Sandsnegler er en type snegle som graver seg ned i sanden og lever mesteparten av livet sitt gravd ned. Det finnes mange ulike arter sandsnegler, og den mest populære og vanlige arten er Malaysisk sandsnegle (Melanoides tuberculata). Fellesnevneren for sandsnegler er at de trenger sand som de kan grave seg ned i, men er ellers spredt ut over flere ulike familier, slekter og arter.
Det kjekke med sandsnegler er at de har noen nyttige funksjoner i ethvert akvarium, og veldig mange akvarister holder sandsnegler fordi de er så nyttige. Nedenfor skal vi se nærmere på de ulike positive funksjonene sandsnegler har i akvariene våre, så kanskje du også får lyst til å ha et par sandsnegler i akvariet ditt.
1) Sneglene forhindrer at sanden blir for tettpakket
Når man har sand som bunnlag i akvariet kan man risikere at den tettpakker seg, spesielt om man har finkornet sand. Dette betyr at den rett og slett blir altfor tett, og dersom man også har planter som tar opp næring via røttene får man problemer. I verste fall kan man risikere at plantene dør som følge av for tettpakket sand, da røttene blir kvelt ettersom den tettpakkede sanden ikke har noe oksygen.
Med sandsnegler i akvariet vil de alltid grave seg rundt i sanden og lufte den ut, og dette forhindrer at sanden blir tettpakket. Samtidig frakter de oksygen ned i bunnlaget, noe som er positivt for både planterøttene og mikroorganismene som lever der.
2) Man blir kvitt bobler med hydrogensulfid
Hydrogensulfid (H₂S) er en gass som oppstår når bakterier reduserer molekyler som inneholder svovel, noe man ofte finner litt av i fiskemat. Når dette faller ned i sanden vil altså bakterier spise denne maten, og danne hydrogensulfid som et overskuddsprodukt. Dessverre for oss akvarister kan disse lommene med hydrogensulfid være direkte skadelige for fisk og andre organismer i akvariet, da det er giftig ved å blokkere muligheten for å ta opp oksygen via gjellene.
Det er flere som har mistet fisk som følge av at bobler med hydrogensulfid har steget opp i vannet og forgiftet fisken, så dette er noe man bør ta på alvor.
Sandsnegler forhindrer at det dannes slike bobler ved at de beveger på sanden når de krabber rundt i bunnlaget. Når de gjør dette åpner de nemlig for at det kommer oksygen ned i bunnlaget, og i oksygenrike forhold er det umulig for bakterier å danne hydrogensulfid. Så for de fleste vil en håndfull med sandsnegler være nok til å bli kvitt hele problemet.
Du kan se hvordan disse lommene ser ut på bildet nedenfor. Det ser veldig ut som vanlige luftlommer, men de inneholder altså noe helt annet enn luft.
3) Sneglene frakter næringsstoffer ned i bunnlaget
En unik ting med sandsnegler er at de faktisk frakter næringsstoffer ned i selve sanden, og her kan den fungere som gjødsel for plantene der. Dette skjer ved at sneglene kommer opp av sanden for å spise, men graver seg ned når de er mette, og avføringen blir sluppet midt inne i sanden. Der kan den brukes som gjødsel av planterøttene!
Foruten sandsnegler er det ikke så mange mekanismer som frakter næring ned i bunnlaget med mindre man graver ned gjødsel selv.
4) Sneglene spiser overskuddsfôr
Mer eller mindre alle snegler spiser alt de får tak i, og det gjelder også alle artene med sandsnegler. Om du er litt for sjenerøs med fôringen av fisken i akvariet og det legger seg mat på bunnen vil sneglene raskt trekke opp av sanden for å spise denne. Da slipper man at maten ligger og råtner, og over tid forurenser vannet med næringsstoffer som kan være skadelig i en høy konsentrasjon.
Til en viss grad vil også sandsneglene spise halvfordøyd mat fra fisk, og da ta opp mer næring fra denne maten som ellers ville råtnet og forurenset vannet.
Merk at dette punktet gjelder så godt som alle snegler, ikke bare sandsnegler. Dette er også grunnen til at mange synes det er veldig kjekt med pestsnegler i akvariet.
5) Sandsnegler spiser også alger
Veldig mange typer snegler spiser alger, og selv om sandsnegler ikke er kjent for å sitte på glasset og beite alger hele dagen gjør de en god jobb med å beite på alger som ligger ved bunnen av akvariet. Om de kommer over alger på eller i nærheten av sanden vil de være raske med å spise det, og gjør derfor en grei jobb som renholdsarbeidere, selv om de langt ifra er like flittige som større snegler som eplesnegler (Pomacea diffusa).
6) Sandsnegler kan spise opp døde fisk
Dersom en fisk plutselig skulle dø i akvariet ditt blir det en real nitrittbombe som virkelig kan ødelegge vannverdiene dine, og i verste fall også skade annen fisk. Om man derimot har godt med sandsnegler i akvariet vil disse trekke mot den døde fisken for et gratis måltid, og være raske med å spise det som er av kjøtt og næring. Dette er med på å forhindre forurensning av vannverdier som følge av dødsfallet, noe som er veldig fint om fisken dør på et sted man ikke legger merke til det.
En kommentar om “Fordeler med å ha sandsnegler i akvariet”