Perlegurami (Trichogaster leerii)

Perlegurami (Trichogaster leerii) er en populær akvariefisk som trives godt i de fleste akvarier. Den har en sølvfarget kropp med rød underkropp (spesielt hos hannene), skinnende hvite prikker, og en sort tverrstripe. Det er en relativt fredelig art som ikke kommer til å være spesielt plagsom mot andre beboere i akvariet, selv om det kan være en del knuffing dersom man holder flere hanner sammen.

Voksne fisk blir omtrent 10 til 12 centimeter lange, så det er litt størrelse på dem. De spiser det meste de får tilbud om, men kan være litt trege til matfatet.

Perlegurami er en nokså tolerant art som trives godt i de fleste selskapsakvarier, og ikke har noen spesielle krav til vannverdiene. Det eneste er at den vil mislikes om det er veldig mye sirkulasjon i vannet. Den passer godt for nybegynnere og andre som vil ha fisk som er enkelt å ha med å gjøre.

Pistia
Pistia. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Ellers blir perleguramier veldig glad for en del flyteplanter, og de vil trives godt om de får et område i akvariet hvor det er en del Pistia stratiotes eller lignende arter.

Man kan holde perlegurami med de fleste andre fiskearter som trives i samme vannverdier som dem, men hold deg unna fisk som er veldig stressende for perleguramiene, eller som er kjente finnenappere. Perleguramiene og de andre guramiene har jo lange finner som fungerer som følelseorganer, men disse er også svært utsatte for finnenapping.

Man bør helst holde perlegurami i akvarier med kun én hann, og to eller tre hunner. Om man har flere hanner sammen kan man risikere en del krangling, spesielt om de ikke har nok hunner å dele på.

Perlegurami (Trichogaster leerii)
Perlegurami (Trichogaster leerii). Foto: BEDO (Thailand) / CC BY-SA 4.0.

Populærnavnet til perlegurami kommer av at de hvite flekkene på kroppen skinner, og ser nesten ut som perler i godt lys.

Et unik egenskap med perleguramier er at de spiser hydraer – en liten organisme som kan feste seg overalt i akvariet og gjøre mye skade. De fleste av oss har jo ikke problemer med hydraer, men for de som sliter med det kan perleguramier være en super løsning!

Foretrukne vannverdier for perlegurami

pH:5,5 – 8,0.

Temperatur: 24 – 30 C.

Hardhet: 2 – 15 dGH.

Sirkulasjon: Foretrekker liten eller ingen sirkulasjon i vannet.

Minste størrelse på akvariet: 120L.

Labyrintorganet

Perlegurami og de andre guramiene er såkalte labyrintfisk som har et eget labyrintorgan. Dette kan de bruke for å puste inn oksygen fra over vannoverflaten, så du kan ofte se at perleguramiene tar munnen over vannet for å puste inn. Dette er helt ufarlig, og gjør at man ikke har like strekt behov for oksygen i vannet når man kun holder labyrintfisk, så de trenger ikke bevegelse i vannoverflaten som andre fisk.

Kjønnsforskjeller hos perlegurami

Hannane er tydeligere mer fargerike enn hunnene, og kan enkelt skilles ved at de får en stor, rød flekk på buken og halsområdet. Hanner har også større rygg-, og gattfinner.

Fôring av perlegurami

Perlegurami er enkel av seg, og spiser alt den får tilbud om. Så her kan man fôre med helt vanlig flakfôr som TetraMin eller Tetra Pro, men den får finere farger om man er flink til å variere kosten, og gir litt frossenfôr eller levendefôr med jevne mellomrom.

Perlegurami (Trichogaster leerii)
Perlegurami (Trichogaster leerii). Foto: פעיל למען זכויות אדם / CC BY-SA 4.0.

Perlegurami i naturen

I naturen finner vi perleguramier i våtmarksområder, gjerne nærme kysten, i Asia. Den er utbredt i Thailand, Malaysia, og på de indonesiske øyene Borneo og Sumatra.

Det er svært sjeldent å se viltfangede eksemplarer i handelen, da det er relativt enkelt å drette denne i store kvanta.

Oppdrett av perlegurami

Perlegurami er en skumredebygger, og det er nokså enkelt å få yngel på dem dersom du har et eget oppdrettskar. Dette trenger ikke mer enn 20 centimeter vann, og bør ha nesten hele toppen tett med flyteplanter. Perleguramiene kan puste luft fra over vannet, så det er ikke nødvendig med luftpumpe og brusestein i dette oppdrettakvariet. Om du har filtrering, sørg for lite sirkulasjon. Ha omtrent samme vannparametere som i hovedkaret.

Ha én fisk av hvert kjønn i dette oppdrettakvariet og fôr dem opp med frossenfôr og levendefôr frem til du ser at hannen begynner å bygge et skumrede. Du kan se hvordan det ser ut på bildet nedenfor. Skumredet på bildet stammer fra en dverggurami (Trichogaster lalius), men ser kliss likt ut hos perleguramiene.

Et skumrede laget av en dverggurami (Trichogaster lalius)
Et skumrede laget av en dverggurami (Trichogaster lalius). Foto: Dunkelfalke / CC BY-SA 2.0.

Når skumredet er bygd vil hannen snart prøve å kurtisere hunnen, og det tar som regel ikke lang tid før hun legger egg. Hun kan legge store mengder egg, men rundt 200 til 250 er vanligst.

På dette tidspunktet har hannene en tendens til å bli svært aggressive ettersom de skal beskytte redet, og selv hunnen blir jaget vekk. På dette punktet er det viktig å være rask med å fjerne hun før hun blir skadet av hannen. Omtrent 20 til 30 timer senere vil eggene klekkes, og man bør begynne å fôre yngelen med infusorier i et par dager før man går over til annet yngelfôr som nyklekket artemia eller mikroorm.

Det er ikke noen spesielle krav fra yngelen, men det er viktig med gode vannverdier, så man må ta jevnlige vannbytter. Som annen yngel er de sensitive mot endringer i temperatur, så prøv å unngå at denne endres når man bytter vann. Yngelen til perlegurami vokser rimelig sakte, så forvent å måtte fôre med yngelfôr i ganske land tid før de er store nok til å spise vanlig mat.

Det er også mulig å få dem til å legge egg i vanlige akvarier, men om det er andre fisk det kan det bli problemer. Hannen blir nemlig ekstremt aggressiv når han passer egg og yngel, så det er sjanse for at han kan skade annen fisk. Samtidig er det stor risiko for at rovfisk som tetraer og andre raske fisk spiser yngelen når hannen ikke klarer å følge med, spesielt om det er en hel stim i akvariet. Så det er uten tvil best å holde oppdrettet til et eget oppdrettakvarium.

Perlegurami i handelen

Perlegurami er svært vanlig i handelen, og koster som oftest mellom 50kr og 100kr stykket. Man finner dem som regel i de fleste butikker som selger levende fisk.

Legg igjen en kommentar