Du har kanskje hørt om at det er mulig å bruke visne blader i akvariet for å påvirke pH og gi mat til yngel og mikroorganismer, men visste du at du ikke trenger å betale stort for å importere såkalte catappablader fra Asia? Det finnes nemlig flere trearter du fint kan plukke blader fra og putte rett i akvariet, inkludert eik som man finner over hele landet.
I denne artikkelen tar vi for oss effektene av å bruke eikeblader og andre blader i akvariet, både på et kjemiske og biologisk perspektiv. Dette avsnittet kan tidvis bli litt teknisk, men vi håper de fleste forstår hva vi vil frem til. Deretter skal vi se på gode rutiner for å plukke eikeblader for å få alle de gode stoffene vi ønsker oss i akvariet uten å ta med stoffene vi helst vil unngå.
Eikeblader og andre tørkede blader bruker man i akvariet ved å legge dem i vannet. De vil flyte på toppen i noen få dager før de så synker og legger seg på bunnen. Hele tiden vil de slippe ut nyttige kjemikaler som blir flytende fritt rundt i vannet, frem til de begynner å brytes ned noen få uker senere.
Hvilke effekter får man av å bruke blader i akvariet?
Har du noen gang sett ned i en elv på høsten? Det er ikke uvanlig å se lag på lag med døde blader på bunnen, og områdene hvor våre tropiske akvariefisk kommer fra har som oftest enda flere lag med blader enn det vi finner i elver her i Norge. Dette er altså helt naturlig, og det har et par gode fordeler for både vannkjemien og organismene som lever i vannet.
Hovedgrunnen til at man gjerne vil ha blader i akvariet er at de inneholder en gruppe kjemiske forbindelser som kalles tanniner (også kjent som garvestoff for de som drikker vin). Dette er en svak syre, og dette vil være med på å redusere pH i akvariet. Det samme gjelder for øvrig de andre stoffene man finner i blader, og ved å bruke store mengder blader kan man enkelt redusere pH naturlig.
Tanninene gir også vannet en mørk farge, og tar du nok blader i vannet vil det nesten se ut som tevann. Dette er for så vidt helt ufarlig, og mer likt slik vannet ser ut i naturen for de fleste fisk. Om vannet er veldig mørkt kan det derimot være greit å følge med på pH så den ikke går lavere enn du ønsker.
På fagspråket kalles alt dødt organisk materiale for humus, og måles i Total Organic Compound (TOC). Jo høyere TOC, jo mørkere farge er det på vannet, og jo surere er som regel vannet. Når man ser på kjemien til dødt organisk materiale ser man fort at det meste er negativt ladet, noe som betyr at det binder seg til positive partikler (kationer) og spesielt frie H+-ioner i vannet. Disse bindingene er nokså sterke, og resultatet er færre frie kationer og H+-ioner, og dette er den kjemiske bakgrunnen for en lavere pH-verdi.
Bladene har også en viss antifungal effekt, noe som betyr at de er med på å beskytte mot soppangrep. Oppdrettere som flytter egg over i oppdrettskar bruker gjerne noen få eikeblader eller catappablader for å redusere risikoen for soppangrep på eggene, og det er allment akseptert at dette fungerer godt. Trolig har det også en viss effekt mot soppangrep mot fisk i akvariet, selv om det ikke holder som en behandling mot et pågående angrep.
I tillegg til de kjemiske effektene er det et par biologiske effekter ved å bruke blader i akvariet. En genial fordel man får fra bladene er at de fungerer som mat for både yngel, nyfødte reker, og ikke minst mikroorganismer. Du ønsker deg kanskje ikke mikroorganismer i akvariet, men dette er kjempebra om du har småfisk eller yngel; levende mikroorganismer er nemlig mye bedre mat enn flakfôr eller frossenfôr.
Til slutt skal vi bare nevne at blader fungerer godt som hjemmesteder for en rekke typer fisk og skalldyr, spesielt hvis man har flere lag over hverandre. Alt fra kirsebærreker til dvergciklider og pansermaller kan finne på å gjemme seg under og mellom bladene.
Effektene av eikeblader vil typisk vare i 3-4 uker med ukentlige vannbytter, og deretter vil det slippes svært få nye tanniner ut i vannet. Man kan selv velge om man vil beholde bladene i vannet for å bruke det som mat til reker og yngel, eller ta de ut og bytte dem med nye blader. Etter et par måneder vil de derimot løses helt opp, og kan slamsuges ut av akvariet.
Slik plukker du eikeblader riktig
Første steg i å plukke eikeblader er selvsagt å finne seg en eik. Det er to ulike arter eik i Norge, og begge to har omtrent helt like blader, så bare bruk den du finner først. Eik finnes stort sett i hele Norge, og de karakteristiske bladene bør være enkle å kjenne igjen.
Når man skal plukke eikeblader er det kun høsten som fungerer godt. På senvåren og sommeren er bladene naturligvis grønne, og denne grønnfargen får de av klorofyll i cellene på bladet. Klorofyll er derimot ikke noe man vil ha fritt i akvariet, så man bør altså ikke plukke disse, selv ikke om man tørker bladene.
Om høsten vil trærne trekke ut klorofyllen fra bladene for å spare den, og når bladene begynner å bli brune er det på tide å plukke dem. Man kan enten plukke rett fra treet hvis man holder seg til blader som løsner enkelt, eller plukke rett fra bakken. Det er verdt å merke seg at store deler av tanninene forsvinner når bladene på bakken har fått seg en regnskur, så prøv å hold deg unna bakkebladene hvis det nettopp har regnet.
Konsentrasjonen av tanniner er aller høyest på høsten like etter at de visner, og den vil gradvis bli lavere utover vinteren og våren. Det hender at man kan plukke eikeblader fra fjoråret tidlig på våren, men disse har typisk så lav konsentrasjon av tanniner at det liksom ikke er noe poeng i det. Blader plukket på vinteren eller våren har også en tendens til å smuldre raskt opp i akvariet.
Ellers er det lurt å holde seg vekk fra områder hvor det er brukt insektmiddel og lignende, samt områder hvor det er en del trafikk like i nærheten av trærne.
Når du har plukket bladene må de tørkes, og det kan man enkelt gjøre ved å legge de spredt utover et håndkle eller papir på gulvet i et varmt rom. Eventuelt kan de legges over armaturet på akvariet. Dersom man har varmekabler på gulvet går tørkeprosessen veldig raskt. Bladene vil naturlig krølle seg om man bare slenger de ut, og hvis man vil ha flate blader må man bruke en presse av et slag, som for eksempel bøker som man legger over bladene mens man tørker dem.
Etter at bladene er ferdig tørket kan man oppbevare dem på et tørt, mørkt og kjølig sted. Fyll gjerne opp en søppelsekk, knyt igjen og legg den i kjelleren.
Alternative trearter
Både spisslønn (Acer platanoides) og platanlønn (Acer pseudoplatanus) har blader som kan brukes i akvariet. Disse bladene er jo nokså store, men fungerer på omtrent samme måte som eikeblader. De brytes ned litt raskere, så man må fylle på nokså jevnlig om man vil ha alle de positive effektene av å bruke blader i akvariet.
Dersom du bor i nærheten av Larvik kan blader av bøk (Fagus sylvatica) være et godt alternativ. Man finner jo også mindre populasjoner av bøk rundt om i landet, og en fordel med å bruke bøk er at den har mye mindre blader enn eik, og konsentrasjonen er tanniner er lavere. Man kan dermed bruke mer blader i akvariet, så det er flott for dem som vil ha blader som dekorasjon uten å få et kjempesurt vann.
Om man vil ha blader kun til dekorasjoner er vanlig bjørk (Betula pubescens) hengebjørk (Betula pendula) et enda bedre alternativ. Disse har så godt som ingen tanniner, bruker lang tid på å brytes ned i vann, og gir nesten ingen avfarging til vannet. Ulempen er at den heller ikke kommer med de positive egenskapene til tanninene.
Kjøp catappablader på internett hvis du ikke vil ut i skogen
Dersom man ikke har lyst til å ut i skogen for å plukke eikeblader kan man selvsagt kjøpe blader på internett for å gjøre det enklere. Det er mange nettbutikker som selger catappablader fra Indian Almond-trær (Terminalia catappa), og det er enkelt å få tak i dette. Prislappen er derimot ikke alltid like hyggelig dersom man trenger store mengder, så det er selvsagt billigere å plukke blader selv.
Det er noen dyrebutikker og akvariebutikker som har catappablader til salgs, selv om det ikke er vanlig å finne det. Eikeblader eller andre typer tørkede blader er enda mer sjeldent, så du må nok ut i skogen selv, eller betale naboungene for å få tak i disse.
2 kommentarer om “Plukk eikeblader til bruk i akvariet”