Kardinalreke (Caridina dennerli) er en utrolig vakker, men sjelden ferskvannsreke som stammer fra Matano-innsjøen på Sulawesi i Indonesia. Denne rekearten har en knallrød kropp med kritthvite prikker og like hvite bein, og er ordentlig kontrastfylt. Rundt de hvite prikkene er det også et lite blåskjær, og det er svært få reker som er like vakre som disse kardinalrekene.
Voksne kardinalreker kan bli omtrent 2 centimeter store, og det regnes som den enkleste av rekene fra Matano-innsjøen, og er et godt valg for alle rekeinteresserte som vil prøve seg på litt mer krevende arter enn nybegynnerartene kirsebærreke (Neocaridina davidi var. «red»), andre fargevarianter av dvergreke (Neocaridina davidi), eller amanoreke (Caridina multidentata). Kardinalreker har strenge krav til vannverdier, og tåler dårlig om det er fravik fra disse.
Det er viktig å være klar over at kardinalreker har helt andre krav til vannverdiene enn de fleste andre Caridina eller Neocaridinia-artene. Disse krever typisk surt vann med en lav temperatur, mens kardinalreker vil ha en del hardhet på vannet, over nøytral surhetsverdi, og en temperatur nærmere 30 C.
En artig ting med kardinalreker er at den nesten aldri svømmer i akvariet slik mange andre reker gjør, men foretrekker heller å gå på bunn av akvariet i søken etter mat.
Som med andre ferskvannsreker har kardinalrekene en tendens til å være sjenerte om det er få individer i akvariet, men blir gradvis tryggere jo flere de er. De er ikke redd for andre fisk, men de færreste velger jo å holde disse kostbare rekene sammen med fisk, da det alltid er en sjanse for at rekene kan bli spist. Det som derimot er mulig er å introdusere andre arter som lever sammen med kardinalreken naturlig, som for eksempel sulawesisnegle (Tylomelania sp.). Mange mener at dette får rekene til å bli mindre sjenerte.
Kardinalreker er kjent for å være svært sensitive mot endringer i vannverdier, for eksempel om temperaturen blir lav, selv om det bare er over en veldig kort periode. De er derimot nokså hardføre om vannverdiene holdes relativt jevne.
Vær obs på at saltvannsreken ildreke (Lysmata debelius) også noen ganger kalles for kardinalreke. Disse to artene kan ligne litt på hverandre, men de er helt ulike arter som ikke har noe med hverandre å gjøre.
Innredning av akvariet for kardinalreker
Kardinalreker er ikke spesielt kravstore i forhold til innredningen, så det er bare å bruke røtter, steiner, planter og andre dekorasjoner som du måtte ønske. De blir selvsagt veldig glade om det er en del gjemmesteder de kan bruke, og ennå bedre er det om du har organisk materiale som også kan fungere som matkilde for dem.
Det kan være lurt å ha et mørkt bunnsubstrat for å sørge for at kardinalrekene får så fine farger som mulig.
Foretrukne vannverdier for kardinalreke
Temperatur: 27 – 30 C.
pH: 7,5 – 8,5.
Hardhet: 10 – 15 dGH.
Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.
Stim: Ingen krav til stim, men vil bli mindre sjenerte om man har flere sammen. Det anbefales typisk å ha minst 20-25 reker sammen.
Minste størrelse på akvariet: 15L. Men det kan være krevende å ha stabile vannverdier i et såpass lite akvarium.
Fôring av kardinalreke
Gi kardinalrekene vanlig rekefôr som rekesticks eller lignende. Det er viktig at de får i seg kalsium, så om du ikke bruker eget rekefôr må du gi grønnsaker som spinat, brokkoli eller erter som er rike på kalsium for å sørge for at skallet holder seg i tipp topp tilstand. Ellers spiser kardinalreker alt de kommer over av fôr uansett om det er snakk om rester fra fisk, alger eller mikroorganismer de finner.
Kjønnsforskjeller hos kardinalreker
Kardinalreker er faktisk en av svært få arter ferskvannsreker hvor man ikke kan se forskjell på kjønnene. Dersom du vil se hvilket kjønn det er må du bruke UV-lys for å se om reka har en såkalt sal i nakken. Denne brukes til å bære egg i, og er ofte synlig hos de fleste rekearter, men altså ikke hos kardinalreker som har så tett skall.
Om en hunn bærer egg vil man derimot kunne se det, da eggene er synlige under buken hennes i opptil 4 ukers tid mens hun vifter dem for å gi dem nok oksygen.
Kardinalreker i naturen
I naturen finner vi kardinalreker i Matano-innsjøen på Sulawesi-øya i Indonesia i Asia. Det er kun i denne innsjøen man finner kardinalreker, og her finner man for øvrig også flere andre arter som ikke finnes noen andre steder i verden. Selve Matano-innsjøen er ekstremt stor, men kardinalrekene finnes i store deler av innsjøen i nærheten av land. De liker seg gjerne i kantområder hvor det er en del røtter og organisk materiale hvor de kan beite på alger og gjemme seg fra fisk og andre dyr som vil spise dem.
Kardinalreker deler trolig habitat med panterkrabbe (Parathelphusa pantherina), selv om disse ikke går godt sammen i akvariet ettersom krabben enkelt spiser alle rekene.
De ville populasjonene av kardinalreker regnes som kritisk truet, og det er stor sannsynlighet for at de blir utryddet innen relativt kort tid. Kommersiell fangst til akvaristikken regnes likevel som svært lite problematisk av IUCN.
Oppdrett av kardinalreker
Oppdrett av kardinalreker er nokså greit, og de bruker den enkle formen for formering som vi også ser hos alle Neocaridina-artene. Det betyr at hannreker befrukter hunner som bærer på eggene sine i mellom 3 og 4 uker før hun slipper dem. Da klekker eggene straks, og ut av disse kommer miniatyrversjoner av voksne reker. De overlever på mat de kommer over, men i et artskar tar det sjeldent lang tid før de finner veien til matfatet sammen med de voksne rekene.
Om man holder kardinalreker i et artskar er det ikke stort man kan gjøre for å få fart på oppdrettet foruten å sørge for gode og stabile vannverdier og gode rutiner på vannbytter. Gi rekene et så godt hjem som mulig, så vil de før eller siden formere seg.
I likhet med foreldrene er også ungrekene svært sensitive for svingninger i vannverdier, og selv små endringer kan være nok til å ta livet av nyfødte småreker. Så her er det bare å fortsette med å holde alt så stabilt som mulig.
Kardinalreker i handelen
Kardinalreker er svært sjeldne å se i handelen, men det kan være mulig å få tak i den via spesialforhandlere som spesialiserer seg på reker.
Prisen er nokså stiv, og man må regne med å ut med mellom 150 kr og 250 kr stykket. Det kan dermed bli veldig dyrt om man vil ha 30-40 stykker i akvariet sitt.