fremtiden vil trolig noen av disse bli beskrevet som egne arter. Frem til da vil det være ulike versjoner av dem, som «Corydoras aeneus ‘Red Shoulder’» eller «Corydoras aeneus ‘Golden laser’» som alle er spesielle versjoner av denne arter fra spesifikke lokaliteter. Også Corydoras schultzei regnes som en variant av Corydoras aeneus, selv om det er mange som er unig i dette.

7) Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi)

Kardinaltetra er en av de mest karakteristiske fiskene man vanligvis ser i selskapsakvarier, og de fleste som har hatt et par akvarier har holdt denne fisken på et punkt. Den er mest kjent for de sterke fargene med neonblå farge over midtstripa, og en knallrød farge under.

Kardinaltetra
Kardinaltetra. Foto: Lerdsuwa / CC BY-SA 3.0.

Man bør ha en stim på minst 7-8 kardinaltetraer for at den skal trives, men ha gjerne enda flere enn dette. De trives i akvarier fra 50 liter og oppover, og vil gjerne ha litt surt vann. De trives likevel godt i de fleste selskapsakvarier, og er en god stimfisk for alle som vil ha en enkel fisk med mye farger.

Denne arten ligner veldig på neontetra (P. innesi), men forskjellen er at kardinaltetraen har en rød stripe som går langs hele kroppen, mens neontetra sin kun går over halve. Kardinaltetraen blir dessuten litt større enn neontetra.

Les også: Kardinaltetra, neontetra eller falsk neontetra – hviken passer best i akvariet ditt?

6) Platy (Xiphophorus maculatus)

Platy (Xiphophorus maculatus) er en hardfør levendeføder som er utrolig populær å holde. Den blir knappe 5-6 centimeter stor, er ikke veldig aggressiv, og er veldig enkelt å få yngel på, så det er ikke rart at den har blitt populær. Det er utrolig mange forskjellige fargemønster på platyer, og man får de i knallrød farge (solgt under navnet korallplaty), i metalliske farger (som på bildet under), med mikkemus-tegninger på halen og mer.

Platy
Platy. Foto: Marrabbio2 / CC BY-SA 3.0.

Denne fisken trives i de fleste akvarier, men vil gjerne ha litt basisk vann, så unngå å ha denne i et akvarium med pH lavere enn 7. De bør også ha litt hardt vann, så tilsett gjerne litt kalkkilder for å få GH opp på minst 10o dH.

En av de morsomme fordelene med å ha platyer i akvarier er at de kommer til å formere seg så lenge det er minst én av hvert kjønn i akvariet, og ungene fødes som nevnt levende. Det betyr at man plutselig kan se små yngel svømme rundt i akvariet en dag, og dersom man har godt med gjemmesteder er det gode sjanser for at de vokser opp.

Det kan være lurt å ha en overvekt av hunner i akvariet, ettersom hannene kan være litt masete mot hunnene, samt kranglete mot andre hanner. Denne adferdes roes ned hvis det er mange hunner i akvariet. Anbefalt fordeling er 2-3 hunner per hann.

5) Skalare (Pterophyllum scalare)

Skalare er nok en karakteristisk akvariefisk som de aller fleste er kjent med fra før av. Dette er en av de større fiskene på topplisten, og trenger et akvarium på minst 200 liter for å ha det bra. Man kan godt ha ganske mange skalarer i akvariet, men når de blir kjønnsmodne vil de danne par som vil finne seg et revir hvor de legger egg. I denne perioden blir de ekstremt aggressive mot andre fisker som prøver å «invadere» reviret deres, og uskyldige arter som Corydoras kan fort få seg litt juling av sinte skalarer.

Scalare
Scalare. Foto publisert med tillatelse.

På grunn av kroppsfasongen bør de ikke ha akvarier med for sterk sirkulasjon, men heller en jevn og rolig vannstrøm som de klarer å holde seg oppreiste mot.

Scalarer trives godt i de fleste selskapsakvarium så lenge man ikke har mange fisker som er glade i å nappe i finner (som kampfisk eller barber), og de er svært populære å holde grunnet sin artig kroppsfasong og flotte fargekombinasjoner. Det er en god nybegynnerfisk for de som vil ha litt større fisk, men bare pass på at det ikke blir for trangt i akvariet, spesielt dersom det danner seg flere par.

4) Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus)

Siamesisk algeeter er som navnet sier en algespisende fisk, og denne er spesielt kjent for å være en god og flittig arbeider som til og med spiser de irriterende penselalgene. Denne fisken er en stimfisk, så man bør ha minst 4-5 stykker for at de skal trives. Ved full størrelse kan de bli opptil 15 centimeter lange, og trenger helst 120+ liter for å trives, selv om ungfisk godt kan gå i et mindre akvarium i en viss periode for å rydde det opp.

Siamesisk algeeter (SAE).
Siamesisk algeeter (SAE). Foto: Lerdsuwa / CC BY-SA 3.0.

De fleste som skaffer seg siamesiske algeetere gjør det for å bli kvitt alger, men det er en spennende fisk i seg selv som passer godt i vanlige selskapsakvarier med normale vannverdier. Det kan derfor anbefales å ha en gruppe av disse for å hjelpe til med rengjøringen i større kar.

3) Neontetra (Paracheirodon innesi)

Neontetra er nok en klassisk akvariefisk som de fleste allerede er godt kjent med, og vi nevnte dem så vidt når vi skrev om kardinaltetra lenger opp på siden. Neontetra har vært i handelen mye lenger enn kardinaltetra, og er en hardfør fisk som trives i de fleste selskapsakvarier selv om de foretrekker litt surt vann. Neontetra er også en stimfisk som bør være 10+ for å trives, og større stimer er også med på å oppmuntre stimadferd.

Neontetra. Foto: H. Krisp / CC BY 3.0.
Neontetra. Foto: H. Krisp / CC BY 3.0.

Neontetra blir sjeldent større enn 3-4cm, så de tar ikke like stor plass som kardinaltetra, og kan derfor vært et godt valg for alle som vil ha en fargerik stimfisk i akvarier på 60L+.

2) Guppy (Poecilia reticulata)

Guppy er den nest mest populære akvariefisken, og den mest populære frittsvømmende fisken i akvarier i Norge. Det er kanskje ikke så rart, for alle har vel hatt en guppy i akvariet sitt på et punkt?

Guppy
Guppy. Foto publisert med tillatelse.

Det er mange grunner til at guppy er så populær, og de sterke fargene er kanskje den viktigste grunnen. Det er en hardfør fisk som tåler en rekke ulike vannverdier (selv om den foretrekker litt hardt og basisk vann), og føder jevnlig levende unger så lenge man har minst én av hvert kjønn i samme akvarium.

Guppy blir heller ikke stor, så det er en enkel fisk å legge til i de fleste akvarier hvor man vil ha litt ekstra farger. Dersom man har de i et lite akvarium er det viktig å ikke ha for mange, spesielt ikke for mange hanner, da de kan bruke mye tid på å jage hverandre. Dette kan i verste fall resultere i at svakere hanner jages til de dør av utmattelse om de ikke har nok gjemmesteder eller et stort nok akvarium til å unnslippe de største hannene.

1) Ancistrus sp. «oppdrettvariant»

Den mest populære akvariefisken i selskapskar er uten tvil Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Dette er den klassiske algespiseren som passer inn i så å si alle akvarier, og gjør en knallgod jobb med å spise opp alger på både glass, bunn og på dekor.

Ancistrus sp. "oppdrettsvariant"
Ancistrus sp. «oppdrettvariant». Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Ancistrus sp. «oppdrettvariant» tolerer de fleste typer vann, og tåler både kar med surt, basisk, bløtt, og hardt vann. De blir ikke større enn 15 centimeter, noe som betyr at de går fint i småakvarier på rundt 50L og oppover.

Dersom du skal ha en ancistrus i akvariet ditt bør du innrede det med et par gjemmesteder hvor den kan trekke seg vekk fra resten av fisken. Mange lager kokosnøtthuler eller skiferhuler hvor de kan gjemme seg, men det finnes selvsagt også dekor man får kjøpt på dyrebutikken som inkluderer gjemmesteder for maller.

Legg igjen en kommentar