Meksikansk dvergkreps (Cambarellus patzcuarensis var. «Orange») er en liten ferskvannskreps fra Mexico. Den blir bare 4-5 centimeter lang, og i motsetning til mange andre arter kreps lar den stort sett andre fisk og dyr være i fred. Dette er et godt valg for deg som ønsker å ha din første kreps i akvariet, men som ikke ønsker å dedikere et stort akvarium for å holde de større og mer aggressive krepsartene. Meksikansk dvergkreps er lovlig i Norge så lenge den holdes i akvarier innendørs.
Denne krepsen trives godt i vanlige selskapsakvarier hvor det ikke er for store fisker, og så lenge den har nok gjemmesteder. Den trenger heller ikke så veldig stort akvarium, så det er en god måte å få en interessant skapning som gir litt liv og farge i et lite akvarium.
Merk at meksikansk dvergkreps vokser ved å bygge et nytt skall under det gamle, før det omsider kaster fra seg det gamle skallet (gjerne bare kalt hamskifte). I denne perioden er krepsen svært sårbar for predatorer, og det er veldig viktig at den har gode gjemmeplasser hvor den kan få være helt i fred. De fleste ser ikke stort til krepsen i denne perioden, men etter noen få dager kommer den frem igjen med et nytt og hardt skall. Man bør innrede akvariet med både planter, steinformasjoner som gir huler og gjemmesteder for dvergkrepsen, og gjerne noen små huler eller rør (man kan gjerne bruke de som er laget for litt store reker).
Meksikansk dvergkreps er en nokså sensitiv art, og trenger et godt innkjørt filter og et etablert akvarium. Det er viktig med jevnlige vannbytter og stabile vannverdier. De trives greit i nokså lave temperaturer, så det er ikke alltid nødvendig med varmekobler så lenge akvariet står i et rom med normale temperaturer i.
Det har seg slik at meksikansk dvergkreps er en oransje fargemorf av krepsen Cambarellus patzcuarensis. Disse er i naturen brune og gråaktige, og mangler et populærnavn. Den oransje fargevarianten er den eneste som per 2019 er vanlig i handelen, og det er en naturlig fargevariant. Når man avler på meksikanske dvergkreps får man kun avkom som også er oransje. Det er noen som importerer de naturlige fargevariantene, men disse er veldig mye sjeldnere.
På engelsk kalles meksikansk dvergkreps som oftest bare for «CPO crayfish» hvor CPO er første bokstaven i hvert ledd i det vitenskapelige navnet Cambarellus patzcuarensis var. «Orange». Noen kaller den også for Mexican dwarf crayfish.
Foretrukne vannverdier for meksikansk dvergkreps
Temperatur: 19 – 26 C.
pH: 6,5 – 8,0.
Hardhet: 3 – 15 dGH.
Sirkulasjon: Ingen spesielle krav.
Minste størrelse på akvariet: 30L.
Kjønnsforskjeller hos meksikansk dvergkreps
Det kan være litt vrient å se forskjell på kjønnene, men man må se på antall svømmeføtter (pleopods på engelsk). Hannene har nemlig et sett med modifiserte svømmeføtter under armene. Disse kan være veldig vanskelige å se, og det kan lønne seg å se på krepsen fra undersiden.
Ellers kan man enkelt se forskjell på kjønnene når hunner bærer på egg. Se bilde av dette under avsnittet om oppdrett litt lenger ned.
Fôring av meksikansk dvergkreps
Meksikanske dvergkreps er altetende, og i akvariesammenheng spiser den alt den får tilbud om, samt en del alger, døde fisker, mikroorganismer og lignende den kommer over. Det er en god art for å spise fôrrester, men om du holder den i et akvarium med en del fisk er det viktig å passe på at også krepsene får i seg nok mat.
Ellers er det viktig å passe på at den får i seg en del kalsium, og dette gjøres enklest ved å gi den mat som er rik på kalsium. Om du vil gjøre det enkelt kan du gi den eget krepsfôr som Tetra Crusta Menu.
Det finnes også eget rekefôr som også egner seg svært godt til kreps, men man kan også gi grønnsaker som brokkoli, erter eller spinat et par ganger i uken. Disse er alle fulle av kalsium og andre gode mineraler og næringsstoffer.
Hva kan holdes i akvariet sammen med meksikansk dvergkreps?
Meksikanske dvergkreps er egentlig veldig snille av seg selv om de kan se litt skumle ut med klørne sine. De kan derimot holdes med det meste av fisk som trives i samme vannverdier som dem selv, så lenge de andre fiskene ikke er store nok til å spise krepsen. Man bør prøve å holde seg til fredelige arter som ikke er veldig hissige med å passe territorier, så er det store sjanser for å unngå konflikk.
Man kan også holde meksikanske dvergkreps sammen med småarter, og det er mange som har holdt dem sammen med små reker som kirsebærreker (Neocaridina davidi var. «red») uten noen problemer, da rekene er altfor raske til at krepsene har mulighet til å få tak i dem.
Det skal sies at noen mener at meksikanske dvergkreps kan klare å få tak i og spise fisk som er syk eller svekket. Det er en del debatt rundt dette, og det kan virke som om noen kreps gjør dette, mens andre sine lar andre fisk og reker være helt i fred, selv om de er døden nær.
Meksikansk dvergkreps i naturen
Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at meksikansk dvergkreps originalt kommer fra Mexico. Her finnes de i ferskvannsinnsjøer. Blant annet er det en nokså stor populasjon av meksikanske dvergkreps i Pátzcuaro-innsjøen som også har vært med på å gi det vitenskapelige navnet til arten.
I naturen er de fleste meksikanske dvergkrepsene brune eller gråaktige, og de oransje fargemorfene er sjeldne å se vilt.
Den naturlige bestanden av meksikanske dvergkreps er i nedgang, og arten regnes per 2019 som «Truet» av IUCN sin rødliste.
Oppdrett av meksikansk dvergkreps
Oppdrett av meksikansk dvergkreps er egentlig veldig enkelt, og går på en måte helt av seg selv. Hannene vil gi sperm til hunnene, som kan lagre denne og bruke til å befrukte egg når hun måtte ønske det. Om de holdes i gode forhold vil hun derimot gjøre dette jevnlig, og har som regel kull på mellom 40 og 60 unger. Eggene tar 3-4 uker før de klekker.
Eggene ligger under svømmeføttene til hunnen (på samme måte som hos mange reker), og når de klekker er det små miniatyrversjoner av de voksne krepsene. Disse har veldig fort for å bli spist av fisk, så om du ønsker å drette på meksikanske dvergkreps er det egne artskar som gjelder. Eventuelt bør du ha svært godt med gjemmeplasser. Pass også på at filteret ikke suger inn ungene, så bruk gjerne et svampfilter eller lignende.
Ungene vil spise det samme som de voksne, men den første tiden er de som regel veldig flinke på å finne mikroorganismer, infusorier og annen snacks på planter, i javamose og lignende, så bare fôr som vanlig. De fleste opplever at man ikke ser snurten til de nyklekte meksikanske dvergkrepsene de første 3-4 dagene, men så dukker de plutselig opp når de har blitt litt større og litt tryggere.
Meksikansk dvergkreps i handelen
Meksikansk dvergkreps blir bare mer og mer vanlig i handelen, og det er ikke direkte sjeldent å komme over dem til salgs lenger, selv om det fortsatt ikke er hverdagskost. Hver kreps koster gjerne rundt en hundrelapp, så det er nokså kortbart å fylle akvariet med en stor flokk av disse.
I likhet med reker kan man sende meksikanske dvergkreps i posten, så det er mulig å kjøpe disse privat og få dem levert i posten. Dette kan være en del billigere enn å kjøpe dem i en dyrebutikk.
Disse tar knekken på det meste av planter, samt tar alt av yngel (som ikke holder seg til overflaten), og tar også voksne hannguppyer