Pakistanbotia (Botia almorhae)

Pakistanbotia (Botia almorhae) er en liten smerlig fra India. Denne Botia-arten er ikke like populær som den nært beslektede arten praktbotia (Chromobotia macracanthus), noe som egentlig er litt rart, da pakistanbotia egner seg mye bedre til de fleste akvarier.

En voksen pakistanbotia blir omtrent 12-13 centimeter lang, og har et unikt mønster med en hvit kropp og sorte striper og flekker i et ujevnt mønster langs hele kroppen. Selve mønsteret vil endre seg med alderen, og blir tettere og flottere etter hvert som fisken blir eldre.

Pakistanbotia (Botia almorhae)
Pakistanbotia (Botia almorhae). Foto: Lukáš Mižoch / CC BY-SA 2.5.

Pakistanbotia er en stimfisk, og må holdes med minst 5-6 individer i stimen, selv om grupper på over 10 individer er å foretrekke. Jo større stimen er, jo mer aktive og livlige blir fisken, mens fisk i små stimer kan bli både sjenerte og aggressive. Når de holdes i forhold hvor de trives vil de være en veldig aktig fisk som er både høyt og lavt i akvariet.

I likhet med de andre Botia-artene er pakistanbotia veldig god til å spise snegler, og spiser alle snegler den finner i akvariet, inkludert de enorme eplesneglene (Pomacea diffusa). Den tar også alle pestsnegler, så det er en god art for å kvitte seg med pestsnegler i akvariet. Pakistanbotia regnes som en av de beste Botia-artene for å spise snegler.

Akvariet må innredes med mange gjemmesteder, og dette kan gjøres med bruk av planter, røtter, eller huler. Pakistanbotia er en hovedsakelig nattaktiv art, men lærer seg fort å våkne opp på dagen om den kun får mat på dagtid. De er gode hoppere, så det er viktig å dekke hele toppen av akvariet med noe. Ellers er det lurt å ha sandbunn, da de graver en del i sanden i jakt på mat på samme måte som pansermaller gjør.

Pakistanbotia (Botia almorhae)
Pakistanbotia (Botia almorhae). Foto: lienyuan lee / CC BY 3.0.

Når man innreder er det viktig at det ikke er sprekker eller for små huler hvor pakistanbotian kan trykke seg inn. De har nemlig en tendens til å trykke seg inn i sprekker de ikke kommer seg ut av, noe som kan føre til skader eller verre. De pleier også å sove i merkelige og rare stillinger, som oppned eller på siden. Veldig mange tror at de er døde når dette skjer, men det er altså helt normal oppførsel for denne og andre Botia-arter.

Pakistanbotia trenger jevnlige vannbytter, og man bør bytte minst 50 % av vannet ukentlig, gjerne fordelt på to mindre vannbytter. De er sårbare for dårlige vannverdier, og dør raskt om de holdes i akvarier med for dårlig filter.

Foretrukne vannverdier for pakistanbotia

Temperatur: 24 – 30 C. I naturen utsettes de for lavere temperaturer under regntiden, så de kommer ikke til å dø om temperaturen faller til 18-19C en periode, men over tid bør den ligge litt høyere enn dette.

pH: 6,0 – 7,5.

Hardhet: 0 – 10 dGH.

Sirkulasjon: Har ingen krav til sirkulasjonen, men ikke la den blir altfor sterk.

Minste størrelse på akvariet: 120 liter.

Stim: Må være mindt 5-6 stykker i stimen, men jo flere, jo bedre.

Pakistanbotia (Botia almorhae)
Pakistanbotia (Botia almorhae). Foto publisert med tillatelse.

Kjønnsforskjeller hos pakistanbotia

Det er vanskelig å se forskjell på kjønnene, men hunnene er noe rundere i buken. Hannen har dessuten en litt kortere snute enn hunnen.

Fôring av pakistanbotia

Pakistanbotia er en altetende art, og er veldig glad i frossenfôr som røde mygglarver. Den er også veldig glad i å få servert levende snegler. Ellers spiser den all mat som faller til bunnen i akvariet.

Pakistanbotia i naturen

Man skulle kanskje tro at man fant pakistanbotia i Pakistan, men det stemmer faktisk ikke. I virkeligheten finnes man pakistanbotia i nedbørsfeltet til Ganges-elva i India, og den er utbredt i den nordlige delen av nedbørsfeltet. Det er mulig at den finnes i deler av Nepal også, selv om dette ikke har blitt bekreftet.

Grunnen til at den heter pakistanbotia er trolig fordi på et punkt ble det forvirring mellom denne arten og Botia birdi. Sistnevnte kommer faktisk fra pakistan, og er svært lik på Botia almorhae, men har aldri vært i akvariehandelen.

Habitatet hvor man finner pakistanbotia er sakteflytende elver eller stillestående vann, men den trekker oppstrøms til en mer livlig del av elva for å gyte.

Oppdrett av pakistanbotia

Ingen har fått til privat oppdrett av pakistanbotia, men de avles frem kommersielt på store oppdrettfarmer ved brukt av hormoner i vannet.

Sykdom hos pakistanbotia

Pakistanbotia er en fisk med hud – ikke skjell, og dette fører med seg mye større risiko for hudparasitter som hvitprikk, samt andre infeksjoner som går direkte på huden.

Pakistanbotia i handelen

Pakistanbotia er nokså sjelden i handelen, men det er heller ikke umulig å få tak i den. Med litt flaks kommer man over den på en velutstyrt butikk. Prisen er heller ikke så ille, og kan ligge på mellom 100kr og 150kr stykket.

4 kommentarer om “Pakistanbotia (Botia almorhae)”

  1. Jeg mistenker at min pakistanbotia spiser øynene til cory-malene mine. Jeg ser at flere har mistet et eller begge øynene siden han kom i tanken….og noen har dødt etter skaden!

    Svar
  2. De er svært vanlige her i Spania. Butikken her i Malaga, har de bestandig. Jeg har 4 av de i min 200 liter. Har også 2 stk hvit afrikansk dvergfrosk. Har hippier, neontetra, Ancistrus, sae og pandacorydoras.

    Svar
  3. De er svært vanlige her i Spania. Butikken her i Malaga, har de bestandig. Jeg har 4 av de i min 200 liter. Har også 2 stk hvit afrikansk dvergfrosk. Har guppyer, neontetra, Ancistrus, sae og pandacorydoras.

    Svar

Legg igjen en kommentar