Er AquaSafe nødvendig i Norge?

De fleste som kjøper sitt første akvarium får beskjed om at man trenger å tilsette AquaSafe i vannet for å gjøre det trygt for fisken, men er dette virkelig nødvendig, eller er det bare en fin måte for butikken å tjene litt ekstra penger på? I denne artikkelen går vi over hva som er poenget med å bruke AquaSafe, og om det er nødvendig.

For å nevne det først som sist så er det veldig mange meninger rundt hvorvidt det er nødvendig å bruke AquaSafe eller ikke. Noen har drevet med akvarier i 30 år uten å ha brukt en eneste dråpe, mens andre sverger til at all fisken deres dør hvis de ikke bruker det.

Hva gjør egentlig AquaSafe?

AquaSafe og lignende produkter gjør i prinsippet to ting; de binder reaktive tungmetaller, og de nøytraliserer klor. Den skryter også på seg en rekke andre ting (som B-vitamin for å visstnok gjøre fisken roligere..), men dette er en sekundæreffekt, så vi tar utgangspunkt i disse to tingene.

Tungmetaller i drikkevannet

Vi kan starte med tungmetallene, for denne er ganske grei. De aller færreste drikkevannskilder i Norge har sporbare mengder av tungmetaller, for disse blir fjernet før vannet når ut til oss forbrukere. Det er to grupper som trenger å bekymre seg, og dette er personer som får vann fra brønner, og personer som har veldig gamle rør. Gamle rør har en tendens til å avgi litt kobber. Denne mengden er ikke farlig for mennesker, og heller ikke de fleste fisk, men den vil uten tvil drepe reker og snegler.

Dersom du har gamle rør og ikke klarer å holde reker i live i mer enn noen uker av gangen kan kobber være problemet, og AquaSafe være løsningen. Ellers er det verdt å nevne at man får lavere verdier av tungmetaller når man fyller helt kaldt vann, så tapp gjerne så kaldt vann som mulig og varm de topp med en varmekolbe før du tilsetter det i akvariet.

Brønner kan også gi vann med høyere verdier av andre tungmetaller. Når det kommer til brønner er det ingen fasitsvar for hva som kan være problemet, da alle grunnvannskilder er ulike. Her kan man ta vanntester for å se etter tungmetaller som kobber, jern, magnesium og lignende. Er det sporbare verdier bør man vurdere å bruke AquaSafe eller et tilsvarende produkt, spesielt dersom du sliter med fiskedød. For alle oss andre er derimot ikke tungmetaller noe å bekymre seg over.

Klor i drikkevannet

Den andre effekten kan derimot være litt mer problematisk. Det er flere kommuner som bruker litt klor for å rense vannet før det brukes som drikkevann. Dette er også helt ufarlig for mennesker, men dette vil drepe både fisker, reker, snegler og andre dyr i akvariet.

Dersom kommunen din bruker klor for å rense vann med vil dette stå på nettsidene til kommunen. Om du ikke finner noen informasjon om det kan du ringe for å høre. Ellers kan man legge merke til om fisken «klør» etter vannbytter, da dette ofte er et tegn på en liten konsentrasjon av klor. Dette er ikke direkte dødelig, men ei heller fint for fisken.

Man kan kvitte seg med klor ved å bruke AquaSafe, men en annen løsning er å mellomlagre vannet. Dette gjøres ved å fylle en stor kanne med vann på kvelden, legge i en brusestein koblet til en luftpumpe for å lage litt sirkulasjon i vannet, og vente til neste morgen med å bruke dette vannet til å ta vannbytte med. Dette er nok til å fordampe ut kloren, da den forsvinner ut av vannet og over i lufta av seg selv.

Det faktum at noen har klor i vannet, mens de fleste ikke har det, er nok grunnen til at det hersker så stor splid rundt hvorvidt man må bruke AquaSafe eller ikke. Så finn ut om du trenger det, så slipper du å kaste bort mye penger på et produkt du potensielt ikke har behov for.

Legg igjen en kommentar