Infusorier er navnet på en gruppe encellede organismer som lever i ferskvann. Noen ganger kalles denne gruppen også for flimmerdyr, men både infusorier og flimmerdyr er utdaterte ord fra et vitenskapelig perspektiv. Navnet infusorier brukes likevel fortsatt av akvarister, og i akvariesammenheng er det en type fôr som brukes til yngel som er for smått til å spise noe annet. Dette er typisk gitt til fisk som tetraer, kampfisk (Betta splendens) og lignende som har knøttsmå yngel, men også andre fiskearter kan gjerne få infusorier den første leveuken.
Noe av det beste med infusorier er at de er levende organismer, og dersom man overfôrer blir de bare levende videre i akvariet. Man trenger altså ikke å være redd for å fôre for mye med infusorier på samme måte som annen yngelfôr.
Alle akvarier har allerede en bestand av infusorier i akvariet, enten inne i javamosen (Taxiphyllum barbieri), rundt plantene, i filteret, eller i bunnlaget på bunn av akvariet. Når man setter opp et nytt akvarium ser man noen ganger at vannet er hvitaktig etter noen dager; dette er infusorier som har «tatt over» akvariet. Det er helt ufarlig, og denne høye konsentrasjonen vil raskt falle igjen når akvariet har blitt mer balansert. Mengden infusorier i et etablert akvarium er derimot ikke konsentrert nok til at det kan serveres til yngel, så vi må lage en miks med høy konsentrasjon av infusorier som kan fôres med. Nedenfor har vi et par ulike oppskrifter som garantert gir infusorier.
Oppskrift på infusorier
Det er veldig enkelt å lage egne infusorier, og man trenger ikke noen startskultur. Det eneste man trenger et litt bananskall og akvarievann.
Bananskallet må først og fremst tørkes til det blir helt stivt. Man kan lufttørke det i noen dager, eller ta det i stekeovnen hvis man har dårlig tid. Når det er helt tørt deler man av en liten bit på omtrent 1×1 centimeter. Legg denne i en liten beholder som for eksempel et rent syltetøyglass og fyll opp ca. en tredjedel med akvarievann.
Det er viktig å bruke akvarievann istedenfor springvann, ettersom det allerede er infusorier i alt akvarievann. Det kan godt fungere med springvann også, men det er større risiko for at man ikke får kommet i gang med startkulturen.
Legg lokket på syltetøyglasset og legg det et sted hvor romtemperaturen holder over 20 grader. Dersom det er en del lys i rommet bør du dekke til glasset med et håndklede eller lignende for å begrense lys som kommer inn. Dette er for å begrense mengden alger i glasset.
Nå er det bare å vente i mellom én og tre dager før kulturen er klar. Varmere romtemperatur fører til at det blir raskere klart, men det er også litt andre variabler som spiller inn. Uansett, sjekk glasset daglig frem til det har en grå eller hvitaktig farge. Når det har det er kulturen klar! Nå er det på tide å ta ut bananskallet, for det blir veldig ekkelt når det råtner i vannet.
En infusoriekultur vil holde seg i live i rundt en ukes tid uten næring, men man kan fôre kulturen med 2-3 dråper melk ukentlig for å holde en gående. I prinsippet kan man holde den gående for alltid så lenge man fôrer med melk og fyller på vann som fordamper eller blir tatt ut når man fôrer yngel.
Alternativ til bananskall: Det er mange varianter av oppskrift på infusorier, og bananskallet er bare til for å gi litt næring til infusoriene. Andre har lykkes med å bruke halm, potetbiter, kålrot, papaya, salat og lignende for å få igang kulturen. I prinsippet kan all uprosessert mat brukes som næring for startkulturen.
Slik fôrer du med infusorier
Nå som infusoriekulturen er klar er det på tide å fôre med den. Yngelen kan gjerne fôres med infusorier like etter at de er frittsvømmende, og dette gjør man ved å bruke en pipette (også kalt dråpeteller). Disse koster kun noen få kroner på apoteket. Bruk denne til å ta omtrent 1ml med infusoriekonsentrert vann og hell det ut så nært yngelen som mulig.
Det er som regel høyest konsentrasjon av infusorier midt i vannsjiktet på glasset, så forsøk å ta vann derfra.
30 kommentarer om “Oppskrift på infusorier”