Leopardfroskpleco (Peckoltia compta) er en nokså liten L-malle fra Brasil. Den er middels sjelden i hobbyen, men regnes som en god kandidat for de som vil begynne med hold av L-maller, da leopardfroskpleco er blant de enkleste å ha med å gjøre, samtidig som den har et utrolig flott mønster. Den har en kremfarget kropp med sorte striper og flekker, og er en ordentlig kontrastfylt malle som heller ikke er like sjenert som andre L-maller.
Ved full størrelse blir leopardfroskpleco 12 centimeter stor, og er dermed bittelitt mindre enn Ancistrus sp. «oppdrettvariant» som vi alle kjenner til. Foruten størrelsen er det ikke all verdens med likhet på disse to artene, da leopardfroskpleco verken har bart eller ligner fysisk på Ancistrusen.
Leopardfroskpleco var tidligere kjent som L134 før den ble vitenskapelig beskrevet som Peckoltia compta i 2010. Det er fortsatt en del som bruker L-nummeret, så det er ikke uvanlig å komme over folk som fortsatt kaller den for L134.
De fleste som har leopardfroskpleco pleier å ha dem i et artskar, men det er ingenting i veien med å ha den i et selskapsakvarium dersom man ønsker det. Forutsetningen er selvsagt at det ikke er noen fisker der som er kjent for å nappe på maller, og at man kan holde den høye temperaturen leopardfroskpleco krever.
Gode kandidater til andre fisk i akvariet er diskus (Symphysodon aequifasciatus), små stimfisk fra Sør-Amerika som neontetra (Paracheirodon innesi) og alle disse artene, eller ciklider som ikke er for aggressive.
Leopardfroskpleco er en veldig fredelig malle som ikke er spesielt territorial. Den vil sjelden krangle med andre individer fra samme art, eller andre maller i det hele tatt for den saks skyld. Voksne hanner kan knuffe litt, men så lenge det er greit med plass i akvariet blir det aldri et problem.
Når man skal holde leopardfroskpleco er det viktig å gi dem et akvarium med stabile vannverdier, mange gjemmesteder, og tilgang til minst én rot. Roten er viktig for å gi dem tilgang til fiber for å holde fordøyelsen i gang, selv om leopardfroskpleco ikke er en direkte treeter. I tillegg til dette har de et krav om mye oksygen i vannet, så sørg for god sirkulasjon i vannoverflaten.
Leopardfroskpleco kommer med to ulike fargemønstre:
- En med hovedsaklig helt sort mønster. Denne stammer fra Rio Tapajos, og er stort sett den varianten vi akvarister er kjent med.
- En med prikkete mønster. Denne varianten stammer fra Rio Jamanxim og Rio Aruri, men er ekstremt sjelden i hobbyen. De færreste har nok sett disse i virkeligheten, selv om det er mulig å få tak i dem om man er villig til å reise et stykke.
Foretrukne vannverdier for leopardfroskpleco
Temperatur: 26 – 30 C.
pH: 5,0 – 7,5.
Hardhet: 0 – 15 dGH.
Sirkulasjon: Vil foretrekke nokså sterk sirkulasjon.
Minste størrelse på akvariet: 80L om du bare holder en liten gruppe alene. 120L + foretrekkes for en større gruppe, eller om den holdes med annen fisk.
Kjønnsforskjeller hos leopardfroskpleco
Det kan være ganske vanskelig å skille kjønnene hos leopardfroskpleco. Hanner høyt opp på rangstigen kan enkelt skilles fra de andre ved at man ser leksadferd, samt at de får odontoder (kan se ut som små pigger eller hår) på bakre halvdel av kroppen.
Hanner som er langt nede på rangsstigen pleier ikke å få synlige odontoder, og kan være umulig å skille fra hunner.
Hunnene er noe rundere, men ikke nok til at det er enkelt å skille dem på dette kjennetegnet.
Fôring av leopardfroskpleco
Leopardfroskpleco er nokså altetende av seg, men ser ut til å foretrekke kjøttbasert fôr. Den bør likevel få en blanding av kjøtt-, og plantebasert kost. Gi gjerne både pellets og frossenfôr som synker til bunnen. En miks med Hikari Algae Wafers og Hikari Sinking Wafers kombinert med litt reker ser ut til å fungere godt.
Om den holdes i et selskapsakvarium bør man være obs på å passe på at de faktisk får i seg nok mat, da de kan være litt trege til matfatet.
Dette er ikke en god algespiser selv om den i teorien kan beite litt om den blir sulten.
Leopardfroskpleco i naturen
I naturen finner vi leopardfroskpleco i elvene Rio Tapajos, Rio Jamanxim og Rio Aruri i Brasil. Det er en av få arter som kan eksporteres ut av landet uten store problemer, så det er mulig å få tak i viltfangede eksemplarer.
Oppdrett av leopardfroskpleco
Leopardfroskpleco er relativt grei å ha med å gjøre når det kommer til avl og oppdrett. Oppdrettsforsøk bør helst legges til et eget akvarium med en voksen gruppe, og bør innredes med mange huler slik at hannene kan velge huler selv. Om de trives og er kjønnsmodne vil de før eller siden velge en hule for å kurtisere en hunn til å komme på besøk og legge egg.
Oppdrettakvariet bør ha veldig gode vannverdier på den sure delen av skalaen, samt et veletablert filter uten noen spor av ammonium eller nitritt. Oksygenkonsentrasjonen i vannet bør også være høy, så ha god sirkulasjon både i vannoverflaten og ellers i karet.
Når de legger egg vil hannen ligge og vokte disse frem til de klekker. Deretter vil han også vokte yngel i omtrent en ukes tid før de smått begynner å komme ut av hulen. Yngelen trenger ikke noe eget fôr, og kan godt få det samme som foreldrene. De trenger derimot også stabile vannverdier uten noen svingninger i pH eller temperatur.
Leopardfroskpleco i handelen
Leopardfroskpleco er ganske sjelden i handelen, men det er ikke uvanlig å se fisken til salgs privat i hobbymiljøet. Prisen er ganske høy, og man må regne med 100-200kr stykket for yngel, og rundt 500kr stykket for kjønnsmoden/voksen fisk om man kjøper privat. På vanlige butikker er de hakket dyrere igjen.