Sebrafisk (Danio rerio)

Sebrafisk (Danio rerio) er en svært populær akvariefisk som trives godt i de fleste selskapsakvarier. De har kanskje ikke like sterke farger som kardinaltetraer (Paracheirodon axelrodi), men de laterale, blå stripene gjør det til en karakteristisk fisk som raskt blir et blikkfang.

I likhet med resten av artene i Danio-sleka er sebrafisk en stimfisk, og bør være minst 8 individer for at den skal trives. Jo flere de er i stimen, jo bedre stimer de, så det er ikke så dumt å skaffe seg 15-20 stykker når man først kjøper dem. De er for øvrig en billig fisk, og de fleste forhandlere har dem inne.

Sebrafisk er en veldig aktiv fisk, og stimen er både høyt og lavt i akvariet. De bruker hele vannsøylen, men holder seg mest oppe i det øvre sjiktet. De er flinke hoppere, så man bør kun holde de i akvariet med heldekkende glass eller et heldekkende armatur, så slipper man å finne døde fisk på gulvet.

Mange regner sebrafisk som en av de beste fiskene for nybegynnere. Denne påstanden støttes av Akvaportalen, for sebrafisk er en fisk som er enkel å få til å trives, og egner seg godt i de fleste akvarier så lenge det er litt hardhet på vannet.

Sebrafisk
Sebrafisk. Foto publisert med tillatelse.

Voksen sebrafisk blir rundt 5 til 6 centimeter lang, og man kan skille kjønnene ved at hunnene får en tydelig rundere buk enn hannene. Dessuten er hunnene gullfarget/gylne, mens hannene er mer sølvfarget på kroppen.

Forventet levealder for sebrafisk er 3-5 år, men i naturen blir den sjeldent eldre enn rundt ett år gammel.

Foretrukne vannverdier for sebrafisk

pH: 6,0 til 8,0.

Temperatur: 18-25o C. Den vil mistrives om vannet blir varmere enn dette over tid.

Hardhet (GH): 5 – 20o dH. Sebrafisk trenger altså litt mer hardhet på vannet enn det som oftest er i springvannet her i Norge, så vær litt obs på dette hvis du har bløtt vann.

Sirkulasjon: Sebrafisk ser ut til å trives med litt sirkulasjon, selv om den ikke ser ut til å like det i naturen. Så ha litt strømninger i vannet, men ikke veldig mye.

Minste størrelse på akvariet: 60 liter, men kun om det er en del svømmeplass i akvariet, og ikke altfor mange andre fisk der. Ellers bør man ha 120L eller større for at de skal trives.

Sebrafisk (Danio rerio).
Sebrafisk (Danio rerio). Foto: Emilia Murray / CC BY-SA 2.0.

Fôring av sebrafisk

Sebrafisk er en glupsk fisk som spiser det meste den får tilbud om, inkludert både flakfôr, pellets, frossenfôr og levendefôr. Gi den et variert kosthold for å få frem bedre farger. Vanlig flakfôr som TetraMin er helt supert for sebrafisk.

Sebrafisk i naturen

I naturen finner man sebrafisk i Asia, og det er litt usikkert nøyaktig hvor utbredt den er. Det man vet med sikkerhet er at den finnes i østlige deler av India, i Bangladesh og i Bhutan. Kanskje finnes den også i områder i Pakistan og områdene rundt der, men det er litt usikkert om dette er ekte Danio rerio eller andre Danio-arter. Den er mest utbredt i India langs nedbørsfeltet til Ganges og i nedbørsfeltet til de enorme sideelvene til denne.

Det foretrukne habitatet til sebrafisk er er veldig sakteflytende småelver og dammer, men den finnes også i større elver med raskere vannføring. Det er en hypotese om at den tilbringer tid på sakteflytende smådammer (i risåkre og lignende) som ung, og trekker ut mot større elver når den er eldre. Dette samstemmer med når flomsesongen er over.

Sebrafisk i vitenskapen

Sebrafisk er en art som er mye brukt i vitenskapen, både for å studere sykdommer, medisin, genteknologi og annen type biologiske studier. Den regnes som en modellorganisme med et enkelt og oversiktlig genetisk materiale, så man kommer ofte over den når man leser vitenskapelige artikler.

Varianter av sebrafisk

Det finnes et par oppdrettvarianter av sebrafisk, inkludert albinovariant og gyllen variant («golden»). Disse er nokså uvanlig i handelen. Dessuten har man leoparddanio og «GloFish» som begge er basert på sebrafisk.

Leoparddanio (Danio rerio var. «frankei») er en variant av sebrafisken som har et leopardmønster istedenfor de vanlige stripene. Denne var tidligere regnet som en egen art på grunn av det unike utseende, men dette viste seg å stamme fra en tilfeldig mutasjon hos sebrafisken. Denne kan avles på for å få kull med kun leoparddaniomønster, og dette er også en populær akvariefisk. Trenger ellers samme stell og vannverdier som vanlig sebrafisk.

Leoparddanio
Leoparddanio. Foto: Magnus Manske / CC BY-SA 2.0.

«GloFish» er en selvlysende variant av sebrafisk. Disse er genetisk modifisert til å lyse under visse forhold, og er faktisk ganske vanlig å se i handelen i USA og Asia. I Norge og resten av Europa er det forbudt å kjøpe, importere eller selge selvlysende fisk som denne, så du kommer ikke til å se den her til lands. GloFish finnes i både rød, grønn og gul variant.

GloFish
GloFish er en genetisk modifisert, selvlysende variant av sebrafisk (Danio rerio). Foto: Karol Głąb / CC BY-SA 3.0.

Oppdrett av sebrafisk

Sebrafisk er en av de enkleste artene å få oppdrett på, og alt man trenger er en bøtte med vann, et par voksne fisk og en luftpumpe med en brusestein.

Man bør innrede et eget akvarium for å få fisken til å legge egg, men mange gjør det enkelt og bruker en bøtte eller lignende. Dette akvariet må uansett fylles med rundt 10cm vann, og ha en bunn som gjør at fisken ikke kan komme ned og spise eggene sine etter at den legger dem. Mange bruker et lag med klinkekuler, men det fungerer også godt med kunstgress eller tettpakket javamose (Taxiphyllum barbieri) på bunnen.

Putt voksne fisk over i dette akvariet, og ha omtrent like mange hanner som hunner. La de gå der i rundt 24 timer, så er du nesten helt sikret at de legger egg. Når må man ta ut foreldrene og vente mellom 12 og 36 timer før eggene klekker. I begynnelsen vil yngelen være ekstremt liten, og etter 3-4 dager blir den frittsvømmende. Nå man må begynne å fôre den, og det enkleste er å gi den infusorier de første dagene.

Etter 4-5 dager med infusorier kan man gå over til å gi dem knust flakfôr, eller levendefôr som nyklekt artemia eller mikroorm. Levendefôr gir mye bedre vekst, men krever litt mer innsats enn å gi knust flakfôr.

Det er ingen store overraskelser med å avle på sebrafisk, og yngelen er lett å få til å vokse opp. Les for øvrig artikkelen om oppdrett av Danio-arter for flere tips og mer detaljer rundt oppdrettet.

Sebrafisk i handelen

Sebrafisk er veldig vanlig i handelen, og de fleste butikker har dem inne til enhver tid. Man kan regne med å måtte betale mellom 200 og 300kr for en stim på 10 stykker.

Også leoparddanio-varianten av sebrafisk er nokså vanlig i handelen, men den er hakket sjeldnere enn vanlig sebrafisk.