Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri)

Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) er en middels stor malle som til tross for populærnavnet ikke finnes i Kina, men heller i Kambodsja, Thailand, Laos og Vietnam. Den er ofte å finne til salgs i handelen hvor den knapt er 5-6 centimeter stor, men kan faktisk vokse seg til å bli rundt 25 centimeter lang ved full størrelse.

En Kinesisk algeeter er som regel svært lang og tynn, med en grå/metallisk farge på kroppen. Den er også dekt av et sort mønster som går langs hele den lange kroppen. Denne laterale striper kan enten komme i form av én rett stripe, men ofte er den oppdelt og ser flekkete ut. Det finnes også en gyllen (golden) variant og en albinovariant av Kinesisk algeeter som er populær, og da mangler stort sett hele denne laterale stripen.

Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) golden variant
Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) golden variant. Foto: Gourami Watcher / CC BY-SA 3.0.

Som ungfisk er Kinesisk algeeter en god algespiser, men denne adferden dabber av så fort mallen blir over 15 centimeter. Når den kommer over denne størrelsen ser den ut til å foretrekke mer kjøttrik kost, og endrer dessuten adferd fra å være snill og fredelig til å bli territoriell og kranglete mot både andre Kinesiske algeetere så vel som andre fisk i akvariet.

Voksne fisk har en tendens til å suge seg fast på levende fisk om de får sjansen, og det gjelder spesielt flate fisk som diskus (Symphysodon aequifasciatus) og skalarer (Pterophyllum scalare), men også trege fisk som perleguramier (Trichogaster leerii) er utsatt. Målet er nok ikke å skade fisken, men heller beite på slimlaget som er over huden. Det er likevel farlig for fisken som blir utsatt, og mange har mistet fisk på grunn av denne adferden.

Voksne fisk vil også jage mye etter andre bunnlevende fisk som pansermaller, L-maller og lignende.

Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri)
Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri). Foto: Gnushi / CC BY-SA 3.0.

Det er med andre ord ikke anbefalt å skaffe seg en Kinesisk algeeter dersom du er ute etter en fredelig fisk som tar seg av algeproblemene dine!

Om du vil ha en Kinesisk algeeter er det en fin fisk, så lenge du tar hensyn til den når du innreder, og ikke bare kjøper den for å håpe at den tar alger. Akvariet bør innredes med mange gjemmeplasser for optimal trives, selv om den også trenger en del fri svømmeplass. Gi den en del fri svømmeplass og sterk sirkulasjon, så blir den glad. Det er en ganske hardfør fisk som tåler det meste.

Kinesisk algeeter kan minne litt om Siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus) eller flying fox (Epalzeorhynchos kalopterus), men kan enkelt skilles fra disse ved at den ikke har barbeller («barter»).

Mange kaller også Kinesisk algeeter for Kinesisk algespiser, og forkortes ofte til navnet CAE (Chinese Algae Eater).

Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) med en Corydoras panda ved siden av
Kinesisk algeeter (Gyrinocheilus aymonieri) med en Corydoras panda ved siden av. Foto: Alter welt / CC BY-SA 4.0.

Foretrukne vannverdier for Kinesisk algeeter

Temperatur: 22 – 26 C, men tåler ekstreme verdier over kort tid.

pH: 6,0 – 8,0.

Hardhet: 4 – 20 dGH.

Stim: Ikke en stimfisk.

Sirkulasjon: Liker sterk sirkulasjon, og bør få ha tilgang til dette.

Minste størrelse på akvariet: 350L + for voksne fisk.

Kjønnsforskjeller hos Kinesisk algeeter

Det kan være vanskelig å se forskjell, men hunnene er tydligere rundere i buken enn hannene. Det er enklest å se dette ovenfra. Det er umulig å fastslå kjønn på ungfisk som ikke er kjønnsmodne.

Fôring av Kinesisk algeeter

Spiser primært alger, men bør også fôres med grønnsaker som brokkoli, gulrot, spinat og sånt, eller algepellets. Den bør også få litt kjøttbasert føde som røde mygglarver eller vanlig miks med flakfôr som TetraMin eller Tetra Pro, spesielt når den begynner å bli voksen.

Kinesisk algeeter i naturen

I naturen finnes Kinesisk algeeter i Kambodsja, Thailand, Laos og Vietnam. Til tross for navnet finnes den altså ikke i Kina. Det foretrukne habitatet er elver med sterk vannføring hvor det dannes store mengder biofilm og alger på store steiner som ligger ute i elva.

Svært få eller ingen av individene i handelen er viltfanget.

Oppdrett av Kinesisk algeeter

Kinesisk algeeter har trolig aldri vært avlet av hobbyakvarister, så dette regnes som et svært vanskelig prosjekt, selv om det er indikasjoner på at det kan være mulig.

Det drives stor kommersiell oppdrett på Kinesisk algeeter på fiskefarmer i Asia. Der brukes det hormoner for å få dem til å legge egg.

Kinesisk algeeter i handelen

Kinesisk algeeter er nokså vanlig i handelen, og er en av mallene som ofte selges for å få jobben som renholdsarbeider i akvariet. Dersom man vil ha denne mallen til tross for at den snart kommer til å bli stor, aggressiv og lat er det altså enkelt å få tak i den. Prisen er gjerne på mellom 50kr og 100kr per fisk.

Legg igjen en kommentar