Hvilke fisk trives sammen med pansermaller (Corydoras)?

Pansermaller (Corydoras sp.) er fredelige stimfisk som passer godt inn i mange akvarier. De holder seg stort sett i bunnsjiktet av akvariet, og bruker mesteparten av tiden sin på å lete etter mat ved å filtrere sand. Corydoras vil aldri være til skade for andre fisk, men når man velger hvilke fisk de skal dele akvarie med er det viktig å finne noen som også er snille med pansermallene.

I denne artikkelen skal vi se på en del gode kandidater til hvilke fisk som trives sammen med pansermaller. Listen inkluderer en haug av de vanlige akvariefiskene, men det er ikke en komplett liste, og det er godt mulig at du finner flere typer fisk som trives sammen med pansermaller selv om de ikke står på listen.

Corydoras adolfoi
Corydoras adolfoi. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Snille tetraer og Danioer sammen med pansermaller

Corydoras går veldig fint sammen med de aller fleste små tetraarter, samt så godt som alle Danio-arter. Alle disse er stimfisk som gjerne holder seg i midten eller mot toppen av akvariet, og disse har en tendens til å ignorere pansermallene. En ting å være litt obs på er at disse kan være veldig flinke til å spise mat, så man må sørge for at også pansermallene får fôr, og at ikke disse stimfiskene spiser alt.

En tommelfingerregel er å velge tetraer som ikke blir stort mer enn 7-8 centimeter lange, og som ikke har stort til aggressiv adferd. Neontetra (Paracheirodon innesi), kardinaltetra (P. axelrodi), rødmunntetra (Hemigrammus bleheri), keisertetra (Nematobrycon palmeri) og lignende arter er blant noen av eksemplene på egnede tetraarter. Unngå arter som Pyrrhulina zigzag hvor foreldrene beskytter egg og yngel med mindre du følger med ofte nok til å fjerne eggene før noen pansermaller skades.

Kardinaltetra
Kardinaltetra. Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Danio-arter pleier også å ignorere alle pansermaller, og alle disse går helt fint sammen. Det betyr at man fint kan holde Corydoras sammen med sebrafisk (Danio rerio), leoparddanio (D. frankei), eller blå danio (D. albolineatus).

Sebrafisk
Sebrafisk. Foto: Lynn Ketchum / CC BY-SA 2.0.

I tillegg til disse er andre små stimfisk gode venner med pansermaller. Venusfisk (Tanichthys albonubes) eller dragefinne (Iriatherina werneri) er eksempler på slike stimfisk du godt kan holde sammen med pansermaller.

Levendefødere sammen med pansermaller

De fleste levendefødere går veldig fint sammen med pansermaller, så lenge de godtar de samme vannverdiene. En del pansermaller vil ha det surt i vann, mens mange levendefødere vil ha det mer alkalisk. Det er likevel mange arter av både Corydoras og levendefødere som godtar nøytralt vann på rundt 7,0. Dersom levendeføderen krever for hardt vann kan de ikke holdes med pansermaller, da pansermaller vil ha rimelig bløtt vann.

Corydoras tåler også en viss mengde salt i vannet, så de kan holdes selv med levendefødere som krever brakkvann. Studier har vist at Corydoras fint tåler 1 promille salt i vannet uten å få noen økt dødelighet.

Man kan med andre ord holde Corydoras både med guppy (Poecilia reticulata), platy (Xiphophorus maculatus), molly (Poecilia sphenops), sverddragere (Xiphophorus hellerii), Limia sp., og lignende. Bare pass på at artene ikke har ulike krav i forhold til hardhet på vannnet. Noen pansermaller trives med en hardhet på rundt 8 dGH som trengs for de fleste levendefødere, mens andre arter ikke tåler såpass hardt vann.

En gravid sverddrager
Sverddragere passer godt sammen med en stim Corydoras. Foto: Wojciech J. Płuciennik / CC BY-SA 4.0.

Andre maller sammen med pansermaller

De fleste typer maller fra Loricariidae-familien går greit overens med Corydoras. Det er altså godt mulig å ha vanlige arter som Ancistrus sp. «oppdrettvariant», L144 og lignende arter i akvariet. De aller færreste maller fra denne familien vil bry seg om pansermallene i det hele tatt.

Man kan selvsagt ha en annen art med pansermalle sammen med pansermallene sine, men vær obs på at noen av de nært beslektede artene kan krysse seg. Så dersom du har tenkt å plukke egg og drive oppdrett bør du unngå å ha to nært beslektede Corydoras-arter i samme akvarium. Pass også på at det er to arter fra Corydoras-slekta som faktisk har samme vannverdier; noen krever tross alt helt ulike temperaturer i vannet.

Guramier og andre labyrintfisk sammen med pansermaller

Guramier og andre labyrintfisk går godt sammen med pansermaller, og alle guramiartene vil være snille med Corydoras. Så det er ingenting i veien for å ha en dverggurami (Trichogaster lalius), paradisfisk (Macropodus opercularis), eller i noen tilfeller kampfisk (Betta splendens) sammen med pansermaller. Kampfisk er den som er vanskeligst å ha sammen med Corydoras, men det pleier ofte å gå fint så lenge det er nok gjemmeplasser og stort nok akvarium. Noen kampfisk er også naturlig mye mer aggressive enn andre, så her må man nesten bare prøve litt selv, og ha en backup-løsning dersom det ikke går så bra.

Kampfisk
Kampfisk (Betta splendens) kan ofte holdes med pansermaller, selv om det ikke alltid går bra. Foto: Ltshears / CC BY-SA 3.0.

Fisk du ikke må finne på å ha sammen med Corydoras

Det er visse fisk man aldri bør holde sammen med pansermaller, og vi skal gå over noen av de vanligste problemartene her.

Den gruppen med fisk som kommer til å være mest vanlig å mikse med Corydoras uten et vellykket resultat er ciklider. Det er noen få arter som er fredelige, men de aller fleste ciklider er en veldig dårlig match sammen med pansermaller. Selv dvergciklider fra Apistogramma-slekta blir aggressive under lekstid, og kan fort finne på å angripe Corydoras som ikke skjønner seg på hva territorier er for noe. Før man vet ordet av det har en pansermalle mistet et øye, eller fått skikkelig juling. Selv om de ikke får fysisk bank kan denne aggressjonen påvirke dem svært negativt i form av langvarig stress, da de aldri får slappet av.

En annen gruppe fisk som ofte skaper problemer sammen med pansermaller er barber. Disse stimfiskene er gjerne mye mer hakkete på andre fisk enn det tetraer er, og aggressive barber har fort gjort for å stresse pansermallene. Dette vil sjeldent være alvorlig nok til at pansermallene faktisk dør, men over tid vil dette stresset har negative konsekvenser for pansermallene.

Ellers bør man holde seg unna store og aggressive fisk. Det sier seg vel selv at man ikke putter pansermaller i et akvarium med en oscar (Astronotus ocellatus) eller lignende arter.

3 kommentarer om “Hvilke fisk trives sammen med pansermaller (Corydoras)?”

Legg igjen en kommentar