Posthornsnegle (Planorbarius corneus)

Posthornsnegle (Planorbarius corneus) er en populær ferskvannssnegle som både regnes som nyttesnegle, prydsnegle og pestsnegle avhengig av hvem man spør. Denne sneglen kommer i mange ulike fargevarianter, og blir omtrent 2,5 centimeter stor.

Mange opplever å få posthornsnegler i akvariet som blindpassasjerer når de kjøper planter eller fisk i dyrebutikken eller på auksjoner, og dette er grunnen til at mange regner de som en type pestsnegle. Når de først har ankommet akvariet kan det være vanskelig å kvitte seg med dem igjen, men om du leser guiden for å bli kvitt pestsnegler får du mange gode tips. De er for øvrig hermafroditter, så én enkelt snegle er nok til å starte en full invasjon.

Posthornsnegler
Posthornsnegler. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Som regel er det de kjedelige fargene som dukker opp som blindpassasjerer, og naturvarianten med et brunt skall og sorte flekker er vanligst. I tillegg til denne finnes arten i helt røde, blå, lilla eller gule varianter. De røde er faktisk albinovarianter, men er farget røde på grunn av at de mangler fargepigmenter i huden og skallet, så de ser røde ut på grunn av hemoglobinet i blodet. De mer eksotiske fargene regnes gjerne som ettertraktede prydsnegler, men de er like enkle å få oppdrett på.

Posthornsnegler overlever i mer eller mindre alle akvarier, selv der hvor det er helt merkelige vannverdier, så man kan trygt ha disse i så godt som alle selskapsakvarier uten å bekymre seg for at de vil trives. De bør derimot ikke holdes sammen med sneglespisende arter som praktbotia (Chromobotia macracanthus), dvergkulefisk (Carinotetraodon travancoricus) eller jegersnegler (Anentome sp.), da disse alle ser på posthornsnegler som snacks.

Faktisk er posthornsneglene veldig gode algeetere, og spiser de fleste typer alger (med unntak av blant annet penselalger). De vil heller aldri spise planter, så de kan fungere godt som en del av opprydningsarbeidet i akvariet. De spiser gjerne ekstra fôr som ligger på bunn av akvariet, og har mange fordeler når det kommer til å ta opp ekstra næringsstoffer som ellers ville blitt brutt ned og oppløst i vannet. De vil trives best i akvarier som allerede er godt etablerte, gjerne med en del alger og mye organisk materiale rundt om.

Om man skal ha en del snegler i akvariet bør man ha en måte å gi dem kalsium på, da dette er helt nødvendig for at de skal klare å bygge skallet sitt. Dette kan man derimot enkelt gi dem via kosten, og ukentlige fôringer med brokkoli, spinat eller grønne erter gjør susen.

Posthornsnegle
Posthornsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Dersom du ser posthornsneglene gå helt til toppen av akvariet, eller til og med klatre ut er det tegn på ekstremt dårlig vannkvalitet i akvariet, og på høy tide med et vannbytte. Unntaket er hvis du nettopp har byttet vann, da de også har en tendens til å klatre til overflaten rett etter vannbytter.

Navnet til posthornsnegle

Det er en del forvirringer rundt det vitenskapelige så vel som det norske populærnavnet til posthornsnegle. Per 2019 er det korrekte vitenskapelige navnet på posthornsnegle Planorbis corneus. Wikipedia bruker populærnavnet «stor skivesnegl», mens Akvaforum bruker «rød posthornsnegle» som populærnavn for denne arten. Noen ressurser bruker også det utdaterte vitenskapelige navnet Planorbis corneus. På engelsk kalles arten for ramshorn snail.

Populærnavnet stor skivesnegl brukes også når man snakker om arten i sammenheng forekomster i norsk natur.

Foretrukne vannverdier for posthornsnegler

Temperatur: 20 – 31 C.

pH: 5,0 – 9,0. Optimum er rundt 7,0.

Hardhet: 5 – 30 dGH. Overlever også med mindre, men hardhet er fint for å la dem bygge skallet sitt.

Sirkulasjon: Ingen spesielle krav, men bør ha vann med normale mengder oppløst oksygen. Så man bør definitivt ha filter eller en luftpumpe i akvariet selv om det er et rent snegleakvarium.

Minste størrelse på akvariet: Ingen krav, så lenge du klarer å holde nokså stabile vannverdier så vil de trives.

Stim: Ingen krav til å være i stim. Kan fint trives alene, men de formerer seg så fort at de sjeldent er alene.

Posthornsnegle.
Posthornsnegle. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Kjønnsforskjeller hos posthornsnegler

Det er ikke mulig å se forskjell på kjønnene uten mikroskop.

Fôring av posthornsnegler

Posthornsnegler er i utgangspunktet herbivorer, men spiser det meste de får tak i når de holdes i akvariet. De er flinke til å spise alger, og takker ja til alle fôrrester de får tak i. De kan også finne på å spise på døde fisk eller andre døde snegler. Det er mulig å bare fôre det med hvilken som helst mat man gir til fiskene sine, og bare sørge for at det er nok fôrrester til at også sneglene får i seg litt mat.

Om du vil fôre mer direkte til posthornsneglene kan du gi kokte grønnsaker som brokkoli, erter, gulrøtter eller spinat. Om du har hardt nok vann til at skallet ikke blir porøst kan de få vanlig grøntfôr ment for algespisere eller herbivoreciklider, men hvis ikke bør de få mat med ekstra kalsium i seg. Fôr laget til reker eller kreps fungerer godt til dette formålet, men de fleste foretrekker å gi grønnsakene nevnt ovenfor, da dette er en del rimeligere.

Posthornsnegler i naturen

I naturen finner man posthornsnegler i nesten alle land i hele Europa, samt en håndfull ulike land i Asia. Det er en nokså vanlig art i norske innsjøer. De finnes i flere ulike typer innsjøer, men ser ut til å trives i nokså rolige omgivelser.

Oppdrett av posthornsnegler

Oppdrett av posthornsnegler går helt av seg selv så lenge man ikke har noen snegleetende fisk i akvariet. Man trenger kun én posthornsnegle for å begynne oppdrettet ettersom de er hermafroditter, men eggene til hermafroditter har mye lavere klekkerate enn fertiliserte egg. Sneglene legger egg på planter, på akvarieglasset eller hvor enn de vil, og legges i store klaser med mellom 12 og 40 egg. Etter 14 – 31 dager klekker disse, og det går raskere om det er varmere i akvariet. Om man fôrer godt kan de legge eggklaser veldig ofte.

De nyklekkede sneglene er knøttsmå, men ellers som miniatyrversjoner av foreldrene. De spiser også alger eller matrester de får tak i, og dersom du fôrer godt vokser de veldig fort.

Dersom du ønsket å få skikkelig oppdrett på de bør du fôre med veldig mye grønnsaker, og bytte vann tre-fire ganger i uka for å gi dem god vannkvalitet. Da blir det fort veldig mange småsnegler som vokser i et imponerende tempo. Har gjerne 29-30 grader i vannet for å la livssyklusen gå raskere om du ønsker å få så mange snegler som mulig.

Posthornsnegler i handelen

Posthornsnegler er sjelden å se til salgs i handelen, men om du kjøper planter er det gode muligheter for å få med deg en eggklase. Dersom du ønsker deg de mer spennende fargevariantene kan det lønne seg å kjøpe privat fra noen som har dem, da det er fint mulig å sende posthornsnegler i posten. Det kan være mulig å se posthornsnegler til salgs i dyrebutikker fra tid til annen, men dette er sjeldent.

En kommentar om “Posthornsnegle (Planorbarius corneus)”

Legg igjen en kommentar