Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi)

Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi) er en av de aller mest populære akvariefiskene til ferskvannsakvarier, og det er ikke uten grunn. Denne fargerike fisken er både fredelig mot annen fisk, billig å skaffe seg, og ikke minst både hardfør og enkel å ha med å gjøre. De sterke blå og røde stripene som går langs hele kroppen gjør den til et naturlig midtpunkt i ethvert akvarium.

Som med andre tetraer er kardinaltetra en stimfisk, og den må være i en stim på minst 8-10 individer for å trives. Jo flere de er, jo bedre trives de, og jo bedre stimer de. Kardinaltetra er blant tetraene som stimer best, og de kan holde en flott stim selv om de ikke er stressa eller redde.

Kardinaltetra kan holdes med de fleste andre fisk som trives i samme vannverdier, og alle fisk fungerer godt så lenge de ikke ser på kardinaltetraen som mat. De er som nevnt ovenfor ganske hardføre, men vil ha best trivsel i et veletablert akvarium med god vannkvalitet. Rutinemessige vannbytter er nødvendig for god trivsel.

Voksne kardinaltetra blir opptil 6 centimeter lange, men det er vanligere at de blir rundt 4-5cm. Man skiller kjønnene ved at hunnene blir litt rundere i buken, selv om det kan være litt vrient å se med mindre man ser godt etter.

Et optimalt akvarieoppsett fra en kardinaltetra sitt perspektiv er dempet belysning (gjerne fra flyteplanter som Pistia sp. som har røtter stikkende ned i vannet), et mørkt bunnlag, og ganske surt vann. Ha både godt med gjemmesteder i form av blader og røtter, samtidig som det er åpne vannmasser hvor stimen kan svømme.

Kardinaltetra
Kardinaltetra. Foto: Juan R. Lascorz / CC BY-SA 3.0.

Foretrukne vannverdier for kardinaltetra

pH: 4,0 til 6,5. De kan med andre ord trives veldig godt i kjempesurt vann, men det er sjeldent realistisk å holde pH på 4,0 i akvariet, så det er ingenting i veien med å ha den nærmere 6,0.

Temperatur: 23-29o C.

Hardhet: Kardinaltetra foretrekker en hardhet tilnærmet lik 0o dH, men kan tolerere opptil 6-7o dH.

Minste størrelse på akvarium: 60 liter. En større stim bør fortrinnsvis holdes i 100L+, men en liten stim kan ha det greit i en 60 liter.

Forvekslingsarter og slektninger

Mange forveksler kardinaltetra med neontetra (Paracheirodon innesi) og falsk neontetra (Paracheirodon simulans). Alle disse tre fiskene er i Paracheirodon-slekta, og er de eneste fiskene i denne slekta. Alle har en sterk blå stripe på kroppen, men det er kun kardinaltetra som har en rød stripe langs hele kroppen. Hos begge de andre artene er denne stripen på halve eller mindre deler av kroppen.

Les mer: Kardinaltetra, neontetra eller falsk neontetra – hviken passer best i akvariet ditt?

Neontetra. Foto: H. Krisp / CC BY 3.0.
Neontetra. Her ser man tydelig at den røde stripen ikke er like lang som hos kardinaltetra. Foto: H. Krisp / CC BY 3.0.

Fôring av kardinaltetra

Kardinaltetraer er så godt som altetende, og spiser alt de får tilbud om. De fleste fôrer dem enkelt nok med flakfôr, men de må gjerne få frossenfôr og levendefôr i tillegg til flakfôret.

I naturen spiser de for det meste insekter og små mikroorganismer.

Kardinaltetra i naturen

I naturen finner man kardinaltetra i nedbørsfeltene til Rio Negro og Rio Orinoco i Sør-Amerika. Disse enorme elvene strekker seg gjennom flere land, så kardinaltetra kan fanges i både Columbia, Venezuela og Brasil.

I Rio Negro finner man kardinaltetraer i sakteflyende sideelver. Disse har typisk tett med organisk materiale i vannet, samtidig som vegetasjonen ovenfor henger ned mot vannet. Det er mye røtter, døde trær og lignende langs disse sideelvene. Dette betyr at vanner er veldig surt, og har en nesten brun farge.

Langs Rio Orinoco finner man kardinaltetraene i et annet habitat, for her ser de ut til å være mest i klarvannssideelver med sandbunn. Her er det ofte mye planteliv, og litt røtter som stikker ned i vannet, men ikke på langt nær samme måte som i Rio Negro. pH er litt høyere her, men fortsatt på den sure delen av skalaen (under 7,0).

I naturen regnes kardinaltetra for å være en årlig fisk, og det er veldig sjeldent å finne fisk som er over ett år gammelt når man fanger dem. Dette er også bakgrunnen for at det er mulig å fange så mange kardinaltetraer uten å påvirke økosystemet negativt, da man fanger dem rett før tørkesesongen kommer, og de fleste ville dødd av naturlige årsaker likevel.

Kardinaltetra
Kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi). Foto publisert med tillatelse.

Vanlig sykdom hos kardinaltetra

Neonsyke er en sykdom som kan angripe alle fiskene i Paracheirodon-slekta, og fisk som nettopp har ankommet akvariet er spesielt utsatte for denne sykdommen. Man oppdager den ved at fisken begynner å miste farge, og gradvis blir mer og mer fargeløs.

Les mer: Neonsyke: årsak, diagnostisering og behandling.

Neonsyke er dessverre en sykdom man ikke får gjort noe med, og det anbefales å avlive fisken på en human måte. Om fisken dør er det viktig å fjerne den døde fisken med det samme for å unngå smitte til annen fisk.

Les mer: Slik avliver du fisken din i henhold til dyrevelferdsloven.

Foruten neonsyke er ikke kardinaltetra spesielt utsatt for andre sykdommer, men kan selvsagt rammes av finneråte, hvitprikk og lignende på lik linje med andre akvariefisk.

Varianter av kardinaltetra

Kardinaltetra finnes i både «golden» og «albino», men disse har ikke blitt veldig vanlige å se her i Norge. Goldenvarianten har en gyllen farge på kroppen, mens albinovarianten har en helt hvit kropp med røde øyne.

Ellers er det litt lokalitetsvariasjoner blant kardinaltetra. Den «vanlige» kardinaltetraen er fra Rio Negro, mens den varianten som fanges i Rio Orinoco har en blå stripe som stopper før fettfinna. Det spekuleres i om varianten fra Rio Orinoco i fremtiden kan regnes som en egen underart.

Kardinaltetra i handelen

Kardinaltetra er svært vanlig i handelen, og alle butikker som selger fisk har som oftest kardinaltetra inne. Prismessig er det også en rimelig fisk, og man kan regne med å betale mellom 200 og 300kr for en stim på 10 stykker. Den er noe dyrere enn neontetra, men mange synes det er vel verdt å betale litt ekstra for å få kardinaltetra fremfor neontetra.

Så godt som all kardinaltetraen som selges i butikken er viltfanget. Dette er derimot ikke så farlig som det kanskje høres ut som, da kardinaltetra er en av artene som fanges på en bærekraftig måte. Blant annet har man prosjekter som «Project Piaba» hvor lokalbefolkningen i områdene hvor fisken finnes fanger den for å selge til akvariehobbyen. Bakgrunnen for at det er bærekraftig til tross for det enorme antallet som fanges baseres på at kardinaltetra er en årlig fisk, og nesten all fisken dør når det er tørketid. Så selv om store mengder fanges har det så godt som ingen påvirkning på den naturlige populasjonen.