Hvordan bli kvitt planaria fra akvariet

Planaria (Planariidae sp.) er en familie med flimmerormer som alle er kjent for sin noe unike egenskap hvor de kan regenerere kroppen sin etter skade. Det er et nokså ufarlig lite dyr som har en tendens til å dukke opp i akvarier, spesielt hvis man er litt for raus med fôringen og har få eller ingen fisk i akvariet.

Man kan se planaria i akvariet ved at man ser små, (som oftest) hvite, og ormeaktige skapninger som krabber på glasset. De kan kjennes igjen ved at de har en flat kropp da de er tross alt en flatorm, og to karakteristiske øyne på toppen av kroppen. Se bildet ovenfor for et eksempel, men merk at farge og kroppsfasong kan variere noe. De kan ikke svømme fritt i akvariet, men må krabbe langs noe, så derfor ser man de ofte krabbende på glasset.

For de fleste akvarier er det helt ufarlig med planaria, og selv små fisk vil gledelig spise disse. De kan derimot bli et problem i akvariet uten fisk, for eksempel om man har et eget rekeakvarium. Planaria er jo predatorer, og blir de sultne nok kan de faktisk finne på å angripe, drepe og spise reker eller til og med snegler. I sjeldne tilfeller kan de også klare å ta syke, gamle eller veldig unge fisk også.

For ordens skyld er det greit å nevne at ordet planaria kan brukes om både slekten Planaria, arten Planaria torva (eneste art i Planaria-slekten), eller Planariidae-familien. I akvariesammenheng bruker vi altså navnet planaria når vi snakker om en ukjent art fra Planariidae-familien.

Ofte kan man ha noen få planariaindivider i akvariet uten at det er noe problem i det hele tatt, men dersom man fôrer litt for mye kan man risikere å få en full invasjon av disse, og plutselig kan man telle 50-100 stykker på akvarieglasset. Da begynner det å bli en real risiko for organismene som bor i akvariet, og på tide å gjøre noe med problemet.

Planariaen man ser på glasset er som regel også bare toppen av isfjellet; de aller fleste individene ligger nemlig godt gjemt i mørke områder i akvariet. Om man har grus vil trolig 75 – 90 % ligger godt nedgravd i grusen!

Planaria torva
Planaria torva. Foto: Holger Brandl, HongKee Moon, Miquel Vila-Farré, Shang-Yun Liu, Ian Henry, and Jochen C. Rink / CC BY-SA 4.0.

Det er flere metoder for å bekjempe planaria, og vi går gjennom de mest brukte og beste metodene nedenfor.

Reduksjon av fôrmengden

Den aller vanligste grunnen til å få invasjon av planaria i akvariet er overfôring, så en enkel løsning for å begrense populasjonen er å minske hvor mye du mater i akvariet. Dette fungerer best for å kontrollere populasjonen når du har en liten bestand. Om du allerede har en full invasjon kan det selvsagt hjelpe å kutte fôringen, men dette kan også øke risikoen for at planariaen begynner å angripe fisk og snegler for å få mat.

Men dersom du har problemer med planaria, ikke glem å endre på fôrrutinene når du har kvittet deg med dem, for ellers er det en stor risiko for at de kommer tilbake før eller siden.

Kjemisk bekjempelse av planaria

Den aller enkleste måten å kvitte seg med planaria på er ved å bruke en gift for å drepe dem. Den vanligste giften på markedet går under navnet Esha Gastropex og «No Planaria», og fås i dyrebutikker for et par hundrelapper.

«No Planaria» og Esha Gastropex fungerer ved at man måler opp en gitt mengde med gift ved å bruke den medfølgende måleskjeen, så venter man i tre dagers tid på at all planariaen har tatt kvelden.

Nå er det på tide med et stort vannbytte på 40-50 % for å fjerne en del av giften som fortsatt er i vannet, samt redusere nitritt og ammonium i vannet (noe som oppstår da dødt organisk materiale fra planariaen råtner i vannet).

En kjemisk bekjempelse fungerer veldig godt, men den store ulempen er at Esha Gastropex og «No Planaria» også har en tendens til å drepe snegler i akvariet, så det fungerer dårlig dersom du har noen snegler du helst vil beholde.

Bruk av feller for å bekjempe planaria

En billig og enkel måte å kvitte seg med planaria på er ved å kjøpe et par feller som du legger i akvariet. Det finnes egne planariafeller som er hule tuber med tynne innganger. Man skal putte litt mat inn i fellene for å lokke dem inn, og når de først er inne i tuben klarer de ikke å komme ut igjen. Tøm så fellen en gang daglig i en ukes tid, så ser man raskt at det nesten ikke er noen flere ormer igjen i akvariet.

De fleste dyrebutikker og andre steder som selger dyreutstyr har slike planariafeller, men det er også mulig å kjøpe dem veldig billig på internett. For eksempel får man tak i feller til rundt 30kr på eBay når man søker på «planaria trap».

Dersom du har snegler eller reker i akvariet er det viktig at du velger en felle som er liten nok til at disse ikke kommer inn.

Ikke kast levende planaria fra fellene i do eller i naturen! Disse kan nemlig være heldige og overleve dette, og i verste fall ende opp med å infisere norske innsjøer eller elver. Det er liten risiko for at dette faktisk skjer, men konsekvensene kan bli store dersom de klarer det. Hell de heller opp i kokende vann eller lignende for å avlive dem før du kaster dem.

Legg igjen en kommentar