Hardhet er en av de viktigste vannkjemiske forholdene for akvariefisk, og dessverre også en parameter mange helt glemmer å tenke stort over når de kjøper nye arter med ferskvannsfisk. Vi skal ikke gå mye i dybden på hva hardhet er for noe i denne artikkelen, for her skal vi heller fokusere på å se nærmere på hvilken hardhet pansermaller (Corydoras spp.) vil ha i vannet sitt.
Svaret er faktisk ganske enkelt. Alle pansermaller vil ha bløtt vann. Jo bløtere vann man har, jo bedre er det for pansermallene.
I naturen finnes alle arter med pansermaller i helt bløtt vann med en dGH på mellom 0 og 3. Alle artene stammer nemlig fra Sør-Amerika i områder hvor vannet er bløtt året rundt, selv i regntiden.
Heldigvis for oss nordmenn har de fleste av oss allerede omtrent denne typen vann i springen allerede, så for mange går vanlig springvann perfekt sammen med pansermaller. Her skal det nevnes at det er mange kommuner og områder hvor man har hardt vann, så ta alltid en test for å sjekke vannet i springen din før du kjøper fisk. Vi anbefaler JBL GH Test til dette formålet, men det er flere andre tester som også er ålreite.
Ideelt sett bør man ha en hardhet på under 5 dGH når man holder pansermaller. De fleste artene overlever nok også verdier opp mot 10 dGH, men man bør helst holde seg under 5 hvis det er mulig.
Litt hardt vann går greit for «vanlige» pansermaller
De vanlige artene man ofte ser på dyrebutikken tåler også gjerne en del mer enn viltfangede eksemplarer og sjeldne arter. Dette har med å gjøre at arter som metallpansermalle (Corydoras aeneus), flekket pansermalle (Corydoras paleatus), albino metallpansermalle (Corydoras aeneus var. «albino»), pandapansermalle (Corydoras panda) og lignende har vært avlet i fangenskap i hundrevis av generasjoner, gjerne i vannverdier som er ulike fra hvordan de har det naturlig.
Disse artene kan ofte tåle høyere hardhetsverdier bedre enn mer sjeldne arter som er nye i hobbyen, og det er flere eksempler på personer som har avlet på noen av disse artene med hardhet på over 15 dGH. Man bør derimot ikke holde pansermaller, selv ikke de vanligste, i hardhetsverdier som er over 15 dGH. Da begynner vi å snakke om svært hardt vann, og selv de mest hardføre artene vil ikke like det.
Bløtt vann kan være nødvendig for å få lek
Mange pansermallearter er helt avhengige av bløtt vann for å komme i lek, og man vil nesten aldri klare å få dem i lek uten å ha veldig bløtt og surt vann. Så selv om stimen din ser ut til å klare seg fint i 10 dGH kan det være en risiko for at de aldri kommer til å legge egg før vannet blir bløtere.
Bør man minske hardheten på vannet om man holder pansermaller?
Alle som er glade i å holde pansermaller bør uten tvil ta de ekstra skrittene som trengs for å gi de riktige vannverdier, noe som betyr hardhet på under 5 dGH. Man bør også uten tvil ta seg bryet med å redusere hardheten dersom man ønsker å få yngel på dem, da bløtt vann ser ut til å være et krav for lek hos flere av artene.
Om man derimot bare holder en gruppe med metallpansermaller i selskapsakvariet hvor det er 10 dGH er det kanskje ikke like viktig å gå gjennom alt styret for å minske hardheten, da denne arten tåler det greit.
Les mer: Slik reduserer du hardhet på vannet.
Å minske hardheten på vannet kan være litt krevende. I prinsippet har man to muligheter for å redusere hardheten på vannet i akvariet;
- Samle regnvann. Her er det bare å sette opp bøtter eller tønner ute i hagen og vente på regnet. Regnvann er helt bløtt, og litt på den sure siden av pH-skalaen, og er perfekt for pansermaller.
- Bruke en RO-maskin. En omvendt osmosemaskin fjerner alt av mineraler fra vannet, og gir helt sterilt vann uten noen spor av metaller, mineraler eller ioner. Det er enkelt i bruk, men dyrt i innkjøp.
Begge disse metodene krever litt innsats, men gir deg vann som er helt bløtt på 0 dGH. Dersom du har flere akvarier med pansermaller ville jeg vurdert å kjøpe en RO-maskin, men om man bare har noen få akvarier bør det fungere greit å sette ut en tønne eller to i hagen.