Så ofte bør man fôre fiskene

Når man får sine første fisk i akvariet er naturligvis en av de første spørsmålene man stiller hvor ofte og hvor mye man skal mate dem. De fleste av oss er livredde for å gi fiskene for lite mat, men faktisk er overfôring en av de vanligste dødsårsakene for nybegynnere. Det er derfor viktig at man ikke gir for mye mat for ofte, samtidig som man ikke gir fisken for lite mat.

I denne artikkelen skal vi gå litt nærmere inn på hvor ofte man bør fôre ulike typer fisk og andre organismer i akvariet, hvor mye mat man bør gi dem, og se litt på farene ved å overfôre. Når du er ferdig med artikkelen kan du forhåpentligvis fôre fisken din uten å stresse over om det er for mye, for lite, for ofte eller for sjeldent.

Så ofte bør man fôre vanlige akvariefisk

En veldig grei tommelfingerregel er å fôre to ganger om dagen. Ta et måltid på morgenen, for eksempel før jobb, og en ny runde med fôring omtrent 12 timer senere. Dette er ofte nok til at fisken aldri går sulten, og får i seg nok næring til å vokse i et greit tempo.

Det er også mange som fôrer én gang per dag. Dette fungerer også helt fint for mange typer fisk, mens noen fisk vil mistrives med dette. Så vi anbefaler å fôre to ganger om dagen dersom det er mulig.

Ideelt sett bør man fôre med ulike typer fôr på disse gangene, slik at de får flakfôr på morgenen, og for eksempel frossenfôr, grønnsaker eller levendefôr til kvelds.

Røde mygglarver
En pakke med røde mygglarver. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no.

Som nevnt er det altså noen fisk som krever mat flere ganger om dagen, men dette er stort sett sjeldent. Dersom fisken ikke klarer seg med fôr en gang daglig bil dette være presisert i artsprofilen til de fiskene det gjelder. Et eksempel på fisk som bør få mat to ganger daglig er diskus (symphysodon aequifasciatus).

Så ofte bør man fôre krabber, snegler og reker

Også reker og krabber bør helst fôres én eller to ganger per dag, men disse vil også gjerne klare seg en stund uten mat dersom det er mye alger, mikroorganismer og sånt i akvariet. Her avhenger det litt av arten, men ta som utgangspunkt å fôre en eller to ganger hver dag for disse organismene.

Dersom man for eksempel holder amanoreker (Caridina multidentata) i et veletablert akvarium med mye alger vil de klare seg lenge på å bare beite alger, mens andre reker igjen vil foretrekke å få egen mat hver dag. I mange tilfeller vil også reker klare å spise flakfôr som synker til bunnen når de holdes sammen med fisk som spiser vanlig mat.

Sørg for å gi krabber og reker eget fôr med innhold av kalsium og andre vitaminer og mineraler som de trenger for å bygge skallet sitt. Dette bør de få minst én gang i uken, men man kan gjerne gi dem det hver dag.

Når det gjelder snegler så ser de fleste artene ut til å klare seg fint med restemat om de holdes i et akvarium sammen med fisker. Om de holdes alene bør de derimot få mat én gang per dag.

Så ofte bør man fôre yngel

Dersom man har et eget akvarium med fiskeyngel kan man godt fôre oftere. Mange liker å fôre yngel 3-5 ganger daglig for å sikre at de vokser fort, og det er egentlig ingenting i veien for det. Om man vil fôre så ofte må man derimot være flink til å bytte vann ofte, og når man fôrer 5 ganger om dagen i et yngelkar bør man nok også regne med å ta et vannbytte hver eneste dag.

Noen typer yngelfôr kan også leve i akvariet, og ting som infusorier kan overleve flere dager i vanlig akvarievann. Også mikroorm og artemia kan overleve en stund, så det vil ikke begynne å råtne med det samme. Dette er jo en fordel, men man må likevel passe på at man ikke fôrer altfor mye.

Yngel av venusfisk
Yngel av venusfisk (Tanichthys albonubes), ca. to uker gammelt. Foto: Nicklas Iversen / Akvaportalen.no

Derfor er overfôring så farlig for fisk

Måten fisk spiser på er litt annerledes enn mennesker. Om de er mette vil de faktisk bare fortsette å spise, men problemet kommer av at maten bare passerer gjennom mage og tarm halvfordøyd. I naturen er ikke dette noe problem, men i akvariet kan det gjøre stor skade da den næringsrike maten råtner i vannet og påvirker vannverdier.

Når maten råtner vil det dannes ammonium/ammoniakk, nitritt og andre nitrogenholde forbindelser. I tillegg vil det ofte bli veldig høye verdier av svovelforbindelser, fosforforbindelser og litt andre stoffer, litt avhengig av hvilken type fôr man bruker.

Overfôring
Slik skal det IKKE se ut når man gir mat. Foto: Nicklas Iversen (med hjelp fra 2-åringen i hus) / Akvaportalen.no.

Problemet er at alle disse er gifte i store konsentrasjoner, og når maten råtner på bunnen av akvariet hver eneste dag tar det ikke lang tid før disse verdiene når farlig høye verdier. Dette vil i ytterste konsekvens drepe fisken.

Man må med andre ord aldri mate mer enn fisken faktisk klarer å fordøye. Et godt utgangspunkt er å fôre slik at det aldri er mer mat til overs etter 30 sekunder til 1 minutts tid, men kun om det er lettfordøyelig mat som flakfôr, pellets og lignende som skal forsvinne raskt. Her er f.eks algepellets, grønnsaker og andre ting som spises over tid unntaket, ettersom mange maller og sånt bruker en god stund på å gnage på maten.

Også reker og krabber bruker litt lenger tid på å spise maten enn vanlig fisk, så maten kan godt ligge i noen timer før man fjerner overskuddet.

En kommentar om “Så ofte bør man fôre fiskene”

  1. Jeg har et akvarium på 240 liter. Her har jeg 2 vanlige algespisere + 5 siamesiske algespisere. Jeg har også ca 10 keisertetraer, ca 10 platyer i var. farger, flere sebra fisk. Så har jeg noen fisk som er mer orange og grå med en tydelig svart trekant på bakre del av kroppen. Jeg har en del planter, noen på trerot. Har også dekor i form av et halvt kokosnøttskall, en liten borg, 2 huler til de brune algespiserne og en stor, kunstig, rot. Virker det som et bra utvalg? Synes det er greit å ha et akvarium. Men hvor er det best å ha akvariet? Jeg har skjermet det for direkte sollys, det står rett utenfor stuen. Lurer forresten på hvor lenge lyset skal stå på. Har vanlig akvarielys, men ønsker LED-lys, noe jeg ikke har råd til nå. Akvariet er av typen JUWEL.

    Svar

Legg igjen en kommentar