Praktbotia (Chromobotia macracanthus)

Praktbotia (Chromobotia macracanthus) er en populær akvariefisk som er kjent for sine vakre fager med 3 helt sorte striper på tvers av en lysoransje kropp. Det er en stimfisk som bør holdes i grupper på minst 5 individer for at de skal trives, og i likhet med andre stimfisk blir de veldig sjenerte om de holdes alene eller i for små stimer.

Voksne praktbotia kan bli hele 40 centimeter lange, selv om det er vanligst at de blir mellom 20 og 30 centimeter i akvariet. Etter at de blir 20 centimeter begynner veksten å gå veldig mye tregere, og det kan ta veldig mange år før de vokser de siste centimeterne som trengs for å få full størrelse, om den i det hele tatt kommer dit. De trenger i alle fall et stort akvarium, og det er lurt å beregne et akvarium som kan takle fisk på rundt 20 cm, da dette er den vanlige størrelsen etter et par år.

Mange er glade i å holde praktbotia ettersom de er flinke til å spise pestsnegler, og akvarier med en stim praktbotiaer i seg er garantert sneglefri. Vær derimot obs på at de spiser alle typer snegler, inkludert sandsnegler (Melanoides tuberculata), jegersnegler (Anentome sp.) og eplesnegler (Pomacea diffusa).

Praktbotia (Chromobotia macracanthus)
Praktbotia (Chromobotia macracanthus). Foto: Vlad Butsky / CC BY 2.0.

Praktbotia har en veldig unik personlighet, og en spesiell ting denne fisken gjør er å sove i de merkeligste posisjoner. For eksempel kan man se den ligge oppned når den sover, og de fleste tror jo at fisken er død. Når man dulter borti den ser man derimot raskt at den bare sov. De liker for øvrig godt å sove i huler, og kan gjerne få skiferhuler eller andre mallehuler som soveplass og gjemmested. I tillegg bør akvariet inneredes med diverse andre gjemmesteder, f.eks ved å bruke planter, røtter eller lignende.

Når de spiser eller er oppspilt lager de dessuten en rar klikkelyd som høres tydelig utenfor akvariet. Ellers er det en nysgjerrig fisk som ser ut til å trives at det endres på innredningen i akvariet slik at de kan utforske og oppdage.

Praktbotia er en art med nokså strenge krav til akvariet den holdes i, og den trenger jevnlige vannbytter, helst 2-3 ganger i uka. Den bør holdes i surt og bløtt vann med sterk sirkulasjon. Den trives med så godt som all slags annen fisk, og er ikke aggressiv mot andre arter i det hele tatt.

Man kan holde praktbotia sammen med en rekke fisk, men det er et par ting man må tenke over. Først og fremst kan den bli aggressiv mot andre arter dersom den holdes i små stimer, men om man har 10 eller flere sammen er det sjeldent at de viser aggressiv adferd. Man må også tenke over at de er ekstremt livlige, og kan fort skremme eller stresse fisk som foretrekker rolige omgivelser (som guramier eller lignende). En artig kuriositet er at disse stimer sammen med tigerbarber (Puntigrus tetrazona), da begge har veldig like markeringer.

Praktbotia (Chromobotia macracanthus) med tigerbarbe (Puntigrus tetrazona) i bakgrunnen
Praktbotia (Chromobotia macracanthus) med tigerbarbe (Puntigrus tetrazona) i bakgrunnen. Foto: Mgroch at pl.wikipedia / CC BY-SA 3.0.

På grunn av den store størrelsen er dette altså ikke en art som passer godt i små selskapsakvarier, og bør ha minst 700 liter for å trives. Om du ønsker en flott, snegleetende botia til et litt mindre akvarium anbefaler vi å sjekke ut enten pakistanbotia (Botia almorhae) eller sebrabotia (Botia striata).

En ting man må være litt obs på er at de kan trykke seg inn i for trange huler om de får sjansen, og de klarer ikke nødvendigvis å komme ut selv om de kom inn. Dette kan fort føre til skader på fisken, og i verste fall døden. Så unngå å ha trange huler de ikke får plass i.

Det er egentlig litt rart at praktbotia er en av de mest vanlige akvariefiskene her i Norge, men mye av grunnen har trolig å gjøre med at den er så vakker, og at den selges nokså billig i dyrebutikker. Det er rimelig å anta at den selges til for små akvarier i butikker hvor det ikke nødvendigvis opplyses om at den blir 30-40 centimeter lang og trenger nærmere tusen liter vann for å trives.

Praktbotia er den eneste arten i Chromobotia-slekta. På engelsk kalles den for «clown loach».

Foretrukne vannverdier for praktbotia

Temperatur: 24 – 30 C.

pH: 5,0 – 7,0.

Hardhet: 0 – 15 dGH.

Sirkulasjon: Trenger en del sirkulasjon, og kan godt trives med en ekstra sirkulasjonspumpe i tillegg til filteret.

Minste størrelse på akvariet: 720 liter.

Stim: Trenger minst 5-6 stykker i stimen, men bør aller helst gå i stimer på 10+.

Praktbotia (Chromobotia macracanthus)
Praktbotia (Chromobotia macracanthus). Foto: Hedwig Storch / CC BY-SA 4.0.

Kjønnsforskjeller hos praktbotia

Når fisken omsider blir kjønnsmoden etter 8-9 år kan man se forskjell på kjønnene ved at hunnene er litt rundere i buken enn hannene. Forskjellene er derimot veldig små, så det er ikke enkelt å se forskjell.

Noen mener også at hannene har en tydeligere V-form på halefinnen, men dette er usikkert, og ikke bekreftet av vitenskapen.

Fôring av praktbotia

Praktbotia er altetende, men også en kjent snegleeter. Den bør helsøt fôres med snegler med jevne mellomrom, men tar flakfôr som synker til bunnen, wafers til bunnfisk og lignende. Gi de gjerne godt med frossenfôr som røde mygglarver. De er veldig raske til matfatet, og kan fort skremme vekk annen fisk som prøver å spise mat fra bunnen.

Praktbotia i naturen

I naturen finner man praktbotia i Indonesia, på øyene Borneo og Sumatra. Disse to øyene hadde hver sin populasjon med praktbotia som hadde ulikt utseende, men i nyere tid har fisk blitt flyttet mellom øyene slik at det nå primært er hybrider av disse tilgjengelig. Mange tror at de er ulike nok til at de bør regnes som to ulike arter, men det er ingen vitenskapelige studier som har tatt for seg dette per 2019.

Det foretrukne habitatet er elver med rask vannstrømming, utenom i regntiden hvor de trekker inn i mindre sideelver, og så ut på oversvømte områder hvor de gyter.

Oppdrett av praktbotia

Frem til for kun noen år siden hadde ingen fått til oppdrett på praktbotia, men per 2019 er det flere ulike aktører som har fått frem yngel på denne arten. Dette er derimot ikke akvarister som driver med dette på hobbybasis, men heller store oppdrettfarmer. Det er trolig at de bruker enorme «akvarier» / basseng og kanskje hormoner for å trigge lek.

Det er ukjent nøyaktig hvordan disse får til oppdrett, for mange gode hobbyakvarister har prøvd uten resultat i lang tid. I naturen har de et svært avansert alvssystem som er vanskelig å etterligne i akvarier.

Sykdom hos praktbotia

Praktbotia er en skjelløs fisk, og det betyr at den er ekstra sårbar for hudparasitter og andre sykdommer som angriper direkte på huden. Den har nokså lett for å få hvitprikk hvis den er stresset.

Praktbotia (Chromobotia macracanthus) med hvitprikk
Praktbotia (Chromobotia macracanthus) med hvitprikk. Foto publisert med tillatelse.

Praktbotia i handelen

Praktbotia er veldig vanlig i handelen, og selges faktisk i de fleste dyrebutikker. Det er primært små individer som selges. Disse er gjerne 4-5 centimeter, og koster rundt 70-80kr stykket. Større individer kan også oppdrives, men da for en større sum.

5 kommentarer om “Praktbotia (Chromobotia macracanthus)”

Legg igjen en kommentar