Dette bør du gjøre når fiskene går ofte til overflaten for å trekke luft

Det er ikke uvanlig for nye akvarister å oppleve at fisken trekker opp til vannoverflaten for å ta munnen over vannet og trekke oksygen. Dette er stort sett et dårlig tegn, og betyr at du bør finne ut av hva som er problemet, for så å rette opp i det.

I denne artikkelen ser vi på noen av de vanligste årsakene til at fiskene går til overflaten av vannet og stikker munnen opp for å trekke oksygen fra lufta. Vi starter listen med de mest vanlige årsakene, og jobber oss nedover mot de mer sjeldne problemene.

Problem #1: Mangel på oksygen i vannet

Den vanligste årsaken til at fisk trekker opp til vannoverflaten for å trekke luft er at det er for lite oksygen i vannet. I akvarier kommer oksygen i vannet ved diffusjon fra oksygenet i lutfa via vannoverflaten, og det vil hele tiden komme oksygen fra lufta og ned i vannet. Dette er derimot ikke alltid nok, og de fleste øker mengden oksygen som diffuseres ved å lage bevegelser i vannet.

For de aller fleste er løsningen så enkel som å sette utblåset på filteret nærmere vannoverflaten eller i en vinkel slik at det blåser opp og lager bevegelse på vannoverflaten. Dette kan være nok til å fikse problemet med for lite oksygen.

En tommelfingerregel for bevegelse i vannoverflaten er at det skal være små bølger, og så godt som hele vannoverflaten skal ha litt bevegelse i seg.

Ellers er en luftpumpe med en luftestein en god løsning. Mange tror at boblene som skapes her vil gi oksygen i vannet, men det stemmer ikke helt, da de går til overflaten lenge før de rekker å løse seg opp i vannet. Det de derimot gjør er å øke sirkulasjonen i vannoverflaten for å stimulere diffusjon fra lufta og ned i vannet på samme måte som et filter som blåser på vannoverflaten.

Et siste tips er å redusere temperaturen i akvariet. Varmt vann holder nemlig dårligere på oksygen enn kaldere vann, så det kan hjelpe med å sette ned temperaturen en grad eller to, så lenge fisken tåler det.

Dersom det er for lite oksygen i vannet vil de fleste fisk også være veldig slappe sammenlignet med vanlig, noe som er en strategi fisken bruker for å spare på oksygenet.

Guppy
Guppy er en art som vil redusere energinivået når den har for lite oksygen i vannet. Foto publisert med tillatelse.

Problem #2: Vannet har for høye verdier av nitritt eller ammoniakk

Både nitritt og ammoniakk er avfallsstoffer som kommer fra avfall fra fisker og andre organismer i akvariet, og som regel blir disse stoffene brytt ned av bakteriekulturer i filteret. Dersom fisken ofte går til overflaten for å trekke luft kan det være et tegn på at verdiene av ammoniakk, nitritt eller begge to er mye høyere enn de burde være.

Her anbefales det å bruke en vanntest for å sjekke verdiene, og dersom de er for høye har du funnet årsaken. Her er det stoer og hyppige vannbytter som gjelder mens filteret får tid til å bygge en større bakteriekoloni til å bryte ned alle avfallsstoffene.

Problem #3: Parasitter eller infeksjonssykdommmer

Noen sykdommer og parasitter er med på å øke behovet for oksygen, noe som kan føre til at fiskene kan trekke opp til vannoverflaten for å snappe oksygen fra lufta. Her er det greit å ta en visuell inspeksjon av fiskene som trekker til vannoverflaten for å se etter eventuelle sykdomstegn.

Det er selvsagt ikke alle sykdommer man kan se med det blotte øyet, men dersom både oksygennivået i vannet er godt, og det ikke er nitritt eller ammoniakk i akvariet, kan parasitter eller infeksjonssykdommer være årsaken. Dette er dog en sjelden årsak, så ikke løp og kjøp medisin før du har sjekket de andre alternativene.

Problem #4: For mye CO2

Dersom du tilsetter CO2 i vannet kan dette være synderen, da for høye CO2-verdier i vannet vil reduere vannets evne til å diffusere oksygen fra lufta.

Noen få typer fisk skal trekke luft fra overflaten

Det er noen typer fisk som faktisk kan og skal puste inn luft ved å stikke munnen rett over vannoverflaten og trekke den inn. For å kunne gjøre dette trenger fisken et labyrintorgan, og dette er det kun labyrintfisk som har. Denne typen fisk inkluderer noen populære arter vi ofte holder i akvariet, og det er i hovedsak kampfisk (Betta sp.), guramier (Trichogaster sp.), paradisfisk (Macropodus opercularis), og kyssegurami (Helostoma temminckii) som er vanlig å se i akvarier.

Kampfisk
Kampfisk (Betta splendens). Foto: Ltshears / CC BY-SA 3.0.

Disse fiskene kan altså puste inn oksygen fra lufta, så det er helt normalt at disse trekker opp til vannoverflaten for å puste inn luft.

De fleste snegler trenger også å puste inn luft fra vannoverflaten, så det er heller ikke noe galt om disse migrerer over vann for å hente luft med jevne mellomrom. Om de derimot gjør det ofte kan det være tegn på feil i vannkjemien.

Corydoras har også en tendens til å svømme opp til vannoverflaten til å snappe til seg luft innimellom, og dette er helt normal oppførsel for disse. Om det derimot skjer veldig ofte kan det være tegn på at noe er galt.

Corydoras sterbai
Corydoras sterbai. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

2 kommentarer om “Dette bør du gjøre når fiskene går ofte til overflaten for å trekke luft”

  1. Tusen hjertelig takk. Tok vannskift med en gang. Det likte fiskene. Lett og oversiktlig 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar