Gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps)

Gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps) er en overraskende populær malle å holde i akvariet, men selv om den er veldig populær er det en art som krever veldig mye av akvariet den går i. Når man kjøper denne mallen i butikken er det ikke enkelt å tenke seg at voksne utgaver av den er opptil 45-50 cm lange, og trenger akvarier på minst 500 liter for å trives. Den kan dessuten leve i over 20 år, så dette er en fisk som krever en del av eieren. Arten er kjent for sin enorme ryggfinne, og vakre bikakemønster.

Denne mallen er for øvrig en veldig god algespiser som bruker mesteparten av natten på å vandre rundt i akvariet på jakt etter alger. Det er i utgangspunktet en veldig fredelig malle, men den kan krangle litt med artsfrender og andre maller om de beste territoriene i akvariet.

Pterygoplichthys gibbiceps
Pterygoplichthys gibbiceps. Foto: Miroslav.vajdic / CC BY-SA 3.0.

Man må innrede akvariet med en del gjemmeplasser og noen røtter. Det virker som røtter er helt nødvendig når man holder denne arten, noe som trolig skyldes av at den trenger å gnage på denne type fiber for å holde fordøyelsen i gang.

Gibbiceps trives i de fleste vannverdier, men foretrekker en del oksygen og sirkulasjon i vannet. Den bør holdes i store akvarier, og har ingen problemer med å gå sammen med store fisk, så sant de ikke er altfor aggressive mot gibbicepsene. Den er veldig rask til matfatet, så man kan risikere at tregere maller som bor sammen med gibbiceps ikke får i seg all verdens med fôr.

Det er verdt å merke seg at gibbiceps bør bo i et akvarium med et godt filter. Dette er rett og slett fordi gibbicepsen spiser så mye at den selv alene vil gi stor biologisk belastning på filteret.

I likhet med mange andre maller er gibbiceps nattaktiv, og det er nokså sjeldent å se den på dagtid. Da foretrekker den heller å ligge gjemt i en hule, under røtter eller mellom planter hvor den kan hvile i fred og ro.

Det er en del som kjøper små gibbiceps fordi de er fine fisk, og tenker at de bare kan selge eller gi de vekk når de har blitt for store for akvariet. Problemet med dette er bare at det ikke er så mange som har mulighet til å ta imot voksne gibbiceps, så det er ikke så enkelt å gi dem fra seg som mange tenker at det er. Der er derfor ikke anbefale å kjøpe seg en søt, liten gibbiceps som en midlertidig fisk man bare skal ha frem til den blir voksen. Den vokser seg dessuten mye raskere stor enn det de fleste ser for seg, og med god fôring kan den vokse rundt 30cm det første året i akvariet.

Dersom du har et akvarium i «normal» størrelse, altså under 500 liter, anbefaler vi mye heller andre algespisere. Et godt alternativ er Ancistrus sp. «oppdrettvariant», men les gjerne artikkelen «Valg av algespiser til akvariet» for flere gode alternativet.

I utlandet er det nokså vanlig å bruke gibbiceps som maller i koi-, eller gullfiskdammer hvor den fungerer som en god algespiser. Her gjør den en veldig god jobb, men merk at det ikke er lov å ha den i en hagedam i Norge.

Gibbiceps har også gått under L-numrene L083 og L165, men man bør bruke Pterygoplichthys gibbiceps om begge disse i dag.

Pterygoplichthys gibbiceps
Pterygoplichthys gibbiceps. Foto: Kamil Porembiński / CC BY-SA 2.0.

Foretrukket vannkjemi for gibbiceps

Temperatur: 23-27C.

pH: 6,0 – 8,0.

Hardhet: 5 – 20 dGH.

Sirkulasjon: Trenger en del sirkulasjon.

Minste størrelse på akvarium: 500L.

Kjønnsforskjeller hos gibbiceps

Det kan være nokså vanskelig å se forskjell på kjønnene, og den beste måten er å se på kroppsfasongen til voksen fisk. Hannene vil være noe slankere enn hunnene. Det er likevel svært vanskelig å avgjøre kjønnet, spesielt for utrente øyne. Man kan derimot ofte bruke adferden for å avgjøre hvilket kjønn det er; hannene vil nemlig bli mye mer territoriale enn hunnene.

Fôring av gibbiceps

Gibbiceps er i utgangspunktet en algeeter som vil ha grønnsaker, men den takker heller ikke nei til annen kost i akvariet. Den bør fôres med algebaserte malletabletter, samt grønnsaker som brokkoli, agurk, squash, erter og lignende. Om den ikke får nok grønnsaker kan den begynne å spise akvarieplanter, men den kommer ikke til å gjøre dette med det første.

Voksne fisk kan godt også få litt proteiner i kosten, og de kan godt fôres med reker, røde mygglarver eller lignende.

Gibbiceps i naturen

I naturen finner man gibbiceps i Sør-Amerika, og den er utbredt i Rio Orinoco, samt andre deler av Amazonasregnskogen. Den finnes i mange land, inkludert Venezuela, Peru, Ecuador og Brasil.

Den holder til i gjørmere og sakteflytende elver, men under regntiden vil den finne på å flytte ut i områder som blir lagt under vann. Her spiser den da planter den får tilgang på. Når rengtiden er over vil mallen grave en hule i gjørmen, gjerne på en meters lengde, og ligge i en slags dvalelignende tilstand og eventuelt ruge på egg.

Oppdrett av gibbiceps

Det er trolig ikke mulig å få til oppdrett på gibbiceps i hobbyakvarier, da den må nødt til å lage store huler hvor den vokter egg og yngel. Disse må helst være godt over én meter lange, og det er svært vanskelig å etterligne i akvariet.

Det er mange som har drettet gibbiceps kommersielt på store oppdrettfarmer. Man har da store dammer gravd ned i gjørma hvor man etterligner naturlige forhold.

Gibbiceps i handelen

Det er overraskende vanlig å se gibbiceps i handelen, og som regel ser man ungfisk på mellom 5 og 10 centimeter til salgs. Prisen kan ligge på alt fra 50kr til 150kr stykket.

Dessverre har disse mallene en tendens til å bli solgt til personer som bare er ute etter en god algespiser, uten at de i handelen forteller om hvor stor den blir.

Pterygoplichthys gibbiceps
Pterygoplichthys gibbiceps. Foto: Wisky / CC BY-SA 3.0.

2 kommentarer om “Gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps)”

Legg igjen en kommentar