Derfor bør du bruke luftpumpe og luftestein i akvariet

De fleste akvarister bruker luftpumpe og luftestein i akvariene sine, enten det er for å få det til å se kult ut når boblene skyter mot overflaten, eller for å øke mengden oksygen i vannet. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på luftpumper og effekten av disse. Dersom du vurdere å skaffe deg en vil du i alle fall få en god innføring i poenget med dem, og kan vurdere om du trenger det.

Hva gjør egentlig en luftpumpe?

Enkelt forklart suger luftpumpa atmosfærisk luft fra utenfor akvariet, sender det gjennom en slange, og slipper det ut under vann. De fleste kobler luftslangen til en luftestein som deler opp de store boblene til mange småbobler. Denne står så og bruser dagen lang, og det går konstant luft fra atmosfæren ned i akvariet.

Spørsmålet er jo selvsagt hvor stor effekt det har. Mange tror at luftboblene i seg selv hjelper mye til, men det er faktisk ikke tilfellet. Disse har nemlig så kort oppholdstid i vannet at de ikke rekker å løse seg opp innen de er på toppen. Grunnen til dette er at bobler rett og slett ikke har stor nok overflate til at de får løst opp stort til oksygen på den lille tiden de er i vannet. Noe får de jo løst opp, men mengden er så liten at man kan se bort fra den. Mengden vil også være proporsjonal med høyden på akvariet, så om du har et veldig høyt akvarium vil du få større effekt.

Brusestein
Brusestein. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Det luftpumpa derimot gjør er å tilsette oksygen til vannet på en annen måte. Når boblene kommer til vannoverflaten vil de lage mer sirkulasjon i vannet, og dette lar gassutvekslingen mellom vannet og lufta over gå raskere. Det er flere gasser som veksles ut, men den viktigste er CO2 (karbondioksid) som blir vekslet ut med O2 (oksygen). Denne har faktisk en målbar effekt for folk flest, spesielt om det er en markant økning av overflatesirkulasjonen i akvariet.

Dersom man allerede har mye bevegelse i vannoverflaten på grunn av filteret vil ikke nødvendigvis luftpumper ha noen effekt. Dette er fordi gassutvekslingen hele tiden vil prøve å oppnå et likevektspunkt mellom lufta og vannet. Om det er veldig mye oksygen i vannet kan det altså nå et punkt hvor det er oksygenmettet, og da hjelper det ikke å øke mengden ytterligere.

I tillegg til å øke mengden oksygen via økt gassutveksling gjør også luftpumpa én annen nyttig ting. Den hjelper til med å få oksygenfattig vann fra bunnen av akvariet opp til toppen. Dette kalles for vertikal sirkulasjon, og sørger for at man får bedre vannkvalitet i bunnlagene i akvariet. Dette krever selvsagt at luftesteinen ligger på bunnen av akvariet.

Så med andre ord er luftpumpe og luftestein viktige for å økt oksygenkonsentrasjonen i vannet, bare på en annen måte enn mange tror. Om du har problemer med fisk som henger mye og «slapper av» like ved vannoverflaten kan en luftpumpe være en god løsning som fikser problemet.

Man bør for øvrig ikke glemme at gassutvekslingen faktisk fjerner CO2 fra akvariet. Dette kan betyr at plantene får mindre næring, så det kan være konterproduktivt i akvarier med tett beplanting.

Luftpumpe
Luftpumpe. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Utstyret du trenger for å ha en god luftpumpe

For å ha luftpumpe i akvariet trenger du først og fremst en luftpumpe. Dette kan du kjøpe for et par hundrelapper hos PetXL. I tillegg trenger du slanger som du kobler til luftpumpa, en tilbakeslagsventil for å unngå at det kommer vann inn i luftpumpa hvis strømmen går, og en luftstein. Disse kan være små, enkle og billige (som denne til noen få tiere), eller for eksempel være en del av dekorasjonene, som denne krokodillen som også er en luftstein.

Denne artikkelen inneholder reklamelenker for PetXL.

8 kommentarer om “Derfor bør du bruke luftpumpe og luftestein i akvariet”

Legg igjen en kommentar