Lavastein er en populær type dekorasjon å bruke i akvariet som gir fisken mange gode gjemmesteder, fungerer godt til å feste planter i, og som har porer hvor det kan vokse god bakterieflora. I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har med lavastein i akvariet å gjøre!
Fordeler med å ha lavastein i akvariet
Det er flere fordeler med å ha lavastein i akvariet, for lavasteinen er mer enn bare en dekorasjon som ligger der uten å gjøre nytte for seg.
Lavasteinen fungerer som et minifilter
Filteret er den viktigste delen i ethvert akvarium, for inne i filteret bor det bakterier som renser vannet for farlige stoffer som nitritt som ellers kan føre til fiskedød.
Lavastein kan faktisk fungere som et slags filter, da det viser seg at de samme bakteriene som vokser i filteret også trives godt i de mange porene, krikene og krokene i en lavastein!
Siden det ikke er noen vannsirkulasjon inn i lavasteinen vil disse bakteriene rense mye mindre vann enn et vanlig filter, så lavastein er ikke noen god erstatning til filteret.
Det er derimot nyttig at lavasteinen sine bakterier kan hjelpe til med å holde vannet rent, og hvis du har en del lavastein kan det faktisk være til hjelp om du først får et filterkræsj!
Noen bruker også små biter av lavastein i filteret sitt, og det fungerer OK, selv om jeg mener at du heller bør bruke vanlig filtermateriale i de fleste tilfeller.
Lavastein er en fin dekorasjon som gir mange gjemmeplasser
Den vanligste grunnen til å ha lavastein i akvariet er jo fordi det er en vakker dekorasjon som også gir fiskene mange gjemmeplasser.
Som regel er lavasteinene formet på en måte hvor det er naturlige tuneller og huler i dem, og dette er ypperlig for yngel og småfisk som må gjemme seg litt vekk!
Samtidig er det rue underlaget på lavasteinene perfekt for å la planter som javamose eller lignende feste seg der. Om du lar mosen gro på lavasteinen vil du få et teppe som til slutt dekker hele steinen, og et helt perfekt gjemmested for yngel.
For fisker som trives med steindekorasjoner (som malawiciklider mer flere) er også lavastein en ypperlig kandidat. Den er ikke for tung, er nokså billig, og ser fin ut.
Lavastein er et supert bunnsubstrat for alle som dyrker planter
Det er en del som driver med rene planteakvarier som sverger til å bruke knust lavastein som bunnmateriale i akvariet.
Fordelen med dette er at det er veldig enkelt for planterøttene å feste seg, og lavasteinen gir fra seg næringsstoffer som metall til vannet hele tiden, så det skaper gode vekstvilkår for plantene.
Hvis man skal ta ut planten er det bare å ta med lavasteinen også, så er det enkelt å grave ned lavastein med sammengrodde røtter i bunnsubstratet i det nye akvariet.
Om du har et vanlig akvarium med fisk i er neppe lavastein det beste bunnsubstratet, men om du vil ha et rent plantekar er det kult å prøve.
Ulemper med lavastein i akvarium
Selv om det er mange fordeler med å ha lavastein i akvariet, er det jo også noen ulemper man må ta med i beregninga.
Lavasteiner kan være sylskarpe
Noen lavastein kan ha utrolig skarpe kanter som kan minne om knust glass, og dette er sylskarps selv for fisker. Det har vært eksempler på at folk har fått kuttskader på fiskene sine når de har hatt lavastein i akvariet, selv om det heldigvis ikke er vanlig.
Det er ofte maller som er spesielt utsatt, men alle fisk som er i kontakt med lavasteinen kan skade seg på den.
Lavastein inneholder visse metaller som løses opp i vannet
Lavastein har en del halvreaktive metaller i seg, noe som betyr at de vil påvirke vannverdier over tid. I praksis slipper den ut en del jern, noe som er bra for plantelivet, men som kan bli problematisk under visse omstendigheter.
Det er først og fremst når man har store menger med lavastein og er litt for lat med vannbytter at metaller i vannet blir et problem, så for folk flest er det ikke noe å bekymre seg over.
Det skal også nevnes raskt at lavastein ikke egner seg i saltvannsakvarier (som jeg egentlig ikke skriver om på Akvaportalen) siden metallene i lavasteinen reagerer mye mer på saltvann enn ferskvann, og kan føre til noen uheldige oppbygninger av silisium i saltvannsakvariet.
Slik gjør du lavasteinen klar for akvariet
Når du kjøper lavastein må de klargjøres før du legger dem i akvariet ditt. Det er nemlig mye støv og sånt på lavasteinene, så en god skylling er alfa-omega.
Den enkleste måten å gjøre lavasteinene klare på er ved å legge dem i en bøtte med vann i noen dager. Bytt vannet omtrent daglig, og ha de gjerne under springen litt slik vannet kan dytte litt på støvet inne i porene.
Det er nesten umulig å få vekk alt støvet fra lavasteiner siden det er tusenvis av små porer, men etter 4 – 5 dager i en bøtte med vann bør mesteparten være vekk.
Det er ikke regnet som farlig å legge dem i akvariet før man skyller dem, men samtidig er det jo bedre å være på den sikre siden der.
Om du er for raskt med å legge lavasteinen i akvariet vil du nok få veldig grumsete vann frem til du har tatt noen vannbytter, og kanskje litt for høye verdier av noen metaller. Så det er best å rense de godt før du putter dem i akvariet ditt.
Det er enkelt å få tak i lavasteiner
En kjekk ting med lavastein er at det også brukes til andre ting enn bare akvarier, så det er mulig å få tak i store mengder billig.
For eksempel kan du kjøpe lavastein på kilovekt på steder som Jula og andre steder som selger grillutstyr. Disse er som regel helt rene lavasteiner som ikke har blitt prosessert eller behandlet, så da kan de brukes i akvariesammenheng.
Prisen er typisk veldig lav, og det er ofte snakk om mellom 50 og 100 kr per kg lavastein.
Husk at steinene veier lite, så 1 kg med lavastein er overraskende mye stein!
Det er selvsagt også mulig å kjøpe lavastein på dyrebutikker, og som regel er det ikke spesielt dyrt der heller. Ofte kan man få mer spennende lavasteiner hos dyrebutikkene, da de gjerne har lavasteiner med naturlige tunellformasjoner og lignende inne.