Hypostomus plecostomus er en av artene som ofte bare kalles for pleco på engelsk, eller «sugemalle» eller «algeeter» på norsk uten å ha et ordentlig eget populærnavn. Denne harniskmallen selges ofte i liten størrelse, men kan faktisk vokse seg til å bli omtrent 50 centimeter lang, og denne størrelsen nås etter kun noen få år, da den vokser veldig raskt. Det antas at Hypostomus plecostomus er svært sjelden i handelen, og var mest utbredt på 60-, og 70-tallet. I dag er det ikke lenger noe man finner i en vanlig dyrebutikk.
Hypostomus plecostomus er en god algespiser både som ung og voksen, men krever mye fôr ved siden av algene når den når en viss størrelse. Den spiser alt den får tak i, inkludert alt av fiskemat, døde fisk og planter. Om man bare vil ha en klassisk algeeter bør man vurdere arter som Ancistrus sp. «oppdrettvariant» som egner seg veldig mye bedre i vanlige selskapsakvarier.
Mallen er nokså fredelig av seg, selv om det vil være noe knuffing med andre maller på samme størrelse. Den lar derimot svømmende fisk få være i fred, selv om de er veldig små. Hypostomus plecostomus vil derimot vært svært rask til å spise døde fisk.
Ellers er Hypostomus plecostomus i utgangspunktet en nattaktiv malle, men man kommer også til å se den på dagtid med jevne mellomrom. Ha litt svakt lys om du ønsker å se mer til den, og gi dem mat på dagtid, så lærer den seg raskt å komme ut for å spise selv om lyset er på.

Det skal også nevnes at Hypostomus plecostomus kan være svært vanskelig å skille fra lignende arter i samme slekt og nærliggende slekter. Ofte må man ha fangstlokalitet for å si noe helt sikkert, og det er så godt som umulig å få en sikker identifikasjon basert kun på ytre kjennetegn. Det er nokså vanlig å se Hypostomus plecostomus til salgs i dyrebutikker hvor det faktisk selges en helt annen malle. Artsforvirringen har selvsagt også spredd seg til hobbyen, men også til en viss grad til vitenskapen, så det er stor forvirring rundt nøyaktig hvilke av disse store mallene som er hvilken art.
Man kan derimot se forskjell på Hypostomus plecostomus og Pterygoplichthys pardalis nokså enkelt. Sistnevnte er også omtrent på samme størrelse, og er relativt vanlig i handelen. Her skiller man dem ved at Pterygoplichthys pardalis har 11 til 13 finnestråler på ryggfinnen mens Hypostomus plecostomus kun har 5 til 8 av disse finnestrålene.
Også gibbiceps (Pterygoplichthys gibbiceps) kan blandes med Hypostomus plecostomus, selv om et trent øye raskt kan skille disse på den enorme størrelsen på ryggfinnen og den karakteristiske bikakemønsteret til gibbicepsen.

Innredning av akvariet for Hypostomus plecostomus
Man trenger ikke å ta all verdens hensyn når man innreder akvariet for Hypostomus plecostomus, foruten å være klar over at den trenger mye plass. Den bør få et par-tre gjemmesteder, og gjerne en stor rot den kan legge seg under. Bunnen bør være dekt av et lag med sand, ikke grus. Mallen vil trolig spise det som er av planter, så det er lite vits i å investere i planter om man skal holde denne.
Om man har dempet belysning i akvariet øker man sjansen for at mallen kommer ut på dagtid betraktelig, så bruk gjerne flyteplanter for å gjøre denne jobben, eller sett inn lysrør med svakere belysning.
Hypostomus plecostomus trenger også oksygenrikt vann, noe som enklest oppnås ved å ha sterke bølger i vannoverflaten. Arten er hardfør, men vil sørge for en stor biologisk belastning ettersom den spiser så mye.
Foretrukne vannverdier for Hypostomus plecostomus
Temperatur: 21 – 27 C.
pH: 6,5 – 8,0.
Hardhet: 0 – 8 dGH.
Sirkulasjon: Trenger sterk sirkulasjon med mye oksygen i vannet.
Minste størrelse på akvariet: 450 liter.
Kjønnsforskjeller hos Hypostomus plecostomus
Det er svært vanskelig å se forskjell på kjønnene uten å dissekere fisken, men hos voksne fisk er hunnen noe rundere i buken. Dette kan enklest sees ovenifra.
Fôring av Hypostomus plecostomus
Hypostomus plecostomus er en altetende malle, men i akvariet bør den fôres primært med grønnsaksbasert kost som algepellets som Hikari Algae Wafers eller Tetra Pleco Tablets, eller kokte grønnsaker. Større individer kan godt få grønnsaker fremfor algepellets, da det er mye enklere å gi den en stor porsjon brokkoli enn utallige små pellets hver dag. For ikke å snakke om at det er veldig dyrt å gi nok malletabletter til en malle på 30 centimeter!
Den kan godt få litt kjøtt med jevne mellomrom i form av røde mygglarver eller reker (da snakker vi om matreker, ikke akvariereker).
Hypostomus plecostomus i naturen
I naturen finner man Hypostomus plecostomus i Amazonas-regnskogen i Sør-Amerika i Brasil, Fransk Guyana, Guyana, Surinam og på øya Trinidad og Tobago like utenfor kysten. Arten forekommer i mange ulike habitat i både små og større elver med ulik vannføring.
Det finnes kilder på at arten også finnes i Sentral-Amerika, men her er det trolig snakk om feilidentifisering igjen.
Det går en del rykter om at Hypostomus plecostomus har forvillet seg til flere ulike land rundt om i verden, men også her er det trolig snakk om feilidentifiserte fisk, og heller fisker fra Pterygoplichthys-slekta. DNA-analyser har til dels avkreftet at Hypostomus plecostomus er forvillet, selv om den ikke har blitt frikjent fra alle de mistenkte lokalitetene ennå.
Oppdrett av Hypostomus plecostomus
Arten er trolig ikke drettet i hobbyen, men har blitt avlet i store fiskefarmer i Asia hvor det trolig brukes hormoner for å få i gang lek. I naturen leker den i egne huler gravd ut i gjørma på bunnen av elva, hvor hannen lokker inn en hunn som legger egg. Etter egglegging vil hannen vokte egg og yngel i en god stund før de forlater hulen for å klare seg selv. Hvert kull kan være på mange tusen fisk!
Hypostomus plecostomus i handelen
Det er svært sjeldent å se ekte Hypostomus plecostomus i handelen, selv om man ofte kan finne maller til salgs under dette navnet. Det er derimot ikke umulig å få tak i den, selv om sjansen for å få den importert via en vanlig dyrebutikk er lav. Det er heller ikke noe hobbyoppdrett av arten i miljøet, så man må nesten satse på å kontakte en spesialimportør eller gjøre jobben selv dersom man vil være sikker på å få riktig fisk. Den er ikke all verdens sjelden i naturen, så det er gode muligheter for å skaffe den på denne måten.
Det er noen kilder som sier at Hypostomus plecostomus aldri er i handelen, men dette ser ut til å være utdatert informasjon.