Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterus)

Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterus) er en livlig stimfisk som kan holdes i akvariet. Det er en nokså populær fisk, men har en del krav til riktige akvarievenner ettersom den er aggressiv mot annen bunnfisk. Ofte forkortes den bare til FF når det snakkes eller skrives om den.

Fisken vokser seg til å bli 16 centimeter lang, men den er såpass aktiv at voksne fisk helst kun bør holdes i akvarier på over 300 liter. De fleste individene blir derimot kun 12-13 centimeter lange i akvariet. Mindre fisk kan godt holdes i litt mindre akvarier, men de vokser overraskende fort, og har en tendens til å vokse seg ut av akvarier før man vet ordet av det.

Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum).
Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum). Foto: Mirko Hartig / CC BY-SA 2.0.

I akvariet kan Flying Fox bli mellom 8 og 10 år gammel. Den trives godt i akvarier sammen med fisk som svømmer i de frie vannmassene, men den vil uten tvil være aggressiv mot alt av maller og bunnlevende fisk. Den bør derfor ikke holdes i akvarier med maller eller fisk som trives best på bunnen av akvariet.

Utseendemessig kan den ligne svært mye på siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus), men man kan skille disse to ved at Flying Fox har mørke finner, en gullstripe over den sorte laterale kroppsstripen, og to sett med barter/barbeller.

Merk at selv om Flying Fox ligner på siamesisk algeeter, så vil Flying Fox kun spise litt alger når den er liten. Når den blir voksen vil den svært sjeldent gidde å beite på alger, og heller foretrekke annen mat. Den vil heller ikke spise penselalger eller rødalger slik som siamesisk algeeter gjør.

Flying Fox bør holdes i akvarier med mye beplatning og andre gjemmesteder som røtter, dekorasjoner, kokosnøtthuler, steiner og lignende. Dette er med på å begrense aggresjonen mot andre fisk i akvariet.

Det er flere ulike kilder angående hvorvidt den er en stimfisk eller ikke. I naturen ser den ut til å foretrekke å leve alene, mens den i akvariet ser ut til å foretrekke å leve i en stim. Fisk som lever alene har derimot en tendens til å krange mye mer med annen fisk i akvariet.

Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum).
Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum). Illustrasjon: Zoologische Mededelingen / CC BY-SA 3.0.

Flying Fox er ganske ømfintlig for dårlige vannverdier, og man må derfor være flink til å ta jevnlige vannbytter for å holde disse på et lavt nivå. Samtidig er den avhengig av mye oksygen i vannet, så det kan lønne seg med et godt filter som lager mye vannbevegelser i overflaten for å sikre at det blir nok oppløsy oksygen i vannet. Alternativt kan man bruke en sirkulasjonspumpe eller noen ekstra luftpumper med brusestein for å øke sirkulasjonen.

Foretrukken vannkjemi for Flying Fox

Temperatur: 27 – 27C.

pH: 6,0 til 7,5. Flying Fox trives best rundt 7,0, men godtar en del sprik i begge retninger.

Hardhet: 0 – 12 dGH.

Sirkulasjon: Foretrekker akvarier med nokså sterk sirkulasjon.

Minste størrelse på akvariet: 120L for ungfisk, 300L for fullvoksen fisk.

Fôring av Flying Fox

Flying Fox er en altetende fisk som trenger en miks av både plantebasert og kjøttbasert fôr. De pleier å godta det meste de får tilbud om, og kan godt fôres med flakfôr som basisfôr. I tillegg bør du få grønnsaker, samt frossenfôr. Gi gjerne spinat, squash og lignende et par ganger i uka dersom det ikke er mye alger i akvariet.

Kjønnsforskjeller hos Flying Fox

Man kan se forskjell på kjønnene ved at hunnene er tydeligere rundere i buken når de er fullvoksne. Det er umulig å kjønnsbestemme unge individer. Det er heller ikke alle individer som lar seg identifisere enkelt.

Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum).
Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterum). Foto: Christian Menke / CC BY-SA 3.0.

Flying Fox i naturen

Naturlig finner man Flying Fox sør i Thailand, på Malayahalvøya, samt på de Indonesiske øyene Java, Sumatra og Borneo. Det er derimot sjeldent å finne fisken på de siste tre øyene. Det er også mye usikkerthet rundt nøyaktig hvor i landene man nå finner Flying Fox, og det er grunn til å tro at det er få populasjoner naturlig sammenlignet med noen få tiår siden. Så godt som ingen av fiskene som selges i handelen er viltfangede, men stammer heller fra store oppdrettfarmer i Asia.

Det foretrukne habitatet i naturen er bekker og elver med sandbunn eller tett med steiner. Her er det ofte veldig sterk sirkulasjon og mye «aufwuchs» som fisken kan beite på. Under regntiden kan de trekke ut i jungelen i oversvømte områder.

Oppdrett av Flying Fox

Det er per 2019 ingen som har fått til opprett av Flying Fox i privat/hobbysammenheng. Det avles derimot frem mange fisk på enorme oppdrettfarmer hvor de bruker enorme basseng som sprøytes med hormoner for å få dem til å leke.

Flying Fox i handelen

Flying Fox er middels sjelden i handelen. Det er ikke direkte vanlig å se den til salgs, men det er heller ikke en art som er umulig å få tak i.

Pris kan ligge på alt mellom 30kr og 70kr stykket, avhengig av forhandleren og størrelsen på fisken.

Ofte ser man at siamesisk algeeter selges som Flying Fox, eller omvendt. Man bør derfor lære seg forskjellen på disse to artene før man drar til butikken, så er man sikker på at man får med seg riktig art i posen.

3 kommentarer om “Flying Fox (Epalzeorhynchos kalopterus)”

Legg igjen en kommentar