Moskitotetra (Knodus borki) er en liten tetraart fra karpelaksegruppen som er kjent for den vakre blåfargen på kroppen. Det er en fisk som blir rundt 5 centimeter lang ved voksen størrelse, og er et godt valg for alle som ønsker seg en flott stimfisk fra Sør-Amerika. Moskitotetraen er mindre hardfør enn mange av de vanlige tetraartene fra samme området, så det regnes som en mer avansert fisk å holde enn f.eks kardinaltetra (Paracheirodon axelrodi) og ligende tetraer.
Dette er en stimfisk som krever en stim på minst 10 fisk for at den skal trives, og ikke skal være nappette på andre fisk. Så lenge stimen er stor nok vil de i utgangspunktet bruke energien sin på å nappe på hverandre isteden, noe som er naturlig for å etablere en rang, og helt ufarlig for fisken. Denne nappingen etablerer et hierarki innad i stimen.
En stim med moskitotetra vil være ekstremt raske svømmere, og bruke mye tid på å svømme hurtig rundt i akvariet. Dette har lett for å skremme fiskearter som liker å ta det rolig, som guramier eller Apistogrammaer. Man bør innrede akvariet med åpne plasser hvor de kan svømme fritt uten at det er dekorasjoner, planter eller røtter i veien. De krever også litt plass, og det anbefales å ha et akvarium på minst 120 liter for å holde dem.
Det er en del som opplever at selv store stimer med moskitotetra er aggressive mot andre fisk, så vær obs på at det kan være litt aggresjonsproblemer med dem selv om man tilpasser akvariet for å redusere denne adferden.
Moskitotetra liker litt redusert belysning, og vil vise best farger dersom man har dempet belysning kombinert med en mørk farge på substratet. Man kan bruke flyteplanter for å dempe belysningen i deler av eller hele akvariet. Et godt alternativ er andemat (Lemna minor) hvis man ikke vil ha flyteplanter som vokser med røtter nedover i vannsøylen.
Det har vært litt frem og tilbake med det vitenskapelige navnet til moskitotetra i de seneste årene. Før ble nemlig moskototetraen solgt under navnet Boehlkea fredcochui, men i 2008 fant forskere funnet ut at Boehlkea fredcochui og moskitotetra er to ulike arter. Så nå er det kun Knodus borki som er riktig vitenskapelig navn for moskitotetraen, og Boehlkea fredcochui brukes om en ubeslektet art som ser nesten helt identisk ut, men som svært sjeldent er i handelen.
I Norge selges også moskitotetra under populærnavnet blå perutetra. Man kan også oppleve å se den med det utdaterte vitenskapelige navnet Boehlkea fredcochui selv om det 99 % sikkert er vanlig moskitotetra du kjøper.
Det er kun mulig å se forskjell på kjønnene på voksne fisk, og det gjøres ved å se at hannene er litt mer fargerike på kroppen, mens hunnene er noe rundere i buken. Det er ganske enkel å se forskjell, og dersom du går til toppen av denne artikkelen ser du raskt at hannen er på toppen av bildet, mens hunnen er under.
Fôr til moskitotetra
Moskitotetra spiser det meste den blir servert, inkludert de fleste typer flakfôr. Det er en omnivore fisk som bør mates med kjøttbasert eller insekbasert fôr, litt grønnsaker som spinat og brokkoli, i tillegg til spirulina eller andre alger av høy kvalitet.
Vannparametere for moskitotetra
Moskitotetra er en art som trenger litt surt vann, og den vil raskt mistrives med pH over 7. Alle verdier mellom 5,5 og 6,5 ser ut til å fungere godt. Det er noen som mener at de klarer seg fint i nøytralt vann med pH rundt 7,0, men det er også motstridende rapporter på dette hvor personer hevder at de på sikt kommer til å mistrives og dø i nøytralt vann. Så sikt på å få pH ned til minst 6,5, og gjerne litt lavere.
Av temperaturer tåler den vanlige, tropiske temperaturer mellom 22 og 26°C. Det bør være noe hardhet i vannet, helst mellom 5 og 12°dH.
I tillegg liker de godt oksygenerte akvarier med en del vannbevegelser både under vann og i vannoverflaten.
Moskitotetra i naturen
I naturen lever moskitotetra i det øverste sjitet (epilimnion) i elver og bekker i nedbørsfeltet til elva Marañón i Peru i Sør-Amerika. Den er nokså vanlig i de områdene hvor den forekommer, men blir sjeldent eksportert ut av landet.
Oppdrett av moskitotetra
Det er svært vanskelig å få til oppdrett på moskitotetra, men ikke umulig. Det er mange oppdrettsfarmer som produserer dem i store antall, men disse bruker visstnok hormoner for å få dem til å legge egg. Dette er selvsagt ikke aktuelt for de fleste hobbyakvarister, så vi må fint klare oss uten disse hjelpemidlene. Ellers trenger de svært lav pH for å leke, og det er mange som mener at de må ned på 5-tallet på pH-skalaen.
Uansett, om du vil prøve bør du ha et eget oppdrettskar med en bunn som lar eggene fallene gjennom uten at foreldrene kan spise dem, som for eksempel kunstgress, to lag med klinkekuler eller lignende. Mange bruker også en leksmopp som skal fange opp eggene.
Dette oppdrettakvariet må være mørkelagt ettersom eggene er svært sensitive for lys. Ha også veldig god oksygentilførsel i akvariet, gjerne ved bruk av flere luftpumper rundt om.
Deretter setter du inn hunnene i en liten stund og gir dem levendefôr og annen mat av høy kvalitet. Når man ser at hunnene er gode og runde kan man tilsetter hanner til oppdrettskaret for å forhåpentligvis få dem til å leke.
Dersom de leker vil de trolig gjøre det tidlig på morgen neste dag, og da slipper de egg overalt. Dette er snacks for fiskene, så det er her bunnlaget som forhindrer dem fra å spise eggene kommer inn. Når de har lekt kan man ta ut foreldrene fra dette akvariet.
Etter rundt 30 timer vil eggene klekke, og dette stadiet er etterfulgt av et par-tre dager hvor yngelen spiser fra plommesekken. Yngelen er fortsatt svært lyssensetiv på dette punktet. Når plommesekken er tom må den lille yngelen fôres med infusorier i en periode på minst en ukes tid før de kan gå over til yngelfôr som avskallet artemia. Fortsett med veldig lite lys frem til de begynner å se ut som små miniatyrversjoner av voksenfisken.
Det er altså ingen hemmelige triks her, men generelt samme fremgangsmåte som de fleste andre tetraarter. Det er likevel veldig vanskelig å få frem yngelen til å bli voksne fisk, og de fleste bruker mange forsøk på å få oppdrett på dem. Nøkkelordet ser ut til å være svært stabile (og korrekte) vannverdier, så bruk god tid på å kjøre inn oppdrettsakvariet skikkelig. Lykke til!
Tilgjengelighet av moskitotetra
Moskitotetra var veldig vanlig på 80-tallet, men ble siden svært sjelden i handelen ettersom det ble vanskeligere å få tak i viltfangede eksemplarer. I dag er det ikke lenger umulig å få tak i, men den regnes fortsatt for å være en art som er nokså sjelden. Nå er det stort sett kun oppdrettsfisk som er til salg i handelen, typisk fra store fiskefarmer i Asia som produserer dem i stor skala.
Prismessig er det hakket dyrere enn vanligere tetraer, selv om man ikke kommer til å bli helt blakk av å kjøpe en stim.