Forslag til sammensetning av fisk i et 120 liters akvarium

Et akvarium på 120 liter er en god størrelse både for deg som kjøper ditt første akvarium, så vel som deg som bare vil ha enda et. Man får et stort utvalg av fisk i et akvarium på 120 L, selv om man selvsagt ikke får plass til de største artene man ser på dyrebutikken.

Vi synes likevel utvalget av fisk som passer i 120 liter er godt nok til at dette er en fin størrelse, og man har i alle fall mye mer valg enn med en 60 liter. Dessuten er det plass nok til at man kan ha flere ulike arter sammen uten at det blir veldig trangt for dem.

Les også: Forslag til sammensetning av fisk i 60 liter. De fleste forslagene der fungerer også for 120 liter, bare at man kan øke antallet av hver art med en god del.

Nedenfor har vi en god del forslag til sammensetning av fisk i et akvarium på 120 liter, men det er også fint mulig å sette sammen fisken selv. Det viktigste å tenke på når man skal velge fisk som passer sammen er:

 • Hardheten på vannet.
 • pH i vannet.
 • Temperaturen.
 • At fiskene ikke plager hverandre.

Så sant både hardhet, pH og temperatur passer med hverandre, og fisken ikke plager de andre artene, er det et godt utgangspunkt for å holde dem sammen. Informasjon om hvilke vannkjemiske forhold alle de ulike artene trenger finner du selvsagt på artsprofilen til hver enkelt art.

Selve forslagene er satt sammen med typisk én «hovedfisk» som fungerer som blikkfang, og to-tre andre arter som er med på å fylle opp akvariet og lage litt mer liv der.

Forslag #1: Palettciklide

Palettciklide; hunn i leksdrakt
Palettciklide; hunn i leksdrakt. Foto: Tino Strauss / CC BY-SA 3.0.

Palettciklide er blant de fredeligste ciklidene vi har som passer i en 120 liter, og er et supert blikkfang og midtpunkt i et akvarium på denne størrelsen. De kan bli veldig territoriale om de danner par og legger egg, men som regel okkuperer de kun et hjørne slik at de andre fiskene kan oppholde seg i resten av akvariet.

Krav til akvariet: Bløtt og surt vann. En del dekorasjoner, planter og gjemmesteder, og sandbunn.

Forslag #2: Kampfisk

Kampfisk (Betta splendens) plakat crowntail
Kampfisk (Betta splendens) plakat crowntail. Foto: Daniella Vereeken / CC BY 2.0.

Kampfisk er en populær fisk, og når akvariet er på 120 liter kan man også ha plass til litt annen fisk enn bare kampfisken i det. Det er også en del andre fisk som kan passe fint i dette oppsettet, men pass på at det ikke er fisk som har lange fisker som kampfisken kan nappe på.

Krav til akvariet: Godt med dekorasjoner, planter og gjemmesteder slik at alle fiskene kan komme seg unna potensielt hissige kampfisk. Bruk gjerne javamose (Taxiphyllum barbieri) eller lignende for at rekene skal kunne gjemme seg skikkelig.

Forslag #3: Bolivianske sommerfuglciklider

Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus)
Boliviansk sommerfuglciklide (Mikrogeophagus altispinosus). Foto: úlfhams_víkingur / CC BY 2.0.

Bolivianske sommerfuglciklider er vakre ciklider som verken blir altfor store eller er spesielt aggressive. De egner seg derfor svært godt sammen med noen stimfisk og en gruppe pansermaller. Dette blir et flott akvarium!

Det er også mulig å velge vanlige sommerfuglciklider (Mikrogeophagus ramirezi) istedenfor de Bolivianske sommerfuglciklidene. Disse blir litt mindre, er litt mer aggressive, og veldig mye mer sårbare for dårligere vannverdier. Det er derimot en vakker fisk som passer godt inn i akvariet, men vanlige sommerfuglciklider bør nok helst ikke holdes av nybegynnere ettersom de har veldig lett for å dø ved svingninger i vannverdiene.

Krav til akvariet: Gode og stabile vannverdier, sandbunn, bløtt vann og noe lav pH. Ha en del planter eller dekorasjoner for å forhindre at de Bolivianske sommerfuglciklidene blir plagsomme mot de andre fiskene.

Forslag #4: Guppy

Guppy (Poecilia reticulata)
Guppy (Poecilia reticulata). Foto: Przemysław Malkowski / CC BY-SA 3.0.

Guppy er en fargerik og populær fisk som er et blikkfang i seg selv. I motsetning til hva mange tror er det ikke all verdens andre fisk som passer sammen med guppy ettersom de trenger hardt vann. For eksempel vil nesten ingen fisk fra regnskogen i Sør-Amerika passe godt sammen med dem, da disse må ha bløtt vann.

Pass på at det ikke blir for mange hanner per hunn. Ideelt sett bør man ha 2-3 hunner per hann for å unngå krangling, slåssing og at hunnene blir helt utslitt av å bli jaget av hannene hele tiden.

Krav til akvariet: Hardt vann med en dGH på 10+.

Forslag #5: Sør-Amerikanske dvergciklider

 • En valgfri art fra Apistogramma-slekta.
 • En gruppe pansermaller.
 • Et par-tre L-maller.
 • Eventuelt en gruppe med stimfisk fra Sør-Amerika.
Kakadueciklide (Apistogramma cacatuoides)
Kakadueciklide (Apistogramma cacatuoides). Foto: CC BY-SA 3.0.

En liten gruppe med Sør-Amerikanske dvergciklider fra Apistogramma-slekta er et godt utgangspunkt for et akvarium på 120 liter. Her er det veldig mange ulike arter, fra den hardføre kakaduecikliden (Apistogramma cacatuoides) til ubeskrevne Apistogramma-arter med fangstlokalitet og svært strenge krav til vannverdier.

Se også forslag #6 for eksempler på pansermaller og stimfisk som trives i samme vannverdier som Sør-Amerikanske dvergciklider. Alle Apistogramma-artene kan være territoriale og hissige mot både L-, og pansermaller, så pass på at akvariet tilbyr mulighet for at de kan komme seg unna ciklidene.

Krav til akvariet: Sandbunn, og vann som er surt og bløtt. Innred akvariet med en del gjemmesteder for mallene.

Forslag #6: Pansermaller og en gruppe stimfisk

Corydoras panda
Corydoras panda. Foto: PRODornenwolf / CC BY-SA 2.0.

Det finnes hundrevis av pansermaller, og enda flere Sør-Amerikanske stimfisk, så her er det titusenvis av ulike mulige kombinasjoner. De fleste stimfisk går fint overens med pansermaller, men pass på at de ikke er kjent for å nappe finner eller hevde territorier. De færreste vil plage pansermallene, men noen få tetraer kan finne på det.

Både L-mallene og pansermallene har arter som trives i alt fra 22 grader til de som foretrekker nærmere 30 grader. Så sørg for at du holder deg til de som trives i samme temperatur.

Krav til akvariet: Sandbunn er viktig for pansermallene. Ellers er det fint om man har pH på 6,5 eller under.

Forslag #7: En valgfri levendefødende fisk

Platy
Platy. Foto: Marrabbio2 / CC BY-SA 3.0.

Det finnes mange ulike levendefødende fisk, i alle slags farger. Noen arter er enkle å ha med å gjøre, mens andre har strenge krav til akvariet, så finn en som passer for deg. Levendefødende fisk er fine blikkfang, formerer seg enkelt, og er jevnt over veldig greie å ha med å gjøre.

Man kan også vurdere å ha annen fisk sammen med disse, men da må man regne med at det blir mye færre yngel.

Det er også mulig å kombinere to ulike arter med levendefødende fisk, men sørg da for å ha to arter fra ulike slekter, så unngår man å lage hybridarter.

Krav til akvariet: Relativt høy pH og hardhet, litt avhengig av arten. Ha gjerne en del planter om du vil at de skal formere seg.

Forslag #8: Perlegurami

Perlegurami (Trichogaster leerii)
Perlegurami (Trichogaster leerii). Foto: פעיל למען זכויות אדם / CC BY-SA 4.0.

Perlegurami er en vakker fisk, og en liten gruppe med disse fungerer godt som midtpunkt i et akvarium på 120 liter. De kan også holdes sammen stimfisk, men perleguramiene er veldig trege til å spise mat, så pass på at de får i seg nok fôr.

Krav til akvariet: Lite sirkulasjon, og en del flyteplanter. Om du skal ha reker er det en fordel med litt gjemmeplasser, selv om perleguramiene ikke er spesielt flinke til å ta dem. De er ellers en tolerant art som trives godt i de fleste vannverdier.

Forslag #9: Dverggurami

Dverggurami (Trichogaster lalius)
Dverggurami (Trichogaster lalius). Foto publisert med tillatelse.

Også dverggurami (Trichogaster lalius) er en guramiart som vil trives godt om man holder dem i en gruppe. De tåler en del hardhet på vannet, og kan derfor passe godt sammen med levendefødende fisk, men vil også trives i bløtt vann sammen med arter fra Sør-Amerika. Her har man mye å velge mellom, men prøv å hold deg unna fisk som napper finner eller er veldig raske til å spise opp all maten.

Krav til akvariet: Ikke for sterk sirkulasjon.

Forslag #10: Dvergkulefisk

Dvergkulefisk er en av de kuleste (hehe) fiskene man kan ha i akvariet sitt, og i en 120-liter kan man ha en grei gjeng på i alle fall 5-6 stykker. De må holdes i eget artskar, da de er blant de beste finnenapperne som finnes. Vi tuller ikke; alle andre fisk med finner vil bli nappet på helt til de dør!

Det er en kravstor fisk som blant annet må fôres med levende snegler, så det er viktig å lese seg godt opp på kravene deres før du kjøper dem. Om du derimot har mulighet til å dedikere hele akvariet til dvergkulefiskene har du en av de artigste fiskene du kan ha, og akvariet kommer definitivt til å bli populært.

Dvergkulefisk
Dvergkulefisk. Foto: Haplochromis / CC BY-SA 3.0.

Krav til akvariet: Stabile vannverdier uten for sterk sirkulasjon. Ha veldig mange planter, dekorasjoner og gjemmesteder, da det er viktig at disse ikke er i synsvidden til hverandre. Så prøv å ha planter som går helt til toppen av akvariet og bryter synsfeltet. Må ha tilgang til levende snegler flere ganger i uken.

2 kommentarer om “Forslag til sammensetning av fisk i et 120 liters akvarium”

 1. Forslag #2: Kampfisk

  Trodde ikke man anbefalte å ha kampisk «han og hun» sammen lenger?
  Blir ikke det krangling da?

  Svar
  • Hei, JonAn.

   Det skal gå fint når akvariet er såpass stort. Hannen vil jage hunnene, men med planter og litt gjemmeplasser går det helt fint i et såpass stort akvarium. Det er anbefalt med 2 – 3 hunner for å dele opp litt hvilke som blir jaget på, så ikke all oppmerksomheten går på én hunn.

   Svar

Legg igjen en kommentar